Του Κώστα Ιωαννίδη
Η αγορά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, που στο τέλος της είχε το Eurogroup της Μάλτας, σφραγίστηκε από τις προσδοκίες και τα στοιχήματα για το αποτέλεσμα που θα έφερνε, αναφορικά με την διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Αρχικά οι επιφυλάξεις προκάλεσαν υποχώρηση των όγκων και κινήσεις των δεικτών σε στενό εύρος τιμών ανά σύνοδο, ενώ στο ταμπλό οι θεσμικοί ξεδίπλωναν τακτικές άμυνας κόντρα στις πιέσεις που αφορούσαν κύρια τραπεζικές μετοχές. Μόνο την Παρασκευή ξεθάρρεψαν οι συναλλασσόμενοι και έτσι υπήρξε υποχώρηση του μέσου τζίρου από τα 52,96 εκατ. ευρώ στα 39,96 τη μέρα.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Μια ακόμα Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με την πιθανότητα να είναι μεγάλη για το ΧΑ, με αντίθετη ατμόσφαιρα από αυτή που επιβάλλουν οι μέρες σε όσους έχουν χριστιανικό θρήσκευμα. Η αγορά σε επίπεδο συναλλαγών, μετά από μήνες και τρίμηνα «παθών», μπορεί να εμφανίσει μια αναστάσιμη εικόνα. Τα πάθη αποτυπώθηκαν κύρια στις τραπεζικές μετοχές και για λόγους συμμετρίας ως προς τον άξονα του χρόνου θυμίζουμε ότι στις 10 Ιουνίου του 2014 ο ΓΔ ήταν στις 1323 μονάδες στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 σταμάτησε στις 421 κλείνοντας στις 441. Σε 19 μήνες έχασε πάνω από 68%. Σήμερα μετά από 14 μήνες βασανιστικής ανόδου είναι 62% ψηλότερα από τον πυθμένα του περυσινού Φεβρουαρίου. Από τα επίπεδα του Ιουνίου του 2014 ωστόσο, είναι χαμηλότερα -48,5%.
Ο Dow Jones όμως σε αυτά τα δυο χρόνια και εννέα μήνες είναι 23,4% ψηλότερα, o γερμανικός DAX κερδίζει 23,00%, ο CAC 12,1% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 9,5%. Είναι εμφανής η διαφορά στην επίδοση της Αθηναϊκής αγοράς έναντι των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων της Ευρώπης, που με τον DAX ανταγωνίζονται τον Dow, όταν εδώ, οι μετοχές αποδείχθηκαν λιμένες μεγάλων ζημιών, σε περίοδο που αντίστοιχες αξίες του ευρώ έδιναν αξιόλογα κέρδη. Αυτό δικαιολογεί σε ικανό ποσοστό και τη βουτιά του συναλλακτικού ενδιαφέροντος. Καθώς κανένας θεσμικός δεν ήταν απελπισμένος, σε φάση πολυετούς ανόδου των διεθνών χρηματιστηρίων, ώστε να αψηφήσει τη χασούρα που προκάλεσαν στα θεσμικά χαρτοφυλάκια οι αξίες από την Ελλάδα. Δεν είναι οι εκθέσεις των επενδυτικών Οίκων που θα επιμετρήσουν την δύναμη πειθούς της πρόσφατης συμφωνίας, αλλά οι όγκοι συναλλαγών που προκαλούνται από τους fund managers και η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Η αγορά είναι βέβαιο πως έχει πλέον περισσότερα στοιχεία γύρω από τη σχέση της χώρας με τους πιστωτές αλλά το ίδιο βέβαιο είναι ότι αυτά θα προκαλέσουν διαφορετικές αντιδράσεις μεταξύ των εγχώριων και ξένων επενδυτών. Στο εσωτερικό θα «αναλυθεί» η πορεία προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με κάθε λεπτομέρεια που αφορά στα μέτρα που θα επιβληθούν ενώ οι ξένοι θεσμικοί θα βλέπουν την συνολική εικόνα. Παράλληλα όσες κινήσεις γίνονται για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα, εκτιμούμε πως θα δώσουν αφορμές για κινήσεις στα ομόλογα και στις τραπεζικές μετοχές, όπως για παράδειγμα η συνάντηση σήμερα της επικεφαλής του ΔΝΤ και της Καγκελαρίου της Γερμανίας.
Ο Απρίλιος ξεκίνησε με Eurogroup στο τέλος της πρώτης του εβδομάδας. Είναι λοιπόν δικαιολογημένη η άνοδος της αγοράς κατά +2,3%. Πριν από κάθε Eurogroup συμβαίνει να ξεδιπλώνονται στοιχήματα, ότι αυτό θα αποτελέσει την αρχή της πτώσης του country risk, άσχετα αν οι εγχώριοι αναλυτές, που έχουν ευθύνη για το μισό των ημερήσιων συναλλαγών, αναφέρουν διάφορα αίτια σε κάθε φάση της αξιολόγησης. Παράλληλα η αγορά είχε ακουμπήσει τον ΓΔ στις 666 μονάδες στο τέλος του πρώτου τριμήνου και αποδείχθηκε ότι, όπως στον S&P 500, αυτό το επίπεδο ήταν το όριο από το οποίο ξεκίνησε μια άνοδος. Το αν θα είναι διαρκείας θα φανεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτή συμπίπτει για Καθολικούς και Ορθόδοξους, ορίζοντας κοινές αργίες στις χρηματαγορές και μια αύξηση στους όγκους θα φανεί πιο εύκολα αυτές τις μέρες.
Οι εγχώριοι αναλυτές δεν περιμένουν έκρηξη στους όγκους, προσδοκώντας μια δυναμική πλαγιο-ανοδικής συσσώρευσης. Η στήλη όμως θυμίζει, πως ακόμα και στις μέρες που οι ειδήσεις από το μέτωπο των συνομιλιών ήταν αρνητικές ή απουσίαζαν, οι πιέσεις δεν εύρισκαν έδαφος για να πάρουν… φόρα. Γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι οι διαρροές από Βρυξέλλες, από τον Φεβρουάριο και μετά, είχαν θετικό περιεχόμενο και δικαίωσαν τους θεσμικούς που εφάρμοζαν τακτικές άμυνας. Για εμάς η περίοδος αυτή μπορεί να δώσει ώθηση στις κεφαλαιοποιήσεις ορισμένων υπερβολικά πιεσμένων εισηγμένων, που θα οδηγήσει γρήγορα αρκετά ψηλότερα τις τιμές μετοχών και δεικτών. Μεγάλη Εβδομάδα μεγάλων προσδοκιών μετά από χρόνια.
Στις λίγες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Μεγάλης Εβδομάδας ξεχωρίζουν αυτές των Inform Lycos (10/4) και Folli-Follie (12/4), ενώ στην εβδομάδα που ακολουθεί ξεχωρίζει η ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Παρασκευή 21 Απριλίου.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Αγορές: Με αντοχή στις εκπλήξεις, συσσώρευση στα υψηλά βίου
Ο δείκτης S&P 500, ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης του κόσμου, κυμαινόταν μεταξύ κερδών και απωλειών σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, πριν από τον τερματισμό του με πτώση -0,3%. Ο Dow Jones Industrial Average κατάφερε να τελειώσει πρακτικά αμετάβλητος, ενώ οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης του δείκτη Russell 2000 είχαν μεγάλη εβδομαδιαία πτώση.
Σε εβδομάδα που ήταν γεμάτη από εκπλήξεις, από μια επίθεση σε Συριακή βάση με πυραύλους των ΗΠΑ, από τρομοκρατικό χτύπημα στη Σουηδία, αλλά και μετά από μια έκθεση επί των θέσεων εργασίας, που ήταν η πιο αδύναμη σε βάθος σχεδόν ένα χρόνο, δεν είχαμε σημαντικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές των ΗΠΑ, που συσσώρευαν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Παρά την άνοδο στις γεωπολιτικές εντάσεις και την αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με την προσέγγιση της διοίκησης Donald Trump για τις αλλαγές των δημοσιονομικών πλαισίων η μεταβλητότητα στη χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε υποτονική. Ο δείκτης μέτρησης του φόβου και της απληστίας, ο VIX συμπλήρωσε την 103η σύνοδο του κάτω από το επίπεδο του 15, το μεγαλύτερο σερί από τον Φεβρουάριο του 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ενώ οι επενδυτές πιθανά παλεύουν για να ανακαλύψουν λόγους για να τοποθετηθούν σε μετοχές, μπορούν επίσης εύκολα να συνειδητοποιήσουν ότι οι λόγοι για πώληση θέσεων δεν είναι πολλοί.
Τα ομόλογα ενισχύθηκαν για τέταρτη εβδομάδα και ο χρυσός συνέχισε ανοδικά καθώς, εκτός των γεωπολιτικών, στα πρακτικά της τελευταίας συνόδου της FOMC φάνηκε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει διάθεση για μείωση του ισολογισμού της. Διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει αργότερα μέσα στο έτος. Τα δε στοιχεία από την αγορά εργασίας έδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν περίπου στο μισό από αυτό που αναμένανε οι οικονομολόγοι. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν την πιθανότητα της αναμόρφωσης των ρυθμιστικών πλαισίων για το τραπεζικό σύστημα. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Gary Cohn, δήλωσε την Παρασκευή ότι διαχωρίζοντας τις τραπεζικές λειτουργίες για επενδύσεις στη Wall Street από αυτές της λιανικής τραπεζικής, θα ενισχυθεί η διαδικασία δανεισμού, εξαλείφοντας την ανάγκη για επαχθείς ρυθμίσεις.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Στην πρώτη εβδομάδα του δεύτερου τριμήνου ο S&P 500 κλείνοντας στις 2355,54 μονάδες, είχε επίδοση -0,30% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +5,21%. Ο Dow με μεταβολή -0,03%, έκλεισε στις 20.656,10 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +4,52%. Ο S&P400 υποχώρησε -0,77% με επίδοση στο 2017 +2,76% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -1,54%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +0,55%. Ο δε Nasdaq, υποχωρώντας -0,57%, μείωσε τα κέρδη στο 2017 στο +9,19%. Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, κερδίζοντας 0,36%, με την απόδοσή του για το 2017 στο +9,04%. Αλλά και το πετρέλαιο ενισχύθηκε +2,83%. Στο 2017 χάνει -2,97%.
Ο Nikkei με μεταβολή -1,29%, στο 2017 εμφάνισε πτώση -2,35%. Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +0,36% στη βδομάδα και κερδίζει +2,89% στο 2017. Ο DAX έχασε -0,71%, με απόδοση στο 2017 +6,48%, αλλά ο CAC με μεταβολή +0,25%, απόκτησε θετική μεταβολή +5,61% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +0,63% και στο 2017 απέδωσε +12,58%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έπεσε -0,94% και στο 2017 κερδίζει 5,54%. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -0,60%, και στο 2017 κερδίζει +7,25%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +1,65%, με επίδοση στο 2017 +8,11%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,39%, και επίδοση για το 2017 +6,18%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +0,29%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +11,57%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +0,65% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +10,30%. Άνοδος +1,99% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +5,90%.
Η Fed αλλάζει κίνητρα;
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed από τις αρχές Μαρτίου, έχουν άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο δηλώσει ότι «αποστολή εξετελέσθη». Οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι ότι έχουν επιτύχει το διπλό θεσμικό τους στόχο, της πλήρους απασχόλησης με χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό. Το ποσοστό ανεργίας ήταν κάτω από 5,0% για τους τελευταίους 10 μήνες, ως και τα στοιχεία του Φεβρουαρίου. Η κατηγορία «θέσεις εργασίας, που είναι δύσκολο να κατακτηθούν» υποχώρησε το Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2007. Είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την συνολική ανεργία και φαίνεται ότι αυτή θα προκύψει φέτος πιο κοντά στο 4,0%. Έτσι η κατηγορία «αξιώσεις για επίδομα ανεργίας», κυμαίνεται γύρω από χαμηλότερα επίπεδα από το 1973.
Τα ποσοστά του ονομαστικού και του δομικού πληθωρισμού σε ετήσια βάση, ήταν αντίστοιχα 2,1% και 1,8% κατά τον Φεβρουάριο, αρκετά κοντά στο στόχο της Fed για 2,0% ως προτιμώμενο επίπεδο. Μέχρι πρόσφατα, οι αξιωματούχοι της Fed τονίζανε ότι η νομισματική πολιτική ήταν εξαρτώμενη από τα μακροοικονομικά δεδομένα. Δήλωναν με άλλα λόγια, ότι θα την διατηρήσουν πολύ χαλαρή, ακόμη και εξαιρετικά χαλαρή, εωσότου τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώσουν ότι η αγορά εργασίας ήταν σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης με τον πληθωρισμό να πλησιάζει στο στόχο του 2,0%. Πιστεύοντας ότι πλησιάζει η ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους, τα μέλη της FOMC ψήφισαν για να αυξηθεί το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης στο τέλος του 2015, το 2016, και φέτος στις 15 Μαρτίου. Άφησαν να εννοηθεί ότι, με τη σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής τους αρμόζουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος και τρεις το επόμενο έτος. Αλλά μερικοί από αυτούς πρόσφατα είναι ανήσυχοι, λέγοντας ότι η επιτάχυνση της επιστροφής στην κανονικότητα μπορεί να είναι πιο κατάλληλη.
Τα «δεδομένα του σκληρού πυρήνα της οικονομίας» εξακολουθούν να φαίνονται σχετικά μαλακά. Η Fed της Ατλάντα που παρακολουθεί το ρυθμό ανάπτυξης με το GDPNow δίνει μεταβολή του ΑΕΠ μόνο 0,9% επί του παρόντος. Από την άλλη πλευρά, μετά την εγκατάσταση των Animal Spirits, τα «δεδομένα εκτός του σκληρού πυρήνα» ήταν ιδιαίτερα ισχυρά. Οδηγός σε αυτή την κατηγορία ήταν η εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση των τιμών των μετοχών από την ημέρα των εκλογών. Κατά τη γνώμη μας, οι αξιωματούχοι της Fed μπορεί να στρέφονται από τα δεδομένα με έμφαση στην οικονομία στα στοιχεία με έμφαση στο χρηματιστήριο.
Πόσο ψηλά είναι το πολύ ψηλά;
Δεν είναι η πρώτη φορά, που αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν οι ίδιοι ανεβάσει τη συζήτηση σχετικά με τις αποτιμήσεις των μετοχών, επισημαίνοντας τις υψηλές αποτιμήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ στα πρακτικά της συνάντησης του Μαρτίου.
«Ορισμένοι συμμετέχοντες είδαν τις τιμές των μετοχών και αρκετά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα συνήθη μέτρα αποτίμησης,» σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. «Ορισμένοι μετρητές των αποτιμήσεων, όπως αναλογία της τιμής προς κέρδη, αυξήθηκε περαιτέρω πάνω από τα ιστορικά πρότυπα», ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Η πρόεδρος Janet Yellen είχε δηλώσει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι αρκετά υψηλά για παράδειγμα, όταν μίλησε στην Ουάσιγκτον το Μάιο του 2015. Ο S&P 500 έχει σκαρφαλώσει 13% από τότε, παρακινώντας τους παράγοντες της Wall Street συμπεριλαμβανομένου του Robert Shiller να προειδοποιήσουν ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση υπερτιμημένων αποτιμήσεων. Ωστόσο, μια μεγάλη ποικιλία από μετρήσεις δείχνουν η υπόθεση δεν είναι ένα κάρφωμα.
«Τα αποθέματα μπορεί να είναι λίγο άνω του μέσου όρου όσον αφορά την αποτίμησή τους στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν είναι απαγορευτικό για μια περαιτέρω πρόοδο», δήλωσε ο Jeffrey Kleintop, επικεφαλής στρατηγικής επί των επενδύσεων παγκόσμια στην Charles Schwab & Co.«Οι αγορές ποτέ στην πραγματικότητα δεν σταματάνε πάνω στο μέσο όρο ή λίγο πάνω από αυτόν αναφορικά με τις αποτιμήσεις. Έχουν την τάση να γίνονται πολύ ακριβές, πριν βουτήξουν πίσω απότομα υπό το καθεστώς μιας μεγάλης ύφεσης ή ενός bear market. Γι 'αυτό και δεν νομίζω ότι είναι τώρα είναι τόσο ακριβές.»
Ο Larry Fink, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, η οποία έχει επενδύσεις ύψους 5,1 τρισεκατομμύρια δολάρια και θεωρείται ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε την φορολογική μεταρρύθμιση που περιμένουμε», είπε ο Fink. «Αν δεν δούμε μια πραγματική απελευθέρωση, νομίζω ότι οι αγορές θα συναντούν εμπόδια».
Πρόσθεσε ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται και κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 1,5%. «Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι το πρώτο τρίμηνο, οι ΗΠΑ μπορεί να είναι η πιο αργή οικονομία των G-7. Αν φανεί ότι έχουμε μια οικονομία που είναι πιο αργή λόγω της αβεβαιότητας, τότε θα έλεγα ότι οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είναι πιθανόν υψηλότερα από ό, τι θα έπρεπε να είναι».
ΧΑ
Ανοδική έναρξη δευτέρου τριμήνου
Μετά από άνοδο +4,78% την τελευταία βδομάδα του Μαρτίου, την πρώτη του Απρίλη, ακριβώς προ των εβδομάδων πριν και μετά την Κυριακή του Πάσχα, οι επενδυτές έδωσαν μια ώθηση +2,26% στον ΓΔ (+5,82% στο 2017) και +2,30% στον 25άρη (+4,52% στο 2017) ενώ ο FTSEM που έχει απόδοση +12,06% για το τρέχον έτος, την καλύτερη επίδοση δηλαδή, έπεσε οριακά -0,42%. Γενικότερα οι θεσμικοί κινήθηκαν στις μετοχές της Αθήνας προσπαθώντας να εξομαλύνουν ασυμμετρίες που προκλήθηκαν από τις μέρες τις μιζέριας, που έφερε η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.
Τη Δευτέρα με χαμηλό τζίρο, στα 22,92 εκατ. ευρώ, η αγορά έκλεισε με άνοδο στο τέλος μιας πτωτικής στο μεγαλύτερο διάστημα συνόδου. Ανοδικά έκλεισαν 10 blue chip αλλά ο
25άρης έκλεισε στις 1782,36 μονάδες με μεταβολή +0,21% και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,19% και έφθασε στις 667,32 από 666,06. Ανοδικά ώθησαν κύρια οι κλαδικοί δείκτες Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,76%, Πετρελαίου Αερίου +1,52%, Εμπορίου +1,17% και πτωτικά οι δείκτες Βιομηχανικών Προϊόντων -1,12%, Πρώτων Υλών -0,84%, Κατασκευές Υλικά -0,65% και Τραπεζών -0,32%. Την Τρίτη οι δείκτες ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα σε θετικό πεδίο, ενώ όταν πέρασαν σε αρνητικό, κόλλησαν με ταλαντώσεις γύρω από το προηγούμενο κλείσιμο, ώσπου σημειώθηκαν τα ελάχιστα μέρας και οι δείκτες έκλεισαν κοντά σε αυτά. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,13% και έφθασε στις 666,44 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1782,18 με μεταβολή -0,01%. Το φρένο στην άνοδο έφεραν, κυρίως, οι κλάδοι των Τραπεζών -1,20%, Εμπορίου -0,99% και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,94%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,244 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διατηρήθηκε πάνω από τα 46 εκατ. ευρώ.
Την Τετάρτη η αγορά είχε ως κίνητρο να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 666 μονάδων και το πέτυχε με τζίρο στα 42,730 εκατ. ευρώ και οδηγούς της ανόδου τους κλαδικούς δείκτες των Τραπεζών +2,03%, Κατασκευές Υλικά +1,61%, Ταξίδια Αναψυχή +0,72% από +1,13%, Κοινής Ωφέλειας +0,66% και Τροφίμων Ποτών +0,37%. Ο ΓΔ με κέρδη +0,53% έφθασε στις 669,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1793,82, με μεταβολή +0,65%, μια μέρα που οι δείκτες ήταν για μεγάλο διάστημα σε αρνητικό πεδίο. Την Πέμπτη με υποχώρηση του τζίρου (37,177 εκατ.) εμφανίστηκε άνοδος +0,18% και κλείσιμο πάνω από τις 670 μονάδες ενώ ο 25άρης υποχώρησε -0,14% από τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές των Τραπεζών εκτός της ΠΕΙΡ. Η επίπεδης κλίσης πλάγια κίνηση στη μεγαλύτερη διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στο δεύτερο μέρος, είχε βάση την ισορροπία στην αγοραστική διάθεση και τις εντολές πώλησης για τις εταιρίες Τραπεζών. Ήταν μέρα που ο δείκτης τους διαπραγματεύτηκε στο μεγαλύτερο διάστημα σε θετικό πεδίο, αλλά κατέληξε σε αρνητικό. Την Παρασκευή τα μηνύματα από τη Βαλέτα έφτασαν μαζί με την υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με αυτή για τα 10ετή να περνά κάτω από το 7%. Τότε οι αγοραστικές διαθέσεις στράφηκαν στα περισσότερα blue chip και έμειναν έξω οι μετοχές εκτός 25άρη, εκτός λαμπρών εξαιρέσεων με άνοδο σε όγκους και κεφαλαιοποιήσεις. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,48% και έφθασε στις 681,08 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1819,50 με μεταβολή +1,58%. Οδήγησαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +4,73%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,64%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,95%, Κοινής Ωφέλειας +1,55% και Ταξίδια Αναψυχή +1,44%.
Ουδέτερη ήταν η εβδομάδα για τις εταιρίες Βιομηχανικών Προϊόντων, Εμπορίου, Ασφαλειών, Υγείας, Χημικών, Τεχνολογίας και Τροφίμων Ποτών. Θετική για τους τομείς των Τραπεζών, Ταξίδια Αναψυχή, Κοινής Ωφέλειας, Κατασκευές Υλικά, και Τηλεπικοινωνιών.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Μια ακόμα Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με την πιθανότητα να είναι μεγάλη για το ΧΑ, με αντίθετη ατμόσφαιρα από αυτή που επιβάλλουν οι μέρες σε όσους έχουν χριστιανικό θρήσκευμα. Η αγορά σε επίπεδο συναλλαγών, μετά από μήνες και τρίμηνα «παθών», μπορεί να εμφανίσει μια αναστάσιμη εικόνα. Τα πάθη αποτυπώθηκαν κύρια στις τραπεζικές μετοχές και για λόγους συμμετρίας ως προς τον άξονα του χρόνου θυμίζουμε ότι στις 10 Ιουνίου του 2014 ο ΓΔ ήταν στις 1323 μονάδες στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 σταμάτησε στις 421 κλείνοντας στις 441. Σε 19 μήνες έχασε πάνω από 68%. Σήμερα μετά από 14 μήνες βασανιστικής ανόδου είναι 62% ψηλότερα από τον πυθμένα του περυσινού Φεβρουαρίου. Από τα επίπεδα του Ιουνίου του 2014 ωστόσο, είναι χαμηλότερα -48,5%.
Στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, είχαμε υποχώρηση των όγκων στα ΣΜΕ κάθε τύπου, καθώς το ίδιο ίσχυσε επίσης στο ΧΑ. Ο FTSE25 κατέληξε ανοδικά στο +2,30%. Υποχώρησε όμως πάνω από 76% ο όγκος της σειράς Μαΐου στα ΣΜΕ του. Στα options του, οι όγκοι υποδιπλασιάστηκαν. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, συνολικά έπεσαν κατά 63,8%, ενώ οι ανοικτές θέσεις αυξήθηκαν 10,71% στις 10.733.
Ο μέσος όγκος της σειράς Απριλίου, έπεσε στα 1549 ΣΜΕ από 3729. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς από 5.368 έγιναν 5.880. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαΐου ήταν 359 από 1536 ΣΜΕ και η δραστηριότητα προκάλεσε 4853 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Απριλίου ορίστηκε στις 1820,50 μονάδες και της επόμενης στις 1817,50. Όρισαν προ-πορεία των ΣΜΕ της τάξης της μίας μονάδας έναντι του 25άρη (1819,50).
Από την αρχή της περασμένης βδομάδας προβάλλαμε τις παρατηρήσεις του Πέτρου Στεριώτη της Nuntius Sec που υπογράμμιζε: «Το τεχνικά κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η Χρηματιστηριακή Αγορά, με τον κίνδυνο σχηματισμού «πολλαπλής κορυφής» στον ΓΔ, εάν δεν υπάρξει πειστική υπέρβαση των 670 μονάδων στις επόμενες συνεδριάσεις να ελλοχεύει, σε συνδυασμό με την πρόσφατη υπεραπόδοση και το 'front running' στη βάση προεξόφλησης θετικών εξελίξεων, μας κάνουν ιδιαίτερα προσεκτικούς. Πέραν των 670 μονάδων, οι αγοραστές θα στοχεύσουν στο ψυχολογικό 'φράγμα' των 700 μονάδων, με τις 730 να έπονται».
Σήμερα συμπληρώνουμε την εικόνα με τα σχόλια από το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: «Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 672 μονάδων, παραμένει σε ισχύ το σενάριο που θέλει κίνηση προς τις 709 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 686 μονάδες. Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και αν αυτός επιμένει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1805 μονάδων, απώτερος στόχος είναι οι 1867 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1832 μονάδες".
"Εξακολουθούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Δείκτη. Ο στόχος μας των 785 μονάδων μέχρι το Φθινόπωρο παραμένει απόλυτα εφικτός, αρκεί βέβαια να μην μεσολαβήσει μεγάλη διεθνής κρίση, ή γεωπολιτικό γεγονός. Η πρόοδος στο σημερινό Eurogroup και ο προσδιορισμός της ημερομηνίας επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, δεν αρκεί για συντήρηση της ανόδου περισσότερο από 1 - 2 συνεδριάσεις καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει ήδη προεξοφληθεί από την Αγορά, στα παρόντα επίπεδα, ή λίγο υψηλότερα».
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Μια ακόμα θετική χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε με ενδείξεις αποτελέσματος στην διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών. Οι δύο Πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά μετά το Eurogroup της Παρασκευής, μένει ωστόσο να συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο μετά την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα το κλείσιμο των προαπαιτούμενων.
Η κόπωση από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις είναι εμφανής τόσο στην πραγματική Οικονομία όσο και στο Χρηματιστήριο. Η εικόνα της Αγοράς, τηρουμένων των συνθηκών και σε σχέση με άλλες περιόδους όπου η αναβλητικότητα ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, θα μπορούσε να θεωρηθεί από ικανοποιητική, έως άριστη.
Και τούτο διότι οι εκροές κεφαλαίων από την εγχώρια Αγορά δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικές, ενώ η αποτύπωση των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται έχει ένα σχετικά υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας.
Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, ήταν η βέλτιστη επενδυτική τακτική του α’ τριμήνου για τα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν τις Ελληνικές μετοχές, αφού οι σημαντικά περιορισμένες συναλλαγές είχαν ειδική στόχευση σε μετοχές που δικαιολόγησαν σχεδόν απόλυτα την επιχειρηματική τους επίδοση.
Το κέρδος αυτής της διαδικασίας είναι ότι σταδιακά ένα νέος αριθμός εταιρειών μπαίνει στο στόχαστρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως κεφαλαιοποίησης με κοινό σημείο αναφοράς την κερδοφορία. (Flexopack, Πλαστικά Θράκης, Quest, AS Company, Πετρόπουλος, Τσουκαρίδης κλπ).
Μετά από πολλές αποχωρήσεις, συγχωνεύσεις, ή διαγραφές, η επισήμανση των νέων εν δυνάμει πρωταγωνιστών του ελληνικού Χρηματιστηρίου γίνεται εύκολα και το ζητούμενο είναι η συνέπεια και η συνέχεια των καλών επιδόσεων, αφού στο παρελθόν στα "χαρτιά" των μικρών κεφαλαιοποιήσεων η μεταβλητότητα στην κερδοφορία απομάκρυνε την συμμετοχή του θεσμικού παράγοντα.
Η ερχόμενη εβδομάδα μάλλον δεν προβλέπεται ιδιαίτερα συναρπαστική, καθώς τόσο το Ορθόδοξο όσο και το Καθολικό Πάσχα αναμένεται να λειτουργήσουν εκ νέου ανασταλτικά στην συναλλακτική δραστηριότητα. Η Αγορά φαίνεται περισσότερο διατεθειμένη να αναλωθεί σε συντήρηση των επιπέδων, καθώς τόσο εντός όσο και εκτός δεν διαφαίνεται κάποιο γεγονός, ή καταλύτης που θα μεταβάλει δραματικά τις τάσεις.
Τα πολιτικά γεγονότα που θα λάβουν χώρα τον Απρίλιο (Τουρκικό δημοψήφισμα, 16/4, α’ γύρος Γαλλικών εκλογών, 23/4) προς ώρας δεν φαίνεται να προεξοφλούνται αρνητικά, ενώ και η επίσημη απόφαση της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ε.Ε δεν προκάλεσε κάποιες "αναταράξεις".
Σε αυτό το περιβάλλον εκτιμάται ότι, εφόσον το Ελληνικό θέμα κλείσει μέσα στον Απρίλιο, ο Γενικός Δείκτης θα ανατιμηθεί σημαντικά από την αναθεώρηση του ασφάλιστρου κινδύνου, το οποίο αν και δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο στις αποτιμήσεις, δείχνει σε πολλές περιπτώσεις να αδικεί σε βαθμό υπερβολής (κόστος κεφαλαίου έως και 18%) μετοχές που διαπραγματεύονται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης "είδε" νέα υψηλά έτους σήμερα Παρασκευή, ακολουθώντας ένα μοτίβο συνεδριάσεων χαμηλού εύρους και περιορισμένων τζίρων. Η άρνηση υποχώρησης ήταν εμφανής σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε, ακόμα και όταν η ειδησεογραφία έδειχνε να μην είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ο Γενικός Δείκτης, παρά την περιορισμένη συναλλακτική δράση, συνέχισε ανοδικά προσεγγίζοντας τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, διασπώντας την μεσοπρόθεσμη αντίσταση των 670 μονάδων θέτοντας πλέον στόχο το επόμενο οχυρό των 720 μονάδων.
Ο MACD αρχίζει να δίνει momentum στο αγοραστικό σήμα, οι κινητοί μέσοι ξεκόλλησαν από την περιοχή των 650 μονάδων και η κλίση τους αποκτά ανοδική φορά.
Οι ενδείξεις παραμένουν αισιόδοξες και η απομάκρυνση από τους κινητούς μέσους αρχίζει να δίνει πιο πειστικό χαρακτήρα στην επιχειρούμενη διαφυγή, από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Συμπερασματικά αν και το χτίσιμο της ανόδου μπορεί να γίνεται με αργό ρυθμό, δεν παύει να "εκθέτει" τους πωλητές οι οποίοι δεν φαίνονται ικανοί να οδηγήσουν την αγορά χαμηλότερα, παρά τις ευκαιρίες που δόθηκαν. Επομένως ακόμα και στις επόμενες δύο, παραδοσιακά ρηχές, εβδομάδες τζίρου η συσσώρευση και η πλάγια κίνηση θα έχει τον πρώτο λόγο και οι διορθώσεις θα περιοριστούν σε βραχυπρόθεσμο ή ενδοσυνεδριακό επίπεδο.
Στις λίγες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Μεγάλης Εβδομάδας ξεχωρίζουν αυτές των Inform Lycos (10/4) και Folli-Follie (12/4), ενώ στην εβδομάδα που ακολουθεί ξεχωρίζει η ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την Παρασκευή 21 Απριλίου.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν σήμερα Δευτέρα 10/4, καθώς η αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων ώθησε τους επενδυτές να προτιμήσουν τα ασφαλή καταφύγια, όπως το δημόσιο χρέος, ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε από τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε πολιτικές νομισματικής σύσφιξης.
Η αύξηση των κινδύνων μιας πολεμικής σύγκρουσης έρχεται σε αντίθεση με τις προοπτικές της αγοράς αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, που είναι ίσως οι πιο αισιόδοξες εδώ και χρόνια, με στοιχεία από την κινεζική οικονομία αυτή την εβδομάδα που αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία αποδίδει καλά.
Υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του Donald Trump έκαναν δηλώσεις την Κυριακή που διέφεραν για το πού κατευθύνεται η πολιτική των ΗΠΑ για τη Συρία μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε μια συριακή αεροπορική βάση, ενώ οι Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Rex Tillerson προειδοποίησε ότι το χτύπημα ήταν μια προειδοποίηση προς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με κατεύθυνση προς τα πίσω προς ένα χαμηλό τριών εβδομάδων που ορίστηκε την Παρασκευή.
Η αγορά μετοχών της Κορέας οδήγησε τους ηττημένους δείκτες της ασιατικής περιφέρειας με το βασικό δείκτη πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου και τους ξένους επενδυτές να ρευστοποιούν μετοχές για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση.
Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ φαίνεται να αντιστέκονται στην αδυναμία τις ασιατικής κεφαλαιαγοράς, λόγω της αντοχής στους κλάδους ακινήτων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η Αυστραλιανή αγορά μετοχών ήταν επίσης ισχυρότερη, μέχρι 0,7% σε υψηλά σχεδόν δύο ετών καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων έφεραν συναλλακτική κίνηση.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στο τετ α τετ που θα έχουν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο είναι στραμμένο το ελληνικό ενδιαφέρον μετά και την προ-συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της Μάλτας. Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων θα εμπεριέχεται και το ελληνικό ζήτημα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα του χρέους. Αναφορικά με τη διαφωνία ΔΝΤ - Βερολίνου για τη βιωσιμότητά του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε το Σάββατο στη Deutsche Well ότι υπάρχουν διαφορετικά αθροίσματα και διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού. «Φυσικά», πρόσθεσε, «όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί το χρέος μέχρι το 2070, μπορεί να καταλήξουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα».
Την άποψη ότι είναι αναγκαία μια συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Ecofin στη Μάλτα. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι αγορές δεν θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και δεν θα είναι δυνατή η επιστροφή της χώρας στις αγορές», δήλωσε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί μια «συνολική συμφωνία» με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους και «να προετοιμάσουμε την Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2018».
Για συμφωνία στα κύρια σημεία έκανε λόγο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη Deutsche Welle για το αποτέλεσμα τουEurogroup της Μάλτας, ωστόσο τόνισε ότι «ξεκάθαρα υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει στα τεχνικά ζητήματα». Κατά τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ακόμη διαφορές στο πώς βλέπουν το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί σε αντικρουόμενα στοιχεία.
«Ξεκόλλησε η αξιολόγηση από τα βράχια του Eurogroup της Μάλτας», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. «Ωστόσο», συνέχισε, «η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει ούτε από τη συμφωνία της Μάλτας, ούτε από την επιστροφή των θεσμών, ούτε από τη νομοθέτηση των μέτρων της 2ης αξιολόγησης, αλλά από τη δημιουργία και διατήρηση θετικών προσήμων στην αγορά για τους υπόλοιπους μήνες του 2017 και όλο το 2018». «Εάν λοιπόν, κυβέρνηση και δανειστές επιθυμούν να ξεκολλήσει η πραγματική οικονομία, αρχής γενομένης από το β´ τρίμηνο του 2017, είναι απαραίτητο να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε, χωρίς άλλα εμπόδια και χαμένο χρόνο» πρόσθεσε.
Γιακίνδυνο «Grexit των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών από το ευρωπαϊκό σύστημα διαπίστευσης», λόγω της μη «ανεξαρτητοποίησης» του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) έκαναν εκ νέου λόγο, με κοινή τους παρέμβαση η HellasCert η HellasLab και ο ΣΕΒ. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα, το οποίο αν δεν επιλυθεί έως τις 27 Απριλίου, τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος για «μπλακάουτ» στις εξαγωγές, καθώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες δεν θα φέρουν πιστοποιητικό διεθνούς αναγνώρισης. Χθες, πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης διαβεβαίωναν ότι ήδη έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για την απόσπαση του ΕΣΥΔ από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ).
Νέο διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), λίγες ώρες μετά την παραίτηση του προέδρου και ένος μέλους του δ.σ., αλλά και του διευθύνοντα συμβούλου. Νέος πρόεδρος ορίστηκε ο Αντώνης Χατζηδιαμαντής και αντιπρόεδρος ο Γαβριήλ Κερμανίδης, ενώ χρέη διευθύνοντας συμβούλου ανέλαβε ο Μιχάλης Κεφαλόπουλος. Αναπληρωτής του αναλαμβάνει ο Αντώνης Μπούρης.
Η έκδηλη ανακούφιση στα πρόσωπα των συμμετεχόντων στο Eurogroup της Μάλτας καταγράφεται σε όλες τις ανταποκρίσεις του γερμανικού Τύπου για την έκβαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Βέβαια, όπως επισημαίνει η Handelsblatt, πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, επειδή ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤσυνεχίζει να επικρατεί βαθιά διαφωνία. Ωστόσο «η συμφωνία της Παρασκευής θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό μετά από καυγάδες μηνών για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις» σημειώνει ο σχολιαστής της γερμανικής εφημερίδας. «Διαμάχες σημειώθηκαν και ανάμεσα στους δανειστές με το ΔΝΤ να ζητεί πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό.
Στα 67,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ ΔΕΗ+2,34% Α.Ε. για το έτος χρήσης 2016, έναντι ζημιών 102,5 εκατ. ευρώ για το 2015. Την ίδια ώρα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 5,257 δισ. ευρώ έναντι 5,735 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Τα κέρδη EBITDA παράλληλα, αυξήθηκαν στα 1,063 δισ. ευρώ από 828 εκατ. ευρώ προηγουμένως, με το περιθώριο EBITDA να διευρύνεται στο 20,2%. Σε προ-φόρων επίπεδο, τα κέρδη ανήλθαν σε 169,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 106,6 εκατ. ευρώ το 2015.
Σε 943.000 ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Μοτοδυναμική ΑΕΕ για το έτος χρήσης 2016, καταγράφοντας αύξηση άνω του 100% έναντι του 2015. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, διευρύνθηκε κατά 9% στα 50,1 εκατ. ευρώ και τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 15,4% στα 9,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 35,7% στα 2,2 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη κατέγραψαν άνοδο κατά 70,3% στα 1,3 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας περιορίστηκε στα 6 εκατ. ευρώ.
Την Τρίτη, 23 Μαΐου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της Aegean για το α’ τρίμηνο του 2017.
Ο Παναγιώτης Γκόγκος εξελέγη ως νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘΕΥΑΠΣ-0,27% Α.Ε., σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Γιάννη Αντωνιάδη. Ο κ. Γκόγκος ορίστηκε και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου της εταιρείας.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Μόλις 98.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο στην αμερικανική οικονομία, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση σχεδόν του τελευταίου έτους. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση των νέων θέσεων σε 185.000. Την ίδια ώρα, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 4,5% από 4,7% προηγουμένως, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 10 ετών. Ο μέσος μισθός παράλληλα, διαμορφώθηκε στα 26,14 δολάρια/ώρα, εμφανίζοντας αύξηση κατά 0,2% έναντι του Φεβρουαρίου του 2017 και κατά 2,7% έναντι του Μαρτίου του 2016.
Τα δύο τρίτα από τους 352 ιστότοπους σύγκρισης τιμών και ταξιδιωτικών κρατήσεων στην Ε.Ε. προσέφεραν τιμές που δεν ήταν αξιόπιστες σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν που ζήτησε την ευθυγράμμισή τους με τη νομοθεσία που ισχύει στην Ε.Ε. για τους καταναλωτές και υποχρεώνει σε πλήρη διαφάνεια. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, σήμερα που οι κρατήσεις ξενοδοχείων και πτήσεων στο διαδίκτυο γίνονται όλο και πιο συχνές, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα σχετικά με τις διαδικτυακές ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες αυτές είναι πλέον ένας από τους τομείς στους οποίους οι καταναλωτές υποβάλλουν τις περισσότερες καταγγελίες, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτών.
Σε χαμηλό δύο εβδομάδων κινείται το ρωσικό νόμισμα, στον απόηχο των αεροπορικών επιθέσεων στηΣυρία, εξέλιξη η οποία έχει «παγώσει» τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας. Το ρούβλι διολισθαίνει κατά 0,88% στα 56,92 ρούβλια ανά δολάριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαρτίου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ, καταδίκασε τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Αύξηση εμφάνισαν οι τιμές κατοικιών στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τηςEurostat για το δ’ τρίμηνο του 2016. Συγκεκριμένα, κατέγραψαν άνοδο κατά 4,1% σε ετήσιο επίπεδο και κατά 0,8% σε τριμηνιαίο επίπεδο. Όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε., η αύξηση διαμορφώθηκε σε 4,7% και 0,8% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος κατεγράφη στην Τσεχία (11%) και την Ουγγαρία (9,7%), ενώ η υψηλότερη τριμηνιαία άνοδος στη Μάλτα (6%) και την Τσεχία (4,7%).
Συρρίκνωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γαλλίας, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών αεροσκαφών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα περιορίστηκε στα 3,6 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 5,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, το εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 6,6 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 8,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Στο μεταξύ, το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό συρρικνώθηκε στα 21,5 δισ. ευρώ από 25,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016.
Σημαντική αύξηση εμφάνισε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, χάρη στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο.
Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,2% έναντι του Ιανουαρίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 0,3%. Στους επιμέρους δείκτες, η μεταποίηση σημείωσε άνοδο κατά 0,9% και οι κατασκευές εκτινάχθηκαν κατά 13,6%. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2016, η συνολική βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,5%.