Σήμερα κρίνεται η τύχη της αξιολόγησης

Έντονη κινητικότητα στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο την προσέγγιση,λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 07:52
UPD:07:53
SOOC/Aris Oikonomou

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε χθες το απόγευμα στο Βερολίνο με τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Όσα συμφωνήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση θα επηρεάσουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση και τις όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
 [email protected]

Έντονη κινητικότητα καταγράφηκε χθες στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο την προσέγγιση των θέσεων σε σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή το «αγκάθι» της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο οι δυσκολίες δεν ξεπεράστηκαν και η επιστροφή ή όχι των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα θα κριθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνήθως προαναγγέλλει τις αποφάσεις του Εurogroup, χθες εμφανίστηκε αβέβαιος για το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης σε σχέση με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ναι μεν δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιος πως αυτό θα επιτευχθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Στη βελγική πρωτεύουσα μιλούσαν χθες για νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και ειδικότερα για ενστάσεις επί του σχεδίου της συμβιβαστικής πρότασης που ετοιμάστηκε εν όψει του Εurogroup στην προχθεσινή συνάντηση αξιωματούχων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ με την κυβερνητική ομάδα (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης).

Κοινοτική πηγή απέδιδε την εμπλοκή στο ΔΝΤ, του οποίου προχθές ο εκπρόσωπος Πολ Τόμσεν είχε επιφυλαχθεί να διατυπώσει αργότερα την τελική θέση του επί της συμβιβαστικής πρότασης, όπως και η ελληνική πλευρά άλλωστε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, φαίνεται ότι το ΔΝΤ έχει ενστάσεις και επί της συμβιβαστικής πρότασης για τα δημοσιονομικά μέτρα 2% του ΑΕΠ το 2019 (εξοικονόμηση 1% από τις συντάξεις) και 2020 (εξοικονόμηση 1% από τη μείωση του αφορολόγητου), αλλά και στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπου ζητάει να διευκρινίζονται σαφέστατα και με δεσμευτικό τρόπο. Ακριβείς λεπτομέρειες σε σχέση με αυτά που ζητάει δεν έχουν διαρρεύσει, ωστόσο δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να ζητάει πρόσθετα μέτρα από το 2018 δεν επιβεβαιώνονται από τον διεθνή οργανισμό.

Πάντως, σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το Βερολίνο σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένο εν μέσω προεκλογικής περιόδου να λάβει αποφάσεις από τώρα - το μάξιμουμ που θα μπορούσε να δεχθεί είναι να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις στο ΔΝΤ.

Χθες το απόγευμα στο Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ενώ από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν και η ελληνική αξιολόγηση. Είναι σαφές ότι τα όσα συμφωνήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση θα επηρεάσουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση και τις όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί επιθυμούν διακαώς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο και να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα για τον λόγο αυτό οι επικεφαλής των θεσμών. Άλλωστε, ο κ. Γιούνκερ στην επιστολή-απάντηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 25 Μαρτίου, ήταν ο πρώτος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που είχε βάλει και ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συνεδρίαση του Εurogroup της 7ης Απριλίου.

Ωστόσο η Κομισιόν, ναι μεν μπορεί να επηρεάσει, αλλά δεν μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, ούτε καν διαμεσολαβητικό, αφού είναι γνωστό ότι λόγω του ελληνικού ζητήματος οι σχέσεις της με το ΔΝΤ δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, μάλλον κακές θα χαρακτηρίζονταν.

Χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρντ ερωτηθείσα σχετικά με το τι περιμένει από τη σημερινή συνεδρίαση, απάντησε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή τόσο με τους θεσμούς όσο και με τις ελληνικές αρχές και θεωρεί ότι όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένες στην επίτευξη συμφωνίας σύντομα. Πρόσθεσε δε ότι η Επιτροπή είναι αισιόδοξη για επίτευξη προόδου στη σημερινή συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές το βράδυ ο κ. Μοσκοβισί είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι με λίγη καλή θέληση θα μπορέσει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση στο σημερινό Εurogroup στη Βαλέτα.

Σε κάθε περίπτωση, το μάξιμουμ που θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αλλά για να υπάρξει μια τέτοια απόφαση θα πρέπει προηγουμένως οι δανειστές και η κυβέρνηση να καταλήξουν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες τις τελευταίες μέρες, οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα όταν οι δύο πλευρές θα έχουν φτάσει σε σημείο τέτοιο που να μην απαιτείται περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Η συνεδρίαση του Εurogroup ξεκινάει στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) και ο προγραμματισμός είναι να ολοκληρωθεί στις 13:00, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις από το β' εξάμηνο 2018

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» για το σημερινό αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των θεμάτων της καυτής ατζέντας του εργασιακού και του ασφαλιστικού, εκφράζουν στη «Ν» ασφαλείς πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, οι οποίες επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι  χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη ρύθμιση των τελευταίων λεπτομερειών της διαπραγμάτευσης, ώστε να επιτευχθεί ένα πλαίσιο μηχανισμών «ήπιας προσαρμογής»  από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, η οποία -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- φαίνεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2019.

Έως τώρα δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» το ακριβές ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα γίνει με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή εάν η περικοπή θα είναι ισοδύναμη με το 1% του ΑΕΠ ή με το 0,75%, καθώς η διαπραγμάτευση στο ασφαλιστικό και στην περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης αποτελεί συνάρτηση του αποτελέσματος για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Πάντως, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα θιγεί περίπου το 1/3 των σημερινών συνταξιούχων, επιβεβαιώνοντας έτσι σχετικό ρεπορτάζ της «Ν» στις 3/4/17, σύμφωνα με το οποίο στο «κάδρο» των νέων επώδυνων περικοπών των κύριων συντάξεων που ήδη έχουν θέσει οι εκπρόσωποι των πιστωτών και κυρίως το ΔΝΤ μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς»  βρίσκονται περίπου 825.600 συνταξιούχοι.

Βασικός στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα λειτουργήσει ως «δίχτυ προστασίας» προκειμένου να αποφευχθούν μόνο οι περιπτώσεις ακραίων περικοπών, δηλαδή εξαιρετικά υψηλών μειώσεων, από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Ουσιαστικά αναζητείται μια συμβιβαστική πρόταση η οποία θα θέτει ένα πλαφόν σε περιπτώσεις μεγάλων μειώσεων, από τις οποίες κινδυνεύουν κυρίως οι συνταξιούχοι ταμείων που είχαν υψηλούς συντελεστές αναπλήρωσης, όπως το πρώην ΤΕΒΕ ή τα λεγόμενα ειδικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την έως τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, φαίνεται ότι επανέρχονται υπό προϋποθέσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ενώ όπως επεσήμαναν ασφαλείς πηγές, για τα εργασιακά «έχουμε αποφύγει τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα