Novartis: 1% η αύξηση των κερδών της το δ' τρίμηνο

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2005 10:07

ΑΥΞΗΣΗ 1%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της τέταρτης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης, Novartis AG, μετά την αύξηση των εσόδων της. Τα αποτελέσματα της εταιρείας ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, λόγω των δαπανών της αναδιάρθρωσής της.

Τα καθαρά κέρδη της Novartis, ανήλθαν σε 1,38 δισ. δολ. ή 57 σεντς ανά μετοχή, έναντι 1,36 δισ. δολ. ή 55 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Διαμορφώθηκαν χαμηλότερα του 1,45 δισ. δολ., που εκτιμούσαν επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

H εταιρεία κατέβαλε 120 εκατ. δολ., συμπεριλαμβανομένου και του ποσού των 51 εκατ. δολ., για τις προβλέψεις νομικού διακανονισμού στις ΗΠΑ, αλλά και της αναδιάρθρωσης ύψους 37 εκατ. δολ. του τμήματος σκευασμάτων της Sandoz. Για το 2005, η διοίκησή της προβλέπει υψηλότερα κέρδη, αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης του χαπιού Diovan κατά της υπέρτασης, που παράγει.

«Το 2005, η προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας παραμένει υψηλή και περιμένουμε να είμαστε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί, με πωλήσεις και κέρδη ρεκόρ», ανέφερε ο επικεφαλής της Novartis, Daniel Vasella, σε δήλωσή του.

Ο Vasella, 51 ετών, προσπαθεί να κάνει το Diovan, το πρώτο σε πωλήσεις σκεύασμα της εταιρείας, με ετήσια έσοδα πέντε δισ. δολ., χρησιμοποιώντας τα νέα στοιχεία για αυτό, το οποίο δρα καλύτερα όταν λαμβάνεται με το σκεύασμα SPP100, το οποίο βρίσκεται σε πειραματική βάση. Η Novartis, δεν έχει άλλα σημαντικά σκευάσματα να λανσάρει πριν το 2006 και βασίζεται στα ήδη υπάρχοντα, όπως το Diovan, αλλά και Gleevec (κατά του καρκίνου), προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της.

«Εάν η εταιρεία κάνει το Diovan να εμφανίσει πωλήσεις πέντε δισ. δολαρίων, τότε υπάρχει μεγάλη προοπτική αύξησης του μεριδίου αγοράς της», ανέφερε ο Daniele Scilingo, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. ελβετικά φράγκα (844 εκατ. δολ. ΗΠΑ), σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Novratis, με την Pictet & Cie., στη Ζυρίχη.

Οι πωλήσεις της εταιρείας, σημείωσαν αύξηση 13%, φθάνοντας στα 7,58 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Novartis, υποχωρούσαν 15 σεντιμ, φθάνοντας στα 57,1 φράγκα η μία, χθες. Το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν σημειώσει απώλειες 1,2%, τη στιγμή που ο δείκτης των 17 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Pharmaceutical Index, έχει σημειώσει άνοδο, περίπου κατά 1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα