Bραζιλία: Στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας η ανεργία

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 07:33

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα τριών ετών, υποχώρησε η ανεργία στη Βραζιλία τον Δεκέμβριο, καθώς η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη ώθησε τις εταιρείες, όπως την εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών, Lojas Cem, να κάνουν προσλήψεις.

Η ανεργία, στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής, υποχώρησε στο 9,6% τον Δεκέμβριο έναντι 10,6% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Ρίο ντι Τζανέϊρο.

Η μείωση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε στη Βραζιλία σε 12 μήνες και αντικατοπτρίζει αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης, που οδηγήθηκε από τις εξαγωγές φυσικών εμπορευμάτων, όπως σιδηρομεταλλεύματος, σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά και την αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών. Η Lojas Cem, που εδρεύει στο Salto της Βραζιλίας, θα αυξήσει φέτος το προσωπικό της κατά 4.500 ανθρώπους, μετά την πρόσληψη 650 εργαζομένων το 2004, σύμφωνα με δήλωση του γενικού της διευθυντή Valdemir Colleone, σε συνέντευξη που παρεχώρησε την περασμένη εβδομάδα.

«Η οικονομία αναπτύσσεται με έντονους ρυθμούς και η αγορά εργασίας το επιβεβαιώνει», ανέφερε ο Marcelo Carvalho, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της ING Groep NV, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Φαίνεται ότι οι εταιρείες προχωρούν σε περισσότερες προσλήψεις, καθώς προβλέπουν μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης των εμπορευμάτων τους».

Πέρυσι, η οικονομία της Βραζιλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 5%, τον ταχύτερο από το 1994 που ήταν 5,9%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στην τριμηνιαία έκθεσή της στις 28 Δεκεμβρίου.

Κατά μέσον όρο, 18 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι ο δείκτης ανεργίας θα υποχωρούσε στο 9,65%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα