Η έκδηλη ανακούφιση στα πρόσωπα των συμμετεχόντων στο Eurogroup της Μάλτας καταγράφεται σε όλες τις ανταποκρίσεις του γερμανικού Τύπου για την έκβαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Βέβαια, όπως επισημαίνει η Handelsblatt, πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, επειδή ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ συνεχίζει να επικρατεί βαθιά διαφωνία. Ωστόσο «η συμφωνία της Παρασκευής θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό μετά από καυγάδες μηνών για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις» σημειώνει ο σχολιαστής της γερμανικής εφημερίδας. «Διαμάχες σημειώθηκαν και ανάμεσα στους δανειστές με το ΔΝΤ να ζητεί πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό. Η ατέρμονη διελκυστίνδα έριξε την Ελλάδα σε νέα φάση αβεβαιότητας, κάτι που επιβάρυνε το. τραπεζικό της τομέα… Αλλά ευτυχώς μπήκε τέλος, γιατί όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κανείς δεν έχει συμφέρον από την αναζωπύρωση μιας νέας ελληνικής κρίσης».
Η Wirtschaftswoche επιχειρεί να δει τις εξελίξεις της Μάλτας από άλλη οπτική γωνία. «Κλιμάκωση όπως τότε αποφεύχθηκε, αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά καλή είναι», γράφει. «Η χώρα είναι μακριά από την επιστροφή της σε μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Αυτό γίνεται τώρα σαφές μετά από μακρές προσπάθειες των δανειστών να δείξουν ότι τάχα η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει…. Σε μια χρονιά με εκλογές στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι δανειστές παραπλάνησαν την κοινή γνώμη».
Στο περιοδικό Der Spiegel του Σαββάτου αρθρογράφοι του περιγράφουν τις πιέσεις που ασκεί το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην καγκελάριο ζητώντας της να χαλαρώσει τους όρους για μεταρρυθμίσεις στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο άρθρο: «Η διαμάχη για την Ελλάδα αποτελεί πρόγευση αυτού που περιμένει τη Μέρκελ στο θέμα Ευρώπη από το SPD… Ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχουν συμφωνήσει στην εξής μοιρασιά των ρόλων: όταν πρόκειται για την Ευρώπη ο υποψήφιος καγκελάριος θα αποφεύγει να παίρνει θέση για να αποκτήσει στίγμα στην εσωτερική πολιτική, αντίθετα ο Γκάμπριελ ως μέλος της κυβέρνησης θα αναλάβει τον μικροπόλεμο με τον Σόιμπλε, και όταν ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι τα χρήματα από μόνα τους δεν επαρκούν, τότε θα του απαντά ο Γκάμπριελ ότι τα μέτρα λιτότητας από μόνα τους επίσης δεν επαρκούν».