IBM: Eμπόδια των ΗΠΑ στην πώληση τμήματος της, στην Lenovo

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2005 07:47

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ οι ανησυχίες των ρυθμιστικών οργάνων των ΗΠΑ, αναφορικά με την πώληση του τμήματος κομπιούτερ της International Business Machines Corp. (ΙΒΜ), ύψους 1,25 δισ. δολ. στην Lenovo Group της Κίνας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα μέλη της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος Δικαιοσύνης και του τμήματος Εσωτερικής Ασφαλείας, ανησυχούν, ότι οι Κινέζοι ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τη μονάδα της IBM στη Βόρεια Καρολίνα και να εμπλακούν σε βιομηχανική κατασκοπεία, χρησιμοποιώντας κλεμμένες τεχνολογίες για στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με ανθρώπους που μίλησαν, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους.

Η IBM και η Lenovo - με έδρα το Πεκίνο - χρειάζονται την έγκριση της Επιτροπής που ηγείται το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και περιλαμβάνει 11 ακόμη ομοσπονδιακές υπηρεσίες, προκειμένου να αποφευχθεί η εθιμοτυπική έρευνα και να δοθεί η έγκριση από τον Αμερικανό πρόεδρο George W. Bush. Η ΙΒΜ και η κυβέρνηση διαπραγματεύονται γι αυτό, που σε διαφορετική περίπτωση θα καταστρέψει τη συμφωνία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.

«Η ΙΒΜ βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με όλες τις κυβερνητικές επιτροπές για την επανεξέταση αυτής της εμπορικής συναλλαγής», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στη Ν. Υόρκη, Edward Barbini. Η εκπρόσωπος της Lenovo, Alice Li, σε δήλωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Bloomberg News, αναφέρει: «Η Lenovo συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές». Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κίνας, δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωναν άνοδο 6,1%, φθάνοντας στα 2,15 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, στις 12:01', τοπική ώρα. Συνολικά υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 35% από τα υψηλότερα επίπεδα των 3,125 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, στις 15 Νοεμβρίου. Υποχώρησαν κατά 24% από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε στις 8 Δεκεμβρίου την εξαγορά και έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών και στα 2,2025 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, στις 21 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι το τμήμα κομπιούτερ της ΙΒΜ εμφάνιζε ζημίες μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2004 για 3,5 χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα