Market Beat: Χωρίς τα στοιχήματα που θα παρέσυραν τους επενδυτές η Μεγάλη εβδομάδα

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 09:57
UPD:09:58
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μετά την αλεξίσφαιρη συμπεριφορά των αγορών απέναντι σε πολλές προκλήσεις γεωπολιτικής υφής η αβεβαιότητα από την αυξανόμενη ένταση στα καυτά μέτωπα του πλανήτη, η νευρικότητα σφράγισε τις συναλλαγές στην Ασία. Πιθανά η ατμόσφαιρα αυτή να φθάσει στην Ευρώπη σήμερα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Χθες είχαμε τη δεύτερη συνεδρίαση χωρίς στοίχημα, αφού θα υπάρξει κενό εξελίξεων μετά το Eurogroup, λόγω Πάσχα. Η εβδομάδα προ του Πάσχα έχει συγκεκριμένα πλαίσια εντός των οποίων διεξάγονται οι συναλλαγές αλλά φέτος η στήλη θεωρούσε ότι δεν μπορεί να μη διαφέρει από την παραδοσιακή για την εποχή εικόνα. Χθες πάντως η αγορά από το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης ειδοποίησε ότι η θετική εντύπωση από όσα συνέβησαν στη Μάλτα έχασε τη δύναμή της μετά από συναλλαγές δύο ημερών. Περίπου ίδια αντίδραση είχε η αγορά σε κάθε Eurogroup που απελευθέρωνε μια δόση, ενώ, εδώ που τα λέμε δίκαια, ξένοι και εγχώριοι αναλυτές παραδέχθηκαν ότι ως τη δόση που τόσο χρειάζεται η χώρα, υπάρχει μακρύς δρόμος γεμάτος εμπόδια.

Η αγοραία συναίνεση θεωρεί ότι η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας μπορεί να έφερε βελτίωση της ψυχολογίας στους ενεργούς επενδυτές του ΧΑ, αλλά αυτό δεν συνοδεύτηκε με γενικευμένη άνοδο στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Διότι ορισμένες βρίσκονταν ήδη σε πολυετή, ή ακόμα και ιστορικά, υψηλά και άλλες γιατί συνεχίζουν να σφραγίζονται από ανησυχίες σαν κλάδος όπως οι Τράπεζες. Επικρατέστερο δείχνει το σενάριο της πλάγιας κίνησης των δεικτών, έως την επιστροφή των Εκπροσώπων των Δανειστών και την υπογραφή του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, με αξιοπρόσεκτες, επιμέρους, κινήσεις σε τίτλους εταιρειών που δίνουν ειδήσεις (αποτελέσματα, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου), που "απαιτούν άμεση εξαργύρωση" από το ταμπλό.

Είχαμε πολλούς μήνες αναμονής και ένα στοίχημα που το βάρος του ήταν μεγάλο αφού πιθανή αποτυχία εξεύρεσης λύσης ως τον Ιούνιο, θα έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι το Grexit είναι εδώ. Παράλληλα δεν γίνεται σχεδόν τίποτε αναφορικά με όσα χρειάζονται ώστε να ελαφρύνουν οι ισολογισμοί των Τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πάντως για Μεγάλη Τρίτη το φαινόμενο μετά τις 15:30 να είναι μόνο τέσσερα τα blue chip με τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ  ως 1,7, αποκαλύπτει το πνεύμα των συναλλαγών.

Ήταν τα ΑΛΦΑ με μηδενική μεταβολή μετά τις 5 πρώτες ώρες ελεύθερης διαπραγμάτευσης,  ΟΤΕ, επίσης με μηδενική μεταβολή και ΑΡΑΙΓ ομοίως, μόνο η ΟΠΑΠ εξ αυτών είχε μικρή άνοδο. Δικαιολογώντας τον τζίρο στις 15:40, που δεν περνούσε τα 14 εκατ. ευρώ, με την μεταβολή των βασικών δεικτών τότε στο -0,30%. Πάντως βουτιά σχετικά μικρότερη εμφάνισαν οι όγκοι σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, λόγω της σύμπτωσης των Πάσχα για όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες.

Το σενάριο εισόδου στην περιοχή των 700 - 730 μονάδων, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec. Αλλά  οι ταχύτητες θα είναι χαμηλές, δεδομένου ότι ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες με την αξιολόγηση και η Κυβέρνηση δεν αποτελεί παράδειγμα αξιοπιστίας. Θετική εξέλιξη η αναζήτηση συμβούλου για την πώληση των ΕΛΠΕ. Ο τίτλος αναμένεται να συσσωρεύσει στην περιοχή των 5,5 ευρώ, ενώ η επιτάχυνση των διαδικασιών θα στηρίξει την πορεία της μετοχής. Σημειώνουμε ότι αύριο, μετά την συνεδρίαση, ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης του 2016 η FF Group.  

Το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρθηκε στις δυνατότητες της αγοράς σε βάθος χρόνου ως εξής: Η συνεδρίαση της Τρίτης δεν είχε τις προϋποθέσεις για ουσιαστική διαφοροποίηση από μια συνεδρίαση χαμηλού ύψους συναλλαγών και μικρής μεταβλητότητας, αφού η έλευση των Θεσμών θα συντελεστεί μετά τις 23 Απριλίου, για να κλείσει η διαπραγμάτευση ενόψει του Eurogroup του Μαΐου. Ο Τραπεζικός δείκτης ούτε καν διανοήθηκε να προσεγγίσει την 'διακεκαυμένη ζώνη' των 799 - 806 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στην μέχρι πρότινος αντίσταση των 772 μονάδων. Σε ύψιστη ετοιμότητα, για παν ενδεχόμενο, οι ΚΜΟ των 30 και 9 - 10 ημ., που διέρχονται από τις 750 μονάδες. Για όσο διάστημα παραμένουν απόρθητοι, οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε υψηλότερα επίπεδα, όπως εκείνα των 858 - 870 μονάδων. Για όσο διάστημα ο Γενικός Δείκτης παραμένει υψηλότερα της μηνιαίας στήριξης των 647, ή έστω των 602 μονάδων, η προσέγγιση των 785 ήταν και παραμένει το πιθανότερο σενάριο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ

Οριακές απώλειες εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Μεγάλης Τρίτης οι αμερικανικοί δείκτες στηWall Street, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να συνιστούν «βαρίδι» στο επενδυτικό κλίμα.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,03% στις 20.651 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,14% στις 2.353 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση κατά 0,24% στις 5.866 μονάδες.

«Θεωρείται κάπως έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει πιο αρνητικά» εκτίμησε ο Νικ Ρέιτς, αναλυτής της The Earnings Scout, παραπέμποντας στις κλιμακούμενες γεωπολιτικές ανησυχίες.

Οι επενδυτές φοβούνται μία ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων  ΗΠΑ  - Ρωσία, λόγω του συριακού εμφυλίου, ενώ στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται και το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου διολίσθησε κατά 0,55% έναντι της στερλίνας (1,2478 δολάρια), κατά 0,10% έναντι του ευρώ (1,0604 δολάρια) και κατά 0,98% έναντι του γεν (109,83 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,24% στα 53,21 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν οριακές απώλειες κατά 0,02% στα 55,98 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε άνοδο κατά 1,40% στα 1.271,50 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Νευρικότητα επικράτησε χθες στα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τους κλιμακούμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις γαλλικές εκλογές. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,02% στις 381,18 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,50% στις 12.139 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε κέρδη κατά 0,23% στις 7.365 μονάδες.  Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,11% στις 5.101 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,46% στις 20.109 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατά 0,21% στις 10.416 μονάδες. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Banco Popular διολίσθησε κοντά στο 9,6% εξαιτίας της πιθανότητας υλοποίησης νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Balfour Beatty εκτινάχθηκε άνω του 5,7% χάρη στην αναβάθμιση της σύστασης σε «buy» από την Bank of America Merrill Lynch.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015 εκτινάχθηκε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία,  καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 19,5 μονάδες τον Απρίλιο έναντι 12,8 μονάδων τον Μάρτιο. 

Την ίδια ώρα, αμετάβλητος στο 2,3% παρέμεινε τον Μάρτιο οετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS). Ο πληθωρισμός διατηρήθηκε στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, καθώς η αύξηση στον κλάδο των τροφίμων και του ρουχισμού αντιστάθμισε τη μείωση στις μεταφορές. 

Πτώση εμφάνισε τέλος, ο μηνιαίος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat  για τον Φεβρουάριο του 2017. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης παρουσίασε μείωση κατά 0,3% και κατά 0,02%, αντίστοιχα, έναντι αύξησης 0,3% τον Ιανουάριο του 2017. 

ΧΑ

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για σχηματισμό θέσεων σε λίγα blue chip και κυρίως ξεφόρτωναν διακριτικά θέσεις τους σε Τραπεζικά. Τελικά, αφού αρχικά πίεζαν τις τραπεζικές μετοχές, ως τις 13:55, εμφανίστηκαν για το δείκτη τους χαμηλά μέρας στις 770,5 μονάδες, με μεταβολή -1,39%. Κατόπιν τον ανέβασαν ως τις 784,19 με άνοδο +0,36% στις 16:43. Τον έκλεισαν στο -0,14% αλλά πάνω από τις 780 μονάδες. Με τζίρο (25,913 εκατ. ευρώ) που ήταν χαμηλότερος από αυτόν της περασμένης συνόδου και χαμηλότερα από το μέσο τζίρο της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου (39,96 εκατ. ευρώ) σημειώθηκε πτωτική συσσώρευση. Οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκαν με δυναμική που δεν άλλαξε ριζικά, αφού κινήθηκαν από την έναρξη με πλάγια δυναμική με σταθερή ταλάντευση λίγο κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας και μόνο μετά τις 13:55  ξεκίνησε μια ανοδική κίνηση. Γρήγορα οι δείκτες κινήθηκαν προς το μέγιστο στο τέλος των συναλλαγών, χωρίς να το προσεγγίσουν.

Οι θεσμικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν τους δείκτες με ανοδική τάση δυο φορές από τις 10: 30 ως τις 11:25 αφού αρχικά είχαμε τιμή ανοίγματος με πτωτικό κενό -0,29% στις 679,5 μονάδες.  Ακολούθησε κίνηση νευρικά ανοδική, και  το μέγιστο ήρθε στις 11:24 και ήταν 681,88  από 683,58 την προηγούμενη. Το ελάχιστο μέρας στις 677,24 από 678,42 ήρθε στις 13:55. Ακολούθησε κίνηση σταθερά ανοδική αλλά δεν άλλαξε το ανώτερο μέρας για τον ΓΔ. Η κίνηση στη μεγαλύτερη διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης θύμισε την τακτική των προηγούμενης αλλά επειδή η δυναμική είχε βάση την έλλειψη αγοραστικής διάθεσης για τις εταιρίες Τραπεζών, μια μέρα που ο δείκτης τους ήταν σε αρνητικό πεδίο στο 95% του χρόνου συναλλαγών, κατέληξε πάλι πάνω στην ίδια με την Παρασκευή  υπολογίσιμη αντίσταση. 

Η άνοδος των 8 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν υπολογίσιμη και αντιστάθμισε σε ικανό ποσοστό τις απώλειες -4,08% της ΜΠΕΛΑ και -2,32% της ΓΡΙΒ αλλά και των ΔΕΗ -1,89%, ΜΟΗ -1,27%, ΤΙΤΚ -1,47%, ενώ τα υπόλοιπα πτωτικά είχαν απώλειες από  -0,20% ως -0,80%. Μέτρησαν οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,56% από -0,56% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο -0,78% από +1,99%, ΕΥΡΩΒ +0,69% από -0,85% και η ΠΕΙΡ -1,70% από 0,00 στις 10/4. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 680 μονάδων και το «πέτυχε»  με την ώθηση των αγοραστικών διαθέσεων για λίγες μετοχές των Τραπεζών και κύρια με τα κέρδη της ΕΕΕ +1,57%.                                        

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 9) με τέσσερα τις ΑΡΑΙΓ ΒΙΟ ΕΧΑΕ, και ΟΤΕ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 15 από 20 την προηγούμενη σύνοδο, και 7 από 6 αμετάβλητες. Άρα, οι 18 από 14 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 25,913 από 37,278 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 9,32 από 15,06 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 35,96% από 40,40% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,21% και έφθασε στις 680,06 από 681,46 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1813,51 από 1815,59 με μεταβολή -0,11%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,9 μονάδες χαμηλότερα και κατά 2,0 στον 25άρη που επηρεάζεται περισσότερο από την επίδοση του τραπεζικού δείκτη, κλείνοντας τον ΓΔ και τον 25άρη λίγο ψηλότερα από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Τροφίμων Ποτών +1,57% από -0,21%, Κοινής Ωφέλειας +0,34% από +2,66% και Εμπορίου +0,11% από +1,16%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες για Προσωπικά Οικιακά Είδη -3,19% από -1,39%, Ακίνητης Περιουσίας -1,56% από +1,10%, Πετρελαίου Αερίου -1,14% από +0,24%, Πρώτων Υλών -0,56% από +1,00%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,44% από +0,55%, Τεχνολογίας -0,31% από -1,51%,  Κατασκευές Υλικά -0,30% από -1,17%, ο ΓΔ -0,21% από +0,06%, Ταξίδια Αναψυχή -0,19% από -1,14%, Τραπεζών -0,14% από +0,08%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,13% από +0,23%, ο 25άρης -0,11% από -0,21% και ο FTSEΜ -0,03% από +1,76%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, Τηλεπικοινωνιών 0,00% από 0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 25,913 από 37,278 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,000 από 4,677 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 24,229 από 30,997 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,437 από 0,735 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,746 από 46,751 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 28,630 από 45,819 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 59 από 59 των καθοδικών σε 38 από 39 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 34.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Το στοίχημα των traders είναι προς την κατεύθυνση της συσσώρευσης 

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πλάγια ταλάντωση γύρω από τις 1811 μονάδες όταν η τιμή ανοίγματος ήταν στις 1809,21 μονάδες με χάσμα -0,35% και το μέγιστο μέρας στις 1816,26 μονάδες ήρθε στις 11:22. Από τις 11:30 έψαχνε για ελάχιστο μέρας που ήρθε στις 13:55 στις 1806,12 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 1813,51 με μεταβολή -0,11%. Ο τζίρος στα παράγωγα κρατήθηκε στα 5,599 από 5,704 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 870 από 454 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1814,50 μονάδες και κατώτερο στις 1807,50. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5907 με την εκκαθάριση στις 1814,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 91 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο στις 1809,00 μονάδες και κατώτερο στις 1802,00 με οριακή αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα 4913 και εκκαθάριση στις 1809,50 μονάδες. Δεν εμφανίστηκε όγκος στα ΣΜΕ για τη σειρά Ιουνίου οι δε ανοιχτές θέσεις παρέμειναν 31.

Παρά τον, αναμενόμενα, χαμηλό τζίρο, η παραμονή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 673 μονάδων και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1800 μονάδων, ενδυναμώνει το σενάριο για περαιτέρω αναρρίχηση προς τις 709 και 1867 μονάδες, αντίστοιχα, σε πρώτη φάση. Σημείωναν χθες ως συνισταμένη των εκτιμήσεων των εγχώριων αναλυτών αποκαλύπτοντας μια υποβόσκουσα αισιοδοξία που προκαλείται από τη συσσώρευση που εκλαμβάνεται ως άρνηση για ρευστοποιήσεις ουσίας. 

Τεχνικά  όσον αφορά τον 25άρη (-0,11%), σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα επίπεδα των 1825 και 1838 μονάδων είναι κοντινές αντιστάσεις με κύριο στόχο την οροφή στις 1867. Όσο συντηρείται η στήριξη του 1800, σε κλείσιμο, η τάση παραμένει επιθετική ενώ μόνο η διάσπαση των 1796 μονάδων μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Το Eurogroup της Μάλτας και οι αποφάσεις που λήφθηκαν (μέτρα ύψους 3,6 δισ. για τη διετία 2019 - 20) έφεραν πάλι το χαμόγελο και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στην ψηλότερη επίδοση του έτους και όχι μόνο.

Ωστόσο, η επίτευξη της προσδοκώμενης τελικής συμφωνίας με τους Θεσμούς, που θα επανέλθουν μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν αναμένεται να επιτευχθεί εντός του Απριλίου. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να συντελεστεί λίγο πριν το Eurogroup του Μαΐου και αφού προηγουμένως έχει περιγραφεί κάποιος οδικός χάρτης για τη διευθέτηση του χρέους με τρόπο που να ικανοποιεί το ΔΝΤ, ασφαλώς δε και την Ελλάδα, για τη βιωσιμότητά του ώστε να συμμετάσχει. Ως τότε, η Γερμανική στάση απέναντι στη Χώρα μας θα παραμένει αμετακίνητη, θέτοντας την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων πρωταρχικό στόχο για την Ελληνική Οικονομία.

Έτσι, το επιθυμητό "ράλι ανακούφισης" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο μετατίθεται χρονικά, καθώς η εορταστική ραστώνη λόγω του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων οδηγεί τους διαχειριστές προς τις συνήθεις διακοπές τους. Οδηγούμαστε, επομένως, σε συνεδριάσεις με συναλλακτική υποτονικότητα και μικρή μεταβλητότητα για τις επόμενες ημέρες, μέχρις ότου διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ, από την οποία θα εξαρτηθεί η ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης, με άμεσο παρεπόμενο την ένταξη και των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, στα θετικά των προηγούμενων οφείλει να καταγραφεί η βελτίωση της κερδοφορίας αρκετών εταιρειών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τα δημοσιευόμενα αποτελέσματα, καθώς και η πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να επαναφέρει το πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων για τις συμμετοχές του και ενώ η διαδικασία μεταβίβασης για τον ΟΛΘ και την Εθνική Ασφαλιστική είναι στο τελικό της στάδιο.

Είναι δε σαφές σε συνέχεια και των υφεσιακού περιεχομένου μέτρων της διετίας 2019 - 20 που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα ευρέων Κοινωνικών στρωμάτων, ότι μόνο η προώθηση επενδυτικών δραστηριοτήτων μπορεί να συντηρήσει την προσδοκία θετικών ρυθμών ανάπτυξης και επομένως ανοδικής προοπτικής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Στο διεθνές περιβάλλον, τα "γκρίζα σύννεφα" που σωρεύονται διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ενός τέλειου μείγματος γεωπολιτικής αναταραχής. Στην Τουρκία, η ακραία ρητορική Ερντογάν κλιμακώνεται ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής με αίτημα την παροχή υπερεξουσιών στον Πρόεδρο.

Στη Συρία, η Αμερικανική επίθεση είναι πιθανό να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα δεδομένα της Περιοχής, προκαλώντας και ένταση στη σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία και ενώ η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, με αφορμή εμπορικά θέματα αλλά και τη Β. Κορέα τείνει προς τη χειροτέρευση.

Σκηνικό επομένως που, προκαλεί δοκιμασία για την Παγκοσμιοποίηση, η εύρυθμη λειτουργία της οποίας είναι αναγκαία για τις Χρηματιστηριακές Αγορές που διατηρούν τη ψυχραιμία τους, καθώς δεν παρατηρείται, για την ώρα, ουσιαστική στροφή προς τα συνήθη επενδυτικά καταφύγια (Χρυσός, Πετρέλαιο κυρίως).

Σήμερα

Οι επενδυτές στη σύνοδο της Τετάρτης 12/4 ανησυχώντας από τις ειδήσεις γεωπολιτικού τύπου έστειλαν το γεν ως ασφαλές καταφύγιο και το χρυσό σε υψηλά πέντε μηνών και τις αποδόσεις των ισχυρών κρατικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους μέχρι σήμερα.

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,04% στις 18.552 μονάδες και ο δείκτης Topix μειώθηκε κατά 1,05% στις 1.479 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,33% στις 3.277 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 538,82 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κινήθηκε πτωτικά κατά 0,12% στις 24.059 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 100 σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,03% στις 5.931 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, τέλος, ο δείκτης Kospi αυξήθηκε κατά 0,04% στις 2.124 μονάδες.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την εξαπόλυση πυρηνικής επίθεσης εναντίον των αμερικανικών βάσεων, ενώ την ίδια ώρα, το αμερικανικό ναυτικό εξακολουθεί να πλέει στις ανατολικές ακτές της κορεατικής χερσονήσου, διατηρώντας στα ύψη το θερμόμετρο της περιοχής.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν αυξάνεται κατά 0,09% στα 109,50 γεν/δολάριο και το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 0,04% σε 0,7497 δολάρια (USD).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,13% στα 53,47 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν κέρδη κατά 0,16% στα 56,32 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, καταγράφει άνοδο κατά 0,17% στα 1.276,40 δολάρια.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Κλειδί» για το ύψος των θετικών και των αρνητικών μέτρων που θα ενεργοποιηθούν μέσα στο 2019 θα είναι η πρόβλεψη για την εξέλιξη του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά το 2018. Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μάλτα, το ποσοστό που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς θα κρίνει και το πόσα από τα αρνητικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν αλλά και το αν θα υπάρξει θετικό πακέτο. Τα σενάρια που αποτυπώνει η «Ν» δείχνουν το καλό και το κακό ενδεχόμενο. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το 2019 η κυβέρνηση εκτός από τη μείωση των συντάξεων θα ενεργοποιήσει και θετικά μέτρα συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ. Στο κακό σενάριο, όμως, εκτός από τη μείωση των συντάξεων θα έχουμε το 2019 και μείωση του αφορολόγητου.

Κατά 700 εκατ. ευρώ μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) στα τέλη Μαρτίου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA υποχώρησε στα 42,4 δισ. ευρώ, από 43,1 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου. Παράλληλα, μειώθηκε στα 17,3 δισ. ευρώ -από 18,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα- ο δανεισμός των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στα 3,792 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Φεβρουάριο του 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, έναντι 3,559 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκαν σε 28,1 εκατ. ευρώ έναντι 9,3 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιορίστηκαν ελαφρώς στα 1,255 δισ. ευρώ από 1,205 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017, καθώς τον Φεβρουάριο, καταβλήθηκαν 20,5 εκατ. ευρώ (10,4 εκατ. τον Ιανουάριο).

Οικονομική προσφορά ύψους 480 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει ο φάκελος που κατέθεσε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ GMR στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Το κατασκευαστικό αντικείμενο του έργου είχε προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου, σύμφωνα με την προσφορά ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ, όταν με βάση τα τεύχη του διαγωνισμού προβλεπόταν συμμετοχή έως 220 εκατ. ευρώ. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το Δημόσιο μπορεί να έχει αυξημένο ποσοστό, από την στιγμή που στην οικονομική προσφορά δεν προβλέπεται δανεισμός και αυτός είναι και ο λόγος που το δημόσιο προβλέπεται να έχει έσοδα και μερίσματα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

«Θετική η επικείμενη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, αρνητική η καθυστέρηση της μείωσης της υπερφορολόγησης μέχρι το 2020», συμπεραίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο μηνιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπου αποτιμά την άτυπη συμφωνία της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Απαριθμώντας τις θετικές εξελίξεις, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι πλέον «μπαίνει το νερό στο αυλάκι» και «ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Προς ολοκλήρωση βαίνουν οι διαδικασίες για την υπογραφή των συμβάσεων έρευνας υδρογονανθράκων στις περιοχές των «βορειοδυτικής Πελοποννήσου», «Άρτας - Πρέβεζας» και «Αιτωλοακαρνανίας», κατόπιν της έγκρισης των σχετικών φακέλων από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι δύο πρώτες περιοχές παραχωρούνται στα Ελληνικά Πετρέλαια και η τρίτη στην Energean Oil & Gas. Οι συμβάσεις αφορούν το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Μετά την υπογραφή τους από τον υπουργό Περιβάλλοντος και τους εκπροσώπους των εταιρειών, οι συμβάσεις θα τεθούν προς κύρωση στη Βουλή.

Ελάχιστο ύψος οφειλών στα 50.000 ευρώ και κατάργηση της αναστολής που προβλέπεται για τον χρόνο από την υποβολή της αιτήσεως μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης και αφορά τον κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ, ζητεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Ν. Καραμούζης διατύπωσε σειρά παρατηρήσεων «κρίσιμων για την αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού», στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας.

Τον κίνδυνο να μείνουν εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω των «περιορισμένων κριτηρίων για την υπαγωγή τους στον μηχανισμό», επισημαίνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) μέσω του διευθυντή της, Αντώνη Μέγκουλη, σημειώνοντας πάντως ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι σημαντικό και το αναμένει εναγωνίως η αγορά. Όπως ανέφερε ο κ. Μέγκουλης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το εν λόγω σχέδιο νόμου, «ολόκληρη η αγορά, οι ΜμΕ έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από μια διευθέτηση οφειλών και προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τα πιστωτικά ιδρύματα».

Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος προχωρά η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, σύμφωνα με την κοινοπραξία κατασκευής του έργου. Μέχρι στιγμής, 119 από τα συνολικά 550 χιλιόμετρα του αγωγού ΤΑΡ, δηλαδή πάνω από το 20%, έχουν τοποθετηθεί στο υπέδαφος της Μακεδονίας - Θράκης, δέκα μήνες μετά την έναρξη των εργασιών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαρτίου 2017, από το σύνολο των περίπου 550 χλμ. αγωγού που θα κατασκευαστούν σε ελληνικό έδαφος, οι ανάδοχοι εργολήπτες του ΤΑΡ έχουν ήδη: α) παραλάβει το 66% των 32.000 σωληναγωγών, που θα χρησιμοποιηθούν συνολικά στην κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού β) καθαρίσει και διαμορφώσει 260 χλμ. της όδευσης του αγωγού (Ζώνη Εργασίας) γ) ενώσει 217 χλμ. Αγωγού δ) συγκολλήσει 184 χλμ. αγωγού.

Ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Τρίτη η πώληση στην AIK Banka A.D. Beograd του συνόλου των μετοχών (100%) που κατείχε η Alpha Bank στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της στη Σερβία, Alpha Bank Srbija A.D. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Alpha Bank, η συναλλαγή συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του σχεδίου αναδιάρθρωσής της.

Δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί με εκτενές σχόλιό της για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σε άρθρο της με τίτλο «η Αθήνα παραπλανά τους δανειστές» η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εκτιμά ότι «επειδή η κυβέρνηση στην Ελλάδα αναβάλλει τις εδώ και καιρό μεταρρυθμίσεις, υπάρχει ο κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης. Διότι το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και δανεισμού για την Ελλάδα εκπνέει το 2018. Η χώρα απέχει ακόμη πολύ από έναν ελάχιστο βαθμό οικονομικής εξυγίανσης», σημειώνει η FAZ, εκτιμώντας ότι σήμερα είναι αμφίβολο ότι το ελληνικό κράτος θα μπορεί να αναλάβει ξανά την πλήρη διαχείριση της οικονομίας μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Με βάση το μέσο μερίδιο στο εγχώριο ΑΕΠ των συνολικών εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την τελευταία πενταετία, η άμεση επίδραση (first-round effect) μίας υποθετικής μείωσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα του συνόλου των εξαγωγών υπηρεσιών και εμπορευμάτων θα μπορούσε να επιφέρει μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 0,03 ποσοστιαίες μονάδες (και αντιστρόφως) αναφέρει μελέτη της Eurobank με τίτλο «Brexit: Μακροοικονομικές επιπτώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, την παγκόσμια οικονομία και την Ελλάδα».

Τη μη διανομή μερίσματος για το έτος χρήσης 2016 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Intracom A.E., εν όψει της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 26 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι η δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων (έτος χρήσης 2016) είναι προγραμματισμένη για τις 25 Απριλίου.

Tη μη διανομή μερίσματος για το έτος χρήσης 2016 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Σωκράτης Δ. Κωνσταντίνου & Υιός Α.Ε. - Yalco, εν όψει της τακτικής γενικής συνέλευσης στις 30 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι τα οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου έτους θα δημοσιευθούν στις 28 Απριλίου.

Τη μη διανομή μερίσματος για το έτος χρήσης 2016 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Nexans Ελλάς ΑΒΕ, εν όψει της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 15 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι τα οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου έτους θα δημοσιευθούν την Τετάρτη, 26 Απριλίου.  

Τη μη διανομή μερίσματος για το έτος χρήσης 2016 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Σφακιανάκης ΑΕΒΕ, εν όψει της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 31 Μαΐου. Σημειώνεται ότι τα οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου έτους, θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, 13 Απριλίου.

Την Πέμπτη, 4 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Υγεία Α.Ε. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής: Α)Υποβολή και έγκριση των Ατομικών και Ενοποιημένων ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 2016 και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών. Β) Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της εταιρικής χρήσης 2016. Γ) Διορισμός ελεγκτικής εταιρίας για την εταιρική χρήση 2017. Δ) Έγκριση αμοιβών και συμβάσεων σύμφωνα με τα άρθρα 23α και 24 του κ.ν. 2190/1920. Ε) Έγκριση αντικατάστασης Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ελέγχου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015 εκτινάχθηκε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτου ZEW. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 19,5 μονάδες τον Απρίλιο έναντι 12,8 μονάδων τον Μάρτιο. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στις 14 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 80,1 μονάδες από 77,3 μονάδες τον Μάρτιο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για οριακή άνοδο στις 77,7 μονάδες.

Πτώση εμφάνισε ο μηνιαίος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για τον Φεβρουάριο του 2017. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης παρουσίασε μείωση κατά 0,3% και κατά 0,02%, αντίστοιχα, έναντι αύξησης 0,3% τον Ιανουάριο του 2017. Η μεγαλύτερη μείωση κατεγράφη στην Ιρλανδία (-15,5%) και τη Γαλλία (-1,6%).

Έκτακτα οικονομικά μέτρα ύψους 3,4 δισ. ευρώ υιοθετεί η Ιταλία, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το βράδυ της Μ. Τρίτης. Ο κ. Πάντοαν πρόσθεσε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με πιο αποτελεσματική διαχείριση του φορολογικού συστήματος, με μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τα οποία εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο εν μέρει με παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στην περικοπή των δημοσίων δαπανών. Η κυβέρνηση της Ρώμης ανταποκρίνεται, έτσι, στο αίτημα των Βρυξελλών, που έχουν ζητήσει με έμφαση την υιοθέτηση της συγκεκριμένης δέσμης μέτρων.

Για το επόμενο έτος αναμένεται η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Το 75% των αναλυτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, εκτίμησε ότι το επιτόκιο καταθέσεων δεν πρόκειται να αυξηθεί τουλάχιστον έως το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 18 αναλυτών, οκτώ «βλέπουν» την αύξηση του επιτοκίου το 2018, πέντε το 2019 και ένας το 2020. Οι εναπομείναντες τέσσερις αναλυτές αναμένουν την αναθεώρηση του επιτοκίου εντός του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο καταθέσεων, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο -0,40%.

Αμετάβλητος στο 2,3% παρέμεινε τον Μάρτιο ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS). Ο πληθωρισμός διατηρήθηκε στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, καθώς η αύξηση στον κλάδο των τροφίμων και του ρουχισμού αντιστάθμισε τη μείωση στις μεταφορές.

Επιβράδυνση εμφάνισε τον Μάρτιο ο ρυθμός πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Κίνα, εξαιτίας των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών πώλησης. Συγκεκριμένα, οι ετήσιες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,7% και διαμορφώθηκαν σε 2,1 εκατ. οχήματα, έναντι αύξησης 6,3% τους πρώτους δύο μήνες του 2017. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2016, η αύξηση των πωλήσεων είχε διαμορφωθεί στο 10%.

Σταθερός στο 6,1% παρέμεινε τον Φεβρουάριο του 2017 ο δείκτης ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 38 εκατ. άτομα. Στην Ευρωζώνη, η ανεργία μειώθηκε κατά 0,1% στο 9,5%, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στη Λετονία (-0,4%) και την Ιταλία (-0,3%). Στον Καναδά, παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας περιορίστηκε κατά 0,2% στο 6,6%, στην Ιαπωνία κατά 0,2% στο 2,8% και στις ΗΠΑ κατά 0,1% στο 4,7%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα