Ιαπωνία: Ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών σε ένα έτος

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 08:32

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα περιορίστηκε, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι η ανάκαμψη στην δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, κλονίζεται.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι αύξησης 13,4% που σημείωσαν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας, στο Τόκυο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,9%. Το εμπορικό πλεόνασμα, διευρύνθηκε κατά 1,8%, φθάνοντας στο 1,14 τρισ. γιέν (10,96 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Η Sony Corp., η Hoya Corp. και η Elpida Memory Inc., αναθεώρησαν προς τα κάτω αυτόν τον μήνα τις πωλήσεις των ψηφιακών τους προϊόντων, καθώς οι εκτιμήσεις τους ήταν εκτός πραγματικότητας. Η άνοδος κατά 2,7% του γιέν έναντι του δολαρίου το τελευταίο τρίμηνο, ενδέχεται να περιορίσει κι άλλο τις πωλήσεις των εξαγωγικών εταιρειών, οι οποίες αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα ενός έτους, το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Υπάρχει μια ύφεση στην γενική ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνας», ανέφερε ο Yoshiki Shinke, οικονομικός αναλυτής του Dai-Ichi Life Research Institute, συμπληρώνοντας: «Δεν είναι ευδιάκριτο το εάν οι διεθνείς προσαρμογές στον τομέα της πληροφορικής έχουν τελειώσει. Ετσι παρά τη συνέχιση της αύξησης των εξαγωγών, ο ρυθμός θα είναι περιορισμένος».

Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, οι εξαγωγές μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 5,6% τον Δεκέμβριο, εποχιακώς προσαρμοσμένες. Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 6% και το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε 3,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα