Για συμφωνία στα κύρια σημεία έκανε λόγο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη Deutsche Welle για το αποτέλεσμα του Eurogroup της Μάλτας, ωστόσο τόνισε ότι «ξεκάθαρα υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει στα τεχνικά ζητήματα».
Κατά τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ακόμη διαφορές στο πώς βλέπουν το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί σε αντικρουόμενα στοιχεία.
«Στο παρελθόν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν πάντα πολύ απαισιόδοξες, αλλά ελπίζω οι θεσμοί να βρουν το συντομότερο δυνατό λύση που θα λειτουργήσει για το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης και πιστεύω -ή τουλάχιστον ελπίζω- ότι πολιτικές συζητήσεις δεν θα χρειαστεί να ξανανοίξουν», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι «φυσικά το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που αποτελεί μέρος του». «Διαφορετικά», συνέχισε, «εμείς και άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να ρωτήσουμε τα κοινοβούλιά μας για να μας δώσουν εντολή που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό θα ήταν εντελώς παράλογο και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».
Σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικά αθροίσματα και διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού. «Φυσικά», πρόσθεσε, «όταν προσπαθούμε να υπολογίσουμε πώς θα έχει εξελιχθεί το χρέος μέχρι το 2070, μπορεί να καταλήξουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα».
Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε: «Όχι, το νόημα του προγράμματος είναι να αποκτήσει εκ νέου η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις χρηματοοικονομικές απαιτήσεις όπως κάθε άλλο κράτος μέλος: δανειζόμενη από τις αγορές».
«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να είναι βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο», κατέληξε.