Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2005 10:01

Ν. Κορέα: Απροσδόκητη μείωση 1,9% της βιομηχανικής παραγωγής

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση τον Δεκέμβριο, εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή της Ν. Κορέας, καθώς η άνοδος του νομίσματός της, ουόν και ο περιορισμός της ζήτησης, επηρέασαν αρνητικά τις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων και των εξαγωγών της Samusung Electronics Co., σε επίπεδες οθόνες και της LG Electronics Inc., σε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.

Η παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – μειώθηκε 1,9% έναντι του Νοεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο είχε σημειώσει άνοδο 2,1% (αναθεωρημένα στοιχεία), όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, στο Web site της, στη Σεούλ. Κατά μέσον όρον, εννέα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 0,1%.

Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας, βασίζεται στην επέκταση της βιομηχανίας, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Lee Hun Jai, ανακοίνωσε χθες, τη μείωση κατά 10% της φορολογίας των επενδύσεων των εταιρειών σε εργοστάσια και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, σε επίπεδα ρεκόρ.

«Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να κάνουν κι άλλα βήματα, προκειμένου να αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση, καθώς οι εξαγωγές προβλέπεται να περιοριστούν», ανέφερε ο Oh Suktae, οικονομολόγος της Citibank NA, στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορώ να εξαιρέσω την πιθανότητα συρρίκνωσης της οικονομίας της Ν. Κορέας το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τέταρτο του 2004, εάν η βιομηχανική παραγωγή μειωθεί και πάλι τον Ιανουάριο».

Οι επενδύσεις των εταιρειών σε εργοστάσια και μηχανολογικό εξοπλισμό, μειώθηκαν σε ποσοστό 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος τον Δεκέμβριο του 2004, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Η παραγωγή κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών, μειώθηκε 5,6% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2004, ενώ οι βιομηχανίες λειτούργησαν με το 79,9% της δυναμικότητάς τους, έναντι 82,2% τον Νοέμβριο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Σεούλ, με τον δείκτη Kospi να σημειώνει απώλειες 0,6%, φθάνοντας στις 919,28 μονάδες, στις 11:33' π.μ., τοπική ώρα. Ανοδικά κινήθηκε το ουόν, για δεύτερη ημέρα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, κατά 0,2%, φθάνοντας το 1.026,90 δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Seoul Money Brokerage Services Ltd. Νωρίτερα, το νόμισμα έφθασε το 1.025, το υψηλότερο επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά ετών.