Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2005 09:47

Holcim: Eξαγοράζει την Aggregate αντί 3,37 δισ. δολαρίων

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της Aggregate Industries Plc, αντί του ποσού του 1,8 δισ. λιρών Αγγλίας (3,37 δισ. δολ. ΗΠΑ), προκειμένου να επεκταθεί στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, έκλεισε η δεύτερη σε μέγεθος τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο, Holcim Ltd.

Οι μέτοχοι της Aggregate θα εισπράξουν 138 πένες σε μετρητά, συν δύο πένες μέρισμα, για κάθε μία μετοχή που κατέχουν, ανακοίνωσε σήμερα η Holcim, στο Web site της. Οι εταιρείες, είχαν κάνει σχετική με την εξαγορά ανακοίνωση, για πρώτη φορά, στις 12 Ιανουαρίου.

Η Holcim, ακολουθεί την Cemex SA of Mexico και την γαλλική Lafarge SA, στην εξαγορά εταιρειών στη Βρετανία, προσθέτοντας περισσότερα υλικά στην γκάμα των προϊόντων της. Η Cemex, η τρίτη σε μέγεθος τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο, προσέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο το ποσόν των 2,3 δισ. λιρών Αγγλίας, για την RMC Group Plc και η Lafarge, ηγέτιδα του εν λόγω κλάδου, αγόρασε την Blue Circle Industries, το 2001.

«Η εμπορική συναλλαγή ισχυροποιεί τη θέση της Holcim, καθώς παγιοποιείται ο κλάδος της προμήθειας υλικών κατασκευής κτιρίων», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Markus Akermann, σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας: «Η Aggregate Industries προσφέρει υψηλή ποιότητα και σωστή κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αξία των πλεονεκτημάτων στις ΗΠΑ».

Η Standard & Poor's, είχε ανακοινώσει στις 12 Ιανουαρίου, ότι ενδέχεται να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Holcim, στο ΒΒΒ+, το τρίτο χαμηλότερο είπεδα για επένδυση, καθώς εκτιμά, ότι η συγχώνευση θα περιορίσει τη ρευστότητά της από τα επίπεδα ασφαλείας.

Η εμπορική συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί από τα υπάρχοντα κεφάλαια και νέες δανειοδοτικές διευκολύνσεις. Σύμφωνα με τη Holcim, η ρευστότητα θα αυξηθεί άμεσα όπως και τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ η εταιρεία θα εξοικονομήσει το ποσόν των περίπου 100 εκατ. ελβετικών φράγκων (84 εκατ. δολ. ΗΠΑ), μέχρι το 2007.

Σύμβουλος της Holcim για την συναλλαγή είναι η Citigroup Inc., ενώ την Aggregate συμβουλεύει η Greenhill & Co. International.