Holcim: Eξαγοράζει την Aggregate αντί 3,37 δισ. δολαρίων

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2005 09:47

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της Aggregate Industries Plc, αντί του ποσού του 1,8 δισ. λιρών Αγγλίας (3,37 δισ. δολ. ΗΠΑ), προκειμένου να επεκταθεί στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, έκλεισε η δεύτερη σε μέγεθος τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο, Holcim Ltd.

Οι μέτοχοι της Aggregate θα εισπράξουν 138 πένες σε μετρητά, συν δύο πένες μέρισμα, για κάθε μία μετοχή που κατέχουν, ανακοίνωσε σήμερα η Holcim, στο Web site της. Οι εταιρείες, είχαν κάνει σχετική με την εξαγορά ανακοίνωση, για πρώτη φορά, στις 12 Ιανουαρίου.

Η Holcim, ακολουθεί την Cemex SA of Mexico και την γαλλική Lafarge SA, στην εξαγορά εταιρειών στη Βρετανία, προσθέτοντας περισσότερα υλικά στην γκάμα των προϊόντων της. Η Cemex, η τρίτη σε μέγεθος τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο, προσέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο το ποσόν των 2,3 δισ. λιρών Αγγλίας, για την RMC Group Plc και η Lafarge, ηγέτιδα του εν λόγω κλάδου, αγόρασε την Blue Circle Industries, το 2001.

«Η εμπορική συναλλαγή ισχυροποιεί τη θέση της Holcim, καθώς παγιοποιείται ο κλάδος της προμήθειας υλικών κατασκευής κτιρίων», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Markus Akermann, σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας: «Η Aggregate Industries προσφέρει υψηλή ποιότητα και σωστή κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αξία των πλεονεκτημάτων στις ΗΠΑ».

Η Standard & Poor's, είχε ανακοινώσει στις 12 Ιανουαρίου, ότι ενδέχεται να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Holcim, στο ΒΒΒ+, το τρίτο χαμηλότερο είπεδα για επένδυση, καθώς εκτιμά, ότι η συγχώνευση θα περιορίσει τη ρευστότητά της από τα επίπεδα ασφαλείας.

Η εμπορική συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί από τα υπάρχοντα κεφάλαια και νέες δανειοδοτικές διευκολύνσεις. Σύμφωνα με τη Holcim, η ρευστότητα θα αυξηθεί άμεσα όπως και τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ η εταιρεία θα εξοικονομήσει το ποσόν των περίπου 100 εκατ. ελβετικών φράγκων (84 εκατ. δολ. ΗΠΑ), μέχρι το 2007.

Σύμβουλος της Holcim για την συναλλαγή είναι η Citigroup Inc., ενώ την Aggregate συμβουλεύει η Greenhill & Co. International.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα