Ν. Κορέα: Απροσδόκητη μείωση 1,9% της βιομηχανικής παραγωγής

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2005 10:01
UPD:11:00

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση τον Δεκέμβριο, εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή της Ν. Κορέας, καθώς η άνοδος του νομίσματός της, ουόν και ο περιορισμός της ζήτησης, επηρέασαν αρνητικά τις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων και των εξαγωγών της Samusung Electronics Co., σε επίπεδες οθόνες και της LG Electronics Inc., σε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.

Η παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – μειώθηκε 1,9% έναντι του Νοεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο είχε σημειώσει άνοδο 2,1% (αναθεωρημένα στοιχεία), όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, στο Web site της, στη Σεούλ. Κατά μέσον όρον, εννέα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 0,1%.

Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας, βασίζεται στην επέκταση της βιομηχανίας, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Lee Hun Jai, ανακοίνωσε χθες, τη μείωση κατά 10% της φορολογίας των επενδύσεων των εταιρειών σε εργοστάσια και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, σε επίπεδα ρεκόρ.

«Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να κάνουν κι άλλα βήματα, προκειμένου να αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση, καθώς οι εξαγωγές προβλέπεται να περιοριστούν», ανέφερε ο Oh Suktae, οικονομολόγος της Citibank NA, στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορώ να εξαιρέσω την πιθανότητα συρρίκνωσης της οικονομίας της Ν. Κορέας το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τέταρτο του 2004, εάν η βιομηχανική παραγωγή μειωθεί και πάλι τον Ιανουάριο».

Οι επενδύσεις των εταιρειών σε εργοστάσια και μηχανολογικό εξοπλισμό, μειώθηκαν σε ποσοστό 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος τον Δεκέμβριο του 2004, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Η παραγωγή κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών, μειώθηκε 5,6% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2004, ενώ οι βιομηχανίες λειτούργησαν με το 79,9% της δυναμικότητάς τους, έναντι 82,2% τον Νοέμβριο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Σεούλ, με τον δείκτη Kospi να σημειώνει απώλειες 0,6%, φθάνοντας στις 919,28 μονάδες, στις 11:33' π.μ., τοπική ώρα. Ανοδικά κινήθηκε το ουόν, για δεύτερη ημέρα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, κατά 0,2%, φθάνοντας το 1.026,90 δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Seoul Money Brokerage Services Ltd. Νωρίτερα, το νόμισμα έφθασε το 1.025, το υψηλότερο επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα