Ελάχιστο ύψος οφειλών στα 50.000 ευρώ και κατάργηση της αναστολής που προβλέπεται για τον χρόνο από την υποβολή της αιτήσεως μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης και αφορά τον κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ, ζητεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Ν. Καραμούζης διατύπωσε σειρά παρατηρήσεων «κρίσιμων για την αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού», στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας.
Ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019 θα έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων κατά 40 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 38% του συνόλου των προβληματικών δανείων. «Είναι ένας δύσκολος στόχος. Είναι όμως ένας στόχος που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί, ιδιαίτερα αν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες και οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας», σημείωσε.
Επίσης, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του τέλους του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν προσεγγίσει τα 74 δισ. ευρώ, με βάση τον στενό ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περίπου 100 δισ. ευρώ με βάση τον ευρύτερο προσδιορισμό - «ποσοστό ρεκόρ για την Ελλάδα και την Ευρώπη», όπως πρόσθεσε.
Ο κ. Καραμούζης υπενθύμισε ταυτόχρονα, ότι στις αρχές του 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν σε σκληρά stress tests με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2017, και «επομένως, θα πρέπει όχι μόνο να αποτραπεί η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, αλλά και να υπάρξει σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ώστε να αποτραπούν οιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις».
Ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανέφερε:
- Ο νόμος πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο επιχειρηματικές και όχι ατομικές οφειλές των επιχειρήσεων, στεγαστικά ή προσωπικά δάνεια.
- Το ελάχιστο ύψος οφειλών πρέπει να οριστεί στα 50.000 ευρώ και όχι στα 20.000 ευρώ, «για λόγους πρακτικούς, λειτουργικούς και αποτελεσματικότητας». «Υπάρχει βάσιμος φόβος και θέλω να σας ενημερώσω και να σας προειδοποιήσω, ότι αν το σύστημα επιβαρυνθεί υπέρμετρα από δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες που θα προσέλθουν στις τράπεζες με το χαμηλό όριο, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στη διαχείριση αυτών των αιτημάτων», σημείωσε ο κ. Καραμούζης.
- Πρέπει να καταργηθεί η δικαστική διαδικασία επικύρωσης στο τέλος. «Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με την παρεμβολή δικαστικής διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης. Οι δανειστές που θίγονται και δεν συναινούν στην εξωδικαστική διαδικασία θα μπορούν να ασκήσουν τριτανακοπή μετά την επικύρωση της συμφωνίας και άρα προστατεύονται μέσω του δικαστικού σώματος. Η δικαστική επικύρωση, θα επιβαρύνει κατά την εκτίμηση μας κατά 18 μήνες την όλη διαδικασία και όχι κατά 5 μήνες που προβλέπει ο νόμος και ήδη γνωρίζουμε ότι τα δικαστήρια είναι υπερφορτωμένα με υποθέσεις. Σήμερα δίνονται ημερομηνίες εκδίκασης υποθέσεων του νόμου Κατσέλη για το 2032 και επίσης εκκρεμούν 155.000 αιτήσεις του νόμου Κατσέλη. Φαίνεται ότι ο νόμος Κατσέλη έχει σημαντικές δυσκολίες να υλοποιηθεί μέσω του δικαστικού συστήματος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.
- Η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος αιτήσεων πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή την ίδια μέρα που θα αρχίσει να ισχύει ο νόμος και να μην υποβληθεί ούτε μια αίτηση γραπτά.
- Η αναστολή που προβλέπεται για τον χρόνο από την υποβολή της αιτήσεως μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης και αφορά τον κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ, πρέπει να καταργηθεί. «Η αναστολή θα ευνοήσει τη δημιουργία περαιτέρω οφειλών και θα ενθαρρύνει τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών» προειδοποίησε ο κ. Καραμούζης.
«Όχι» Παπαδημητρίου για τα 50.000 ευρώ
Το αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να αυξηθεί από 20.000 σε 50.000 ευρώ το κατώτατο όριο υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού απέρριψε ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου.
Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «αβάσιμο» τον ισχυρισμό της ΕΕΤ ότι το «χαμηλό» όριο των 20.000 που έχει τεθεί στο νομοσχέδιο θα μπλοκάρει το σύστημα διαχείρισης λόγω των δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων που αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Προς επίρρωση του ισχυρισμού του υπενθύμισε ότι σε συνεργασία με τις τράπεζες έχει προβλεφθεί τυποποιημένη διαδικασία αξιολόγησης της βιωσιμότητας των σχεδίων ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις με συνολικό χρέος από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ.
Σχετικά δε με τις αντιρρήσεις της ΕΕΤ για τη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι αυτή είναι προαιρετική και υπογράμμισε ότι στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληρότητα των αιτήσεων. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι δικαστές δεν εξετάζουν την ουσία της ρύθμισης αλλά προβαίνουν μόνο σε έλεγχο συνδρομής των υποχρεωτικών κανόνων.
Ως προς τις ενστάσεις για την ετοιμότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η προεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό από τις αρμόδιες αρχές και διαβεβαίωσε ότι η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη σε τρεις μήνες, όταν δηλαδή θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος.
Πάντως, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται διάταξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το ζήτημα της προστασίας των εκπροσώπων των πιστωτών από άδικες διώξεις.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ