Του Κώστα Ιωαννίδη
Με αρκετά ανοικτά μέτωπα -ασφαλιστικό, εργασιακό, ενεργειακό, αλλά και το περιεχόμενο του πακέτου με τα αντίμετρα- θα προσέλθουν στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και οι επικεφαλής του κουαρτέτου. Μετά την πολύωρη τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε ύστερα από τουλάχιστον έξι ώρες, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριζε ότι ναι μεν έκλεισαν αρκετά θέματα, προσέθετε όμως ότι «έχουν μείνει 3-4 ζητήματα που νομίζουμε τώρα ότι μπορούν να λυθούν σε υψηλότερο επίπεδο». Η αντίδραση των επενδυτών σε αυτή την πραγματικότητα που πριν 15 συνεδριάσεις ήταν απλώς πιθανό, δυσάρεστο ενδεχόμενο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Αν και η έναρξη της εβδομάδας ήταν διαφορετική από της δεύτερης του Μαρτίου, το αποτέλεσμα και την τρίτη, ήταν σχεδόν το ίδιο για τον ΓΔ. Αφού υποχώρησε -0,59%, με τον 25άρη στο -0,56% και τον FTSEM στο -0,89%. Εκτός των τραπεζών αυτή τη φορά πιέσεις ασκήθηκαν σε ορισμένες μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ με σημαντικά στο 2017 κέρδη, ενώ διευρύνθηκαν οι απώλειες στα περισσότερα τραπεζικά blue chip. Από το μέτωπο των ειδήσεων δεν υπήρξε κάτι σημαντικό και στις περισσότερες συνόδους η βάση για τις κινήσεις, ενδοσυνεδριακά, ήταν ένας συνδυασμός, των διαθέσεων των Θεσμικών έναντι των τραπεζών και της προτίμησης για συντονισμό με την διεθνή αγορά μετοχών.
Οι δείκτες σταμάτησαν στη μέση της διαδρομής τους κατά την πρώτη καθοδική σύνοδο της εβδομάδας, εμφανίζοντας την δυνατότητα, με βάση μόνο την τεχνική ανάλυση για συνέχεια στην αντίδραση από τον πυθμένα της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαρτίου. Η πτώση στη διάρκειά της διευκόλυνε την μετακύληση θέσεων στην πρώτη ιδιαίτερης βαρύτητας (triple witching) εκπνοή σειρών για το 2017.
Κάποιες μετοχές από τους νικητές του πρώτου τρίμηνου του 2017 έχουν αρχίσει να εμφανίζουν κόπωση της ανοδικής τους δυναμικής, ενώ άλλες συνεχίζουν. Με αποτέλεσμα, να υπάρχει για τους ευαίσθητους επενδυτικά δίλλημα στο ποιες να κρατήσουν και ποιες να πουλήσουν για να αποκτήσουν ρευστότητα. Διότι οι εγχώριοι αναλυτές ειδοποιούν ότι τα χαμηλά της περασμένης Τετάρτης επιτρέπουν, με βάση την τεχνική ανάλυση, την συνέχεια της καθόδου ως τα επίπεδα των 625 μονάδων χονδρικά για τον ΓΔ. Άρα θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα. «Η τελευταία υποχώρηση του Γενικού Δείκτη δημιούργησε σενάρια πιθανής καθοδικής κίνησης προς τη περιοχή στήριξης των 614 μονάδων. Ξαφνική λήξη στο εν λόγω πτωτικό σενάριο μπορεί να προκληθεί μόνο με τη σθεναρή και επιβεβαιωμένη επανείσοδο του Γενικού Δείκτη άνω των 642 μονάδων». Σημείωνε μετά το κλείσιμο την Παρασκευή ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
«Με Eurogroup ξεκινάει την επόμενη Δευτέρα η εβδομάδα αλλά οι προσδοκίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένουν χαμηλές. Από ότι φαίνεται ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα μακρύς και ακόμα και το νέο ορόσημο του Απριλίου (7/4 άτυπο Eurogroup, Μάλτα) ίσως να αποτελεί περισσότερο επιθυμία, παρά μια ρεαλιστική εκτίμηση». Παρατηρούσε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec και δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτε αναφορικά με το ποιες θα είναι οι αφορμές για συμμετοχή στις συναλλαγές σήμερα.
Το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει ότι: «Ο πήχης των προσδοκιών σε σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι χαμηλά (Απρίλιο και βλέπουμε) και δύσκολα θα αναβαθμιστεί από το Eurogroup της Δευτέρας. Την χειρότερη εμφάνιση συνεχίζει να έχει ο Τραπεζικός δείκτης που όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα αποφύγει να δοκιμάσει την εξαιρετικά κρίσιμη στήριξη των 710 - 706 μονάδων».
Η εβδομάδα είναι πλήρης από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου: σήμερα ανακοινώνει η ΟΤΟΕΛ, την Τρίτη 21/3 ακολουθεί η ΣΑΡ, ενώ στις 23/3 ανακοινώνουν πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης ΑΡΑΙΓ, ΜΕΤΚΑ (για τελευταία φορά) και ΜΥΤΙΛ ενώ το απόγευμα ακολουθούν ΤΙΤΚ και Αιολική Επενδύσεων. Για όσους συμμετείχαν στην δημόσια εγγραφή για τα ομόλογα του ΟΠΑΠ στις 21 Μαρτίου θα γνωρίζουν ακριβώς πόσα ομόλογα πήραν από την κατανομή τους ενώ την Τετάρτη (22/3) θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση τους στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης από τις 22 Μαρτίου ενώ χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 5 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η ΤΕΝΕΡΓ την Παρασκευή. Στις 22 Μαρτίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον ELA των ελληνικών τραπεζών ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της ΓΡΙΒ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Αγορές: Εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη δημιουργική ασάφεια
Η έκφραση που περιγράφει την κατάσταση αυξημένης αβεβαιότητας ως περίοδο «δημιουργικής ασάφειας», έγινε γνωστή από τη χρήση της, το 2015, από τον τότε υπουργό οικονομικών. Εδώ, είχε αρνητική κατάληξη με ταυτόχρονο χτύπημα στο χρηματιστήριο, αφού έφερε τα capital controls και ένα ακόμα πρόγραμμα στήριξης που δυσκολεύεται η χώρα να το εξυπηρετήσει και η τοπική οικονομία να εξυπηρετηθεί από αυτό. Το πρώτο τρίμηνο του 2017, με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ από τις 20 Ιανουαρίου στο τιμόνι της ισχυρότερης οικονομικά χώρας του πλανήτη, οι συνθήκες που επικράτησαν αποκαλύπτουν πως η παγκόσμια «δημιουργική ασάφεια» που προκλήθηκε, λειτουργεί θετικά για τις αγορές μετοχών διεθνώς.
Πλήθος αβεβαιοτήτων
Ξεκινώντας τον εντοπισμό των αβεβαιοτήτων από την Ευρώπη, έχουμε: α) Τη διαδικασία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Σαν πρωτοφανές γεγονός δεν έχει προϊστορία για να υπάρξουν συγκρίσεις για τις επιπτώσεις της. Ως πρόσφατα, είχε ως αρνητικό, εν μέρει, αντίκτυπο την εξασθένιση του Βρετανικού νομίσματος και κάποιες περιόδους του ευρώ. β) Το Brexit λειτούργησε ως πρόκληση για τις πολιτικές ηγεσίες των 27 της ΕΕ, αναφορικά με την πολιτική που θα χρειαστεί να εφαρμόσουν στο μέλλον, γύρω από την περίφημη ολοκλήρωση της Ένωσης σε πολιτικό επίπεδο. Οι πιθανές κατευθύνσεις είναι αρκετές και κάθε μια μπορεί καθορίσει την μελλοντική ισχύ του ευρώ και τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. γ) Μέσα σε αυτό το κλίμα μετά το Brexit και την νίκη του αντισυστημικού υποψηφίου στις εκλογές των ΗΠΑ, που τονίζουν τη στροφή πολλών πολιτών σε πολιτικές εσωστρέφειας, έναντι του πνεύματος υπέρ της παγκοσμιοποίησης που κυριαρχούσε, το 2017 είναι χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων με αβέβαια αποτελέσματα. Ωστόσο, θα έχουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις για πολλά χρόνια. δ) Οι περιπτώσεις χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα στην ευρωζώνη δεν έχουν εκλείψει. Πρώτη της Ελλάδας, με τις γνωστές και μόνιμες δυσκολίες δημοσιονομικής προσαρμογής και ακολουθούν Γαλλία και Ιταλία με λιγότερα προβλήματα, αλλά μεγαλύτερα λόγω του μεγέθους των οικονομιών τους.
Περνώντας τις ΗΠΑ, τα πράγματα δεν είναι επίσης σαφή. Τα πρωτοσέλιδα εξακολουθούν να φιλοξενούν παράξενα μηνύματα γύρω από θέματα μιας άγριας εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Στο οικονομικό πεδίο οι προσδοκίες είναι μεγάλες, για την ώρα τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι μικρά αλλά σαφή. Το δόγμα «Η Αμερική πρώτα» θα φέρει αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ωστόσο οι επενδυτές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για το καλοκαίρι, σχετικά με την παρουσίαση νομοθετημάτων που θα σχετίζονται με την ελάφρυνση των φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτές οι κινήσεις θεωρούνται δικαιολογημένα ο ισχυρότερος μοχλός για την επιτάχυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ από την εικόνα του προτεινόμενου προϋπολογισμού, έγινε ξεκάθαρο ότι μειώνονται οι δαπάνες για τη στήριξη διεθνών οργανισμών, για την προστασία του περιβάλλοντος και για το πρόγραμμα περίθαλψης που προηγούμενου προέδρου Ομπάμα.
Κίνα: Η χώρα που μπορεί να ανατρέψει την ευδαιμονία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Η χωρίς θόρυβο τρέχουσα ανάκαμψη στις αγορές εμπορευμάτων και η άνθηση της χρηματιστηριακής αγοράς στην Ασία, απειλείται σοβαρά μόνο από μια πιθανή ανατροπή στις συνθήκες που επικρατούν στην Κίνα. Τότε θα μπορούσαν να εμφανιστούν μεγάλα προβλήματα για τις αποδόσεις στις αναπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με το διάσημο στέλεχος της BlackRock Rick Rieder που έχει την ευθύνη του τη διαχείριση κεφαλαίων ύψους πάνω από ένα τρις δολάρια. «Η Κίνα βαδίζει εξαιρετικά καλά σήμερα. Αν οι ΗΠΑ δημιουργήσουν μια δυναμική στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, η οποία θα γεννά φόβους για την ανάπτυξη της ή υψηλές πιθανότητες φυγής κεφαλαίων, τότε όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά», είπε ο Rieder. Δίνοντας έμφαση στην αξία της παρακολούθησης του τραπεζικού συστήματος της Κίνας, που κατά την εκτίμησή του είναι υπερ- μοχλευμένο. «Αν υπάρχει ένα θέμα για να παρακολουθήσουν οι επενδυτές τα επόμενα πέντε χρόνια, αυτό είναι η Κίνα» σημείωνε.
Η περίοδος αυτή σφραγίζεται από τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο σε Αμερική και Ευρώπη και ως συνήθως αυτό λειτουργεί εις βάρος της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Ωστόσο φέτος, με λίγες συνεδρίες ακόμα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, η εικόνα των χρηματιστηρίων είναι θετική σε παγκόσμια κλίμακα με την τεχνολογία να είναι ο τομέας που οδηγεί.
Η άνοδος θα συνεχιστεί
Η ανοδική δυναμική χωρίς εμφανή σημάδια κόπωσης, ακόμα και μετά την κίνηση της Fed στα επιτόκια, μπορεί να δικαιολογηθεί από της παρατηρήσεις του Rieder της BlackRock, που αναφερόμενος στην ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος, σημείωνε ότι η αύξησή της θα ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε πολύ σημαντικό βαθμό, ενώ οι επενδυτές δεν καταλαβαίνουν πόσο ισχυρό κίνητρο ανόδου για τις μετοχές θα είναι αυτή η επιτάχυνση. Δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίζει να ανεβάζει τα επιτόκια μακριά από το μηδέν, προκαλείται βελτίωση των περιθωρίων για τα επιτόκια των τραπεζών και επιτάχυνση της ταχύτητας κυκλοφορίας του χρήματος στην οικονομία των ΗΠΑ. Τα χρήματα αυτά πρόκειται να διοχετευθούν σε νέες πρωτοβουλίες ανάπτυξης, αναγκάζοντας τις εταιρείες να αποφασίσουν την αύξηση των οργανικών επενδύσεων και της έρευνας, παρέχοντας αφορμή για νεότερες κορυφές στα χρηματιστήρια.
Αντίθετα ο κόσμος των ομολόγων εξακολουθεί να κρατά επιφυλακτικούς τους μεγάλους διαχειριστές χαρτοφυλακίων σταθερού εισοδήματος Ο Rieder αναγνωρίζει την ύπαρξη πλεονάσματος της ζήτησης για ομόλογα και περιορισμένη νέα προσφορά. Αυτό σημαίνει ότι παρά την αύξηση στο επιτόκιο της Fed, οι αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος εκτιμά πως αυτή του 10ετούς εντόκου γραμματίου αναφοράς θα κυμανθεί μεταξύ 2,75% και 3%. Εκτιμώντας ότι υπάρχει πιθανότητα η Fed να κινηθεί τέσσερις φορές φέτος. Αλλά με τα επιτόκια τόσο χαμηλά «δεν υπάρχουν αρκετά ομόλογα στον κόσμο». Όσοι αναζητούν υψηλές αποδόσεις από τις αγορές ομολόγων θα πρέπει να μετακινηθούν προς αξίες χαμηλότερης κεφαλαιακής διάρθρωσης. Για αυτό οι επενδυτές που προσανατολίζονται σε τοποθετήσεις με ετήσια απόδοση, θα συνεχίσουν να κατευθύνουν κεφάλαια σε μετοχές.
«Η Αμερική πρώτα»
Η πίστη στο δόγμα «Η Αμερική πρώτα» αποτυπώθηκε το Σαββατοκύριακο με την παρουσία της αποστολής των ΗΠΑ στη συνάντηση των G20 στη Γερμανία. Σπάζοντας μια παράδοση δεκαετίας στο ανακοινωθέν τους το Σάββατο, δεν υπήρχε αναφορά που να επικυρώνει το ανοιχτό εμπόριο. Οι υπουργοί Οικονομικών του G20 και οι κεντρικοί τραπεζίτες περιορίστηκαν σε μια συμβολική μόνο αναφορά στο εμπόριο. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η σύγκρουση για τη χρηματοδότηση του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, αφού ο Πρόεδρος Donald Trump είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ως "φάρσα".
Σε μια συνάντηση που κάποιοι είπαν ότι μερικές φορές ήταν 19 εναντίον ενός, οι ΗΠΑ δεν ενέδωσαν σε βασικά ζητήματα, και ουσιαστικά τορπιλίζει τις προηγούμενες συμφωνίες, αφού το G20 απαιτεί συναίνεση. Ωστόσο, ο διάλογος ήταν φιλικός και καθόλου συγκρουσιακός, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή σε μια μελλοντική συμφωνία, δήλωσαν στελέχη που συμμετείχαν στη συνάντηση.
ΧΑ
Άλλη μια εβδομάδα με μικρή πτώση για το ΧΑ
Αν και η έναρξη της εβδομάδας ήταν διαφορετική από της δεύτερης του Μαρτίου το αποτέλεσμα και την τρίτη, ήταν σχεδόν το ίδιο για τον ΓΔ. Αφού υποχώρησε -0,59%, με τον 25άρη στο -0,56% και τον FTSEM στο -0,89%. Εκτός των τραπεζών αυτή τη φορά πιέσεις ασκήθηκαν σε ορισμένες μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ με σημαντικά στο 2017 κέρδη, ενώ διευρύνθηκαν οι απώλειες στα περισσότερα τραπεζικά blue chip. Από το μέτωπο των ειδήσεων δεν υπήρξε κάτι σημαντικό και στις περισσότερες συνόδους η βάση για τις κινήσεις, ενδοσυνεδριακά, ήταν ένας συνδυασμός, των διαθέσεων των Θεσμικών έναντι των τραπεζών και της προτίμησης για συντονισμό με την διεθνή αγορά μετοχών,.
Τη Δευτέρα με τζίρο κοντά στα 22 εκατ. ευρώ με οδηγό τις Τράπεζες (+2,21%) ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,41% και έφθασε στις 651,25 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1738,91 με μεταβολή +0,66%. Με απώλειες που φρέναραν την άνοδο οι δείκτες Εμπορίου -1,41%, Πετρελαίου Αερίου -1,22% και Ακίνητης Περιουσίας -1,11%. Στις επόμενες αυξήθηκαν οι όγκοι, με αποτέλεσμα ο μέσο τζίρος της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 35,32 από 32 περίπου την προηγουμένη της. Τότε εμφάνισαν τα μέγιστα βδομάδας οι βασικοί δείκτες και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έπιασε τα 44,90 δις ευρώ και ακολούθησαν τρεις πτωτικές σύνοδοι για τις Τράπεζες και δυο για τους ΓΔ και 25άρη. Αυτές έφεραν, την Τετάρτη το κατώτερο εβδομάδας στους ΓΔ και 25άρη και την Πέμπτη στον Τραπεζικό. Ήταν επίπεδα τιμών που είχαν να φανούν πριν από 16 συνεδριάσεις, ήτοι από τα μέσα Φεβρουαρίου. Την Τρίτη ωστόσο, οι Τράπεζες από τις 780 μονάδες κατρακύλησαν στις 744,4, με τους δείκτες να παίρνουν, στο τέλος της συνόδου, τις χαμηλότερες τιμές τους. Ο ΓΔ βούτηξε -1,89% και ο 25άρης υποχώρησε -1,91% ενώ ο FTSEM έχασε -1,36%. Το πλήθος των ανοδικών (3) blue chip έναντι των καθοδικών (21) με δυο αμετάβλητα, υπογραμμίζει τη γενίκευση των πιέσεων τη μέρα που οι Τράπεζες έχασαν -4,52%. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 8, και 4 ήταν αμετάβλητες με τις πτωτικές να ανέρχονται σε 28. Στα 34,937 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 14,51 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip.
Την Τετάρτη είχαμε επανάληψη της πτωτικής δυναμικής με ελαφρά ανώτερο τζίρο, και υψηλής αξίας προσυμφωνημένες συναλλαγές, αφού ήταν πάνω από 5 εκατ. στα 35,94 εκατ. ευρώ. Με άμυνα από εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας +1,45%, Τροφίμων Ποτών +0,53%, Κατασκευές Υλικά +0,51% και Πετρελαίου Αερίου +0,35% οι απώλειες των Τραπεζών -3,04% Τηλεπικοινωνιών -1,86% και Κοινής Ωφέλειας -1,31% οδήγησαν τον ΓΔ χαμηλότερα -0,93% και έφθασε στις 632,97 και ο 25άρης έκλεισε στις 1689,16 με μεταβολή -0,96%. Την Πέμπτη εμφανίστηκε στο ταμπλό μια δέσμη ενδείξεων πως μπορεί να εκτονωθεί η πίεση που σε μικρό χρόνο έφερε την κεφαλαιοποίηση στα 44,18 δις ευρώ. Η μεταβολή των ΓΔ και 25άρη στο άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδική μεταβολή +0,74% για τον μέσο όρο, ενώ του 25άρη ήταν της τάξης του +0,80%. Ανοδικά ώθησαν οι κλάδοι του Εμπορίου +3,33%, Πρώτων Υλών +1,92%, Κατασκευές Υλικά +1,23%, Τηλεπικοινωνιών +1,18%, Ταξίδια Αναψυχή +1,01% και Τροφίμων Ποτών +0,84%. Καθοδικά συνέβαλλαν οι κλάδοι Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,66%, Ακίνητης Περιουσίας -0,16% και Τραπεζών -0,06%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,50% και έφθασε στις 636,13 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1698,68 με μεταβολή +0,56%. Την Παρασκευή δε, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,790 από 33,100 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,506 δις ευρώ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,36% και έφθασε στις 644,77 μονάδες ο FTSEΜ ανέβηκε +3,52% και ο 25άρης έκλεισε στις 1717,86 περνώντας πάλι πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 1700 μονάδων. Έχοντας στήριξη στα κέρδη των εταιριών στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,18%, Πρώτων Υλών +3,62%, Κατασκευές Υλικά +2,61%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,20%, Τραπεζών +2,18% από -0,06%, και Τηλεπικοινωνιών +1,99%.
Οι δείκτες σταμάτησαν στη μέση της διαδρομής τους κατά την πρώτη καθοδική σύνοδο της εβδομάδας, εμφανίζοντας την δυνατότητα, με βάση μόνο την τεχνική ανάλυση για συνέχεια στην αντίδραση από τον πυθμένα της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαρτίου. Η πτώση στη διάρκειά της διευκόλυνε την μετακύληση θέσεων στην πρώτη ιδιαίτερης βαρύτητας (triple witching) εκπνοή σειρών για το 2017.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου, ο τζίρος ανέβηκε λόγω της μετακύλησης θέσεων στα ΣΜΕ κάθε τύπου. Αυξήθηκε 73,4% ο όγκος της σειράς Απριλίου στα ΣΜΕ του 25άρη. Στα options του, οι όγκοι ανέβηκαν 61,44%. Ο FTSE25 κατέληξε πτωτικά υποχωρώντας -0,56%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, αυξήθηκαν κατά 48,4%, ενώ οι ανοικτές θέσεις τελικά μειώθηκαν -18,4% στις 7.614 από 9.333.
Ο μέσος όγκος της σειράς Μαρτίου, έφτασε στα 2083 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς (Απριλίου) από 4.914 έγιναν 7.443. Ο μέσος όγκος της σειράς Απριλίου ήταν 1586 ΣΜΕ και η δραστηριότητα στη σειρά Μαΐου προκάλεσε 150 ανοικτές θέσεις και 58 ΣΜΕ μέσο όγκο. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Απριλίου ορίστηκε στις 1721,75 μονάδες και της επόμενης στις 1719,50. Όρισαν προ-πορεία της τάξης των 3,75 μονάδων των ΣΜΕ έναντι του 25άρη (1717,86).
Οι μεταβολές των επιμέρους μετοχών του 25άρη υπογραμμίζουν την επιλεκτικότητα που υπάρχει στις κινήσεις των θεσμικών, αφού το πλήθος των μετοχών με απώλειες πάνω από -1,9% ως -6,35% είναι οκτώ, ήτοι: ΕΥΡΩΒ -6,35% με επίδοση -13,18% στο 2017, ΑΛΦΑ -5,13% και -14,21% στο 2017, ΒΙΟ -4,86% και +40,8% στο 2017, ΠΕΙΡ -4,62% και -21,05% στο 2017, ΤΕΝΕΡΓ -4,23% και -3,20% στο 2017, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,31% και 7,34% στο 2017, ΛΑΜΔΑ -2,75% και -4,17% στο 2017, και ΦΦΓΚΡΠ -1,95% και -5,98% στο 2017.
Στον αντίποδα με σημαντικά κέρδη υπάρχουν επτά blue chip. ΑΡΑΙΓ +4,66% και +13,59% στο 2017, ΕΤΕ +3,33% και 0,00% στο 2017, ΜΠΕΛΑ +3,12% και -7,70% στο 2017, ΜΕΤΚ +2,44% και 11,76% στο 2017, ΜΥΤΙΛ +2,14% και +16,26% στο 2017, και ΓΡΙΒ +1,01% και +4,18% στο 2017.
Με μεταβολές κοντά στους δείκτες οι ΕΕΕ -0,04% και 8,55% στο 2017,ΟΛΠ -0,39% και -4,96% στο 2017, και ΣΑΡ 0,00% και -7,66% στο 2017. Μικρά κέρδη της τάξης του +0,9% σε πτωτική για τους δείκτες εβδομάδα εμφάνισαν ΤΙΤΚ, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ και ακόμα μικρότερα οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec
Συνεδρίαση τριμηνιαίας λήξης Παραγώγων (triple witching) η σημερινή για το Ελληνικό και αρκετά Ξένα Χρηματιστήρια, με ότι αυτό σημαίνει για τη μεταβλητότητα που προκαλεί η ανάγκη των επενδυτών να κλείσουν, ή να "ρολάρουν" τις ανοικτές τους θέσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) και δικαιώματα προαίρεσης (options).
Διαγραμματικά εντοπίζουμε την υποαπόδοση του Τραπεζικού δείκτη, έναντι της υπόλοιπης υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Εν τω μεταξύ το Ελληνικό δεκαετές Κρατικό ομόλογο πέφτει θύμα βραχυπρόθεσμων ρευστοποιήσεων, με την απόδοσή του (εκτιμητής του ρίσκου που εμπεριέχει η διακράτησή του) να προσεγγίζει το υψηλό ενός μήνα.
Στις Ξένες Κεφαλαιαγορές, οι τελευταίες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών (Federal Reserve, Bank of England, Bank of Japan) επιβεβαίωσαν τις μέσες προβλέψειςτων αναλυτών, γεγονός που αφαίρεσε ένα ακόμη στοιχείο αβεβαιότητας, διατηρώντας τον Dow Jones και τον Βρετανικό FTSE100 σε ιστορικά υψηλά, ενώ Γερμανικός DAΧ και Ιαπωνικός Nikkei βρίσκονται επίσης σε μακροχρόνια ανοδική τάση.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Η τελευταία υποχώρηση του Γενικού Δείκτη δημιούργησε σενάρια πιθανής καθοδικής κίνησης προς τη περιοχή στήριξης των 614 μονάδων. Ξαφνική λήξη στο εν λόγω πτωτικό σενάριο μπορεί να προκληθεί μόνο με τη σθεναρή και επιβεβαιωμένη επανείσοδο του Γενικού Δείκτη άνω των 642 μονάδων. Σημείο κλειδί για τις 'φίλιες δυνάμεις' των αγοραστών είναι το επίπεδο από όπου διέρχεται η γραμμή αντίστασης, στις 655 με 658 μονάδες.
Η διακράτηση ή μη του κομβικού επιπέδου των 1700 μονάδων θα δώσει το επόμενο διαγραμματικό βήμα στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Σε ένα δείκτη όπου η μετοχή της Coca Cola κατέχει πλέον το 21,77% της βαρύτητας έχοντας αφήσει 2η και σε σημαντική απόσταση την Alpha Bank με 10,68%. Πιθανή τώρα καθοδική καταστρατήγηση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών της περιοχής των 1700 μονάδων θα ανοίξει το περιθώριο πτώσης έως και 5%, καθώς το επόμενο επίπεδο σημαντικής στήριξης εντοπίζεται στις 1612 μονάδες. Αντιθέτως ισχυρές ενδείξεις επιστροφής πάνω από τις 1700 μονάδες θα φέρει τον FTSE25 για ακόμα μια φορά σε τροχιά ανόδου προς τη ζώνη αντίστασης των 1740 με 1760 μονάδων.
Όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη αυτό που διαφαίνεται στο διάγραμμα τιμών είναι η καθοδική λύση της γραμμής στήριξης, που διέρχεται από τις 746 με 740 μονάδες και η πρώτη επαφή με το επίπεδο των 720 με 700 μονάδων.
Η αποτύπωση στις επόμενες συνεδριάσεις ενός ανοδικού candlestick με εμφανή κάτω σκιά - αντίστασης στη πτώση - και κλείσιμο άνω των 746 μονάδων, θα προσθέσει πόντους στη σκέψη ενός ανοδικού κυματισμού προς το σημείο των 780 μονάδων.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
Η καθυστέρηση στα βασικά οικονομικά μέτωπα και ο 'ήχος' της επιβράδυνσης από διάφορα μέτωπα της Οικονομίας (ανεργία, ELA, κατασκευαστική δραστηριότητα) διατήρησαν το σκηνικό αναμονής στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ενώ η ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ αποτέλεσε ένα ακόμα λόγο η διαθέσιμη ρευστότητα να αναζητήσει άλλες επενδυτικές ιδέες διαφορετικού προφίλ ρίσκου.
Από την άλλη πλευρά, οι εκλογές στην Ολλανδία έδωσαν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων έδειξε την προτίμηση της στην Ευρωπαϊκή προοπτική. Η θετική εικόνα των Ξένων Αγορών παρέμεινε και μετά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς εδραιώνεται η άποψη ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη βρίσκονται σε συμφωνία με την πραγματική Οικονομία.
Με Eurogroup ξεκινάει την επόμενη Δευτέρα η εβδομάδα αλλά οι προσδοκίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένουν χαμηλές. Από ότι φαίνεται ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμα μακρύς και ακόμα και το νέο ορόσημο του Απριλίου (7/4 άτυπο Eurogroup, Μάλτα) ίσως να αποτελεί περισσότερο επιθυμία, παρά μια ρεαλιστική εκτίμηση. Το πλήθος των ανοικτών θεμάτων, η αργή πρόοδος που πραγματοποιείται αλλά και η αστοχία των εκτιμήσεων που παρατηρείται στο χρονοδιάγραμμα έχουν οδηγήσει στο να περνούν πλέον ειδήσεις και φημολογία, από διαφορετικά φίλτρα επιφυλακτικότητας. Μοιραία η εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να αναλώνεται στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών τα όποια ως τώρα έχουν στείλει ενθαρρυντικά μηνύματα (Jumbo, OTE, Μotor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής κλπ) ως προς την ανθεκτικότητα των ισολογισμών και την εικόνα της τελικής γραμμής. Από την άλλη πλευρά η στάση αυτή δείχνει και τον αυστηρά επιλεκτικό χαρακτήρα που έχει υιοθετηθεί από τους εμπλεκόμενους αυτή την περίοδο.
Στην σημαντικότερη τεχνική εξέλιξη της εβδομάδας που πέρασε, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 636 μονάδες ενεργοποιώντας σήματα πωλήσεων από MACD και κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, για να επιστρέψει ψηλότερα σήμερα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση το τριπλό σήμα πώλησης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας ενδεχόμενος προπομπός μιας διόρθωσης, ωστόσο κρίνοντας από το κοντινό παρελθόν και τους πολύ μειωμένους τζίρους η έκταση της υποχώρησης θα είναι μάλλον περιορισμένη. Ανάλογες διαγραμματικές εξελίξεις έχουν καταγραφεί τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο όπου μετά από ένα μικρό πτωτικό σερί η Αγορά σταθεροποιήθηκε κοντά στα επίπεδα των 600 μονάδων.
Κοινός παρανομαστής αυτών των κινήσεων ήταν η ασθενική συναλλακτική δραστηριότητα και η εμφάνιση "αντίρροπων δυνάμεων" από Δεικτοβαρείς τίτλους που κράτησαν με το ειδικό βάρος της κεφαλαιοποίησης που διαθέτουν την υποχώρηση σε μετριοπαθή επίπεδα. Επομένως η ερχόμενη εβδομάδα έχει τις τεχνικές προϋποθέσεις να κινηθεί χαμηλότερα, ενώ θα εξετασθεί το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της κίνησης προς τα επίπεδα των 610 μονάδων όπου οι αγοραστές έχουν εκδηλωθεί πιο δυναμικά.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν σε διάφορες κατευθύνσεις σήμερα Δευτέρα με χαμηλούς όγκους, μετά την πτώση της Wall Street και την απόφαση της συνόδου των G20 να αποφεύγει μια δέσμευση κατά του προστατευτισμού στο εμπόριο, ενώ τα λιγότερο επιθετικά από το αναμενόμενο σχόλια της Fed συνέχισαν να πιέζουν το δολάριο χαμηλότερα.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αρχικά κέρδιζε +0,1%.
Οι Κινεζικές μετοχές ενισχύονται +0,17%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβαινε 0,65%.
Αλλά οι αυστραλιανές μετοχές έχασαν 0,35% και στη Νότια Κορέα ο ΚΟSΡΙ υποχώρησε 0,35% ενώ το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία είναι κλειστό για διακοπές.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Με αρκετά ανοικτά μέτωπα -ασφαλιστικό, εργασιακό, ενεργειακό, αλλά και το περιεχόμενο του πακέτου με τα αντίμετρα- θα προσέλθουν στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και οι επικεφαλής του κουαρτέτου.
Μετά την πολύωρη τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε στις 14:30 χθες και ολοκληρώθηκε ύστερα από τουλάχιστον έξι ώρες, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριζε ότι ναι μεν έκλεισαν αρκετά θέματα, προσέθετε όμως ότι «έχουν μείνει 3-4 ζητήματα που νομίζουμε τώρα ότι μπορούν να λυθούν σε υψηλότερο επίπεδο».
Στην εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα προχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, εξηγώντας ότι δεν περιμένει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα τον Απρίλιο. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ντέισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πρέπει ουσιαστικά να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τόνισε ακόμη ότι «ο ESM θα πρέπει συγκεντρώσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή».
Την εκτίμηση ότι «στο αυριανό Eurogroup θα δοθεί θετικό σήμα, ώστε με τις απαραίτητες συγκλίσεις στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία», εκφράζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η μείωση της υπερφορολόγησης θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και όχι το 2019, όπως σχεδιάζεται με τα μέτρα και τα αντίμετρα, αλλιώς θα είναι «δώρον άδωρον», σημείωσε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «από ό,τι φαίνεται η συμφωνία θα κλείσει και πάλι σταδιακά με “υποδόσεις” και με μέτρα για τη διετία 2018-19, ενώ τα αντίμετρα θα περιμένουν για μετά το 2019, και βεβαίως εφόσον διατηρηθούν θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Μέχρι τότε το “μαρτύριο της σταγόνας” για την πραγματική οικονομία, δυστυχώς, θα συνεχίζεται με θύματα τους μικρομεσαίους της ελληνικής αγοράς».
«Εξασφαλίζουμε πόρους για την κοινωνική οικονομία»,υπογράμμισε από την αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, ανακοινώνοντας πως τουλάχιστον 157.000.000 ευρώ θα διατεθούν την επόμενη περίοδο για να βοηθηθούν τα εγχειρήματα στο ξεκίνημά τους (σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων, δικτύωση).
Το ζήτημα της παραχώρησης 14 ελληνικών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport απασχολεί τον γερμανικό Τύπο. «Τώρα εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να τελειοποιήσει τη συμφωνία», γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblattαναφερόμενη στην ιδιωτικοποίηση των ελληνικών αεροδρομίων. «Η Κομισιόν άνοιξε τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση 14 ελληνικών αεροδρομίων. Την Παρασκευή συμφώνησε να περάσουν τα αεροδρόμια για ένα διάστημα 40 ετών στη γερμανική Fraport AG και στον ελληνικό εταίρο της Copelouzos Group με τέλος παραχώρησης 1,23 δισ. ευρώ.
«Δεν πιστεύω ότι η μοίρα μας πρέπει να εξαρτάται από το ΔΝΤ αλλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι το σπίτι μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι «η Ελλάδα είναι μια μεγάλη δημοκρατική χώρα και πρέπει να έχει το δικαίωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», ενώ σημείωσε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης «πρέπει να γίνει με τρόπο ξεκάθαρο που θα είναι υπέρ των πολιτών και πάνω από όλα υπέρ των αδυνάμων».
Την ικανοποίησή του για την επιτάχυνση των διαδικασιών στο τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εκφράζει ο Όμιλος ΕΛΠΕ και χαρακτηρίζει σημαντικό βήμα, που θα ολοκληρωθεί με την κύρωση από τη Βουλή, τη μονογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης για την «Περιοχή 2» δυτικά της Κέρκυρας. Ο όμιλος, σε σχετική ανακοίνωση, δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και χαρακτηρίζει τιμή το ότι είναι εταίρος δυο διεθνώς αναγνωρισμένων εταιρείες, όπως η TOTAL και η EDISON.
Την απόκτηση ενός κτηρίου γραφείων και καταστημάτων στη Γλυφάδα, έναντι 3,4 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Intercontinental International.
To κτήριο συνολικής επιφάνειας 2.719 τ.μ. βρίσκεται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και αναγέρθηκε το 2005, σε οικόπεδο επιφάνειας 1.200 τ.μ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα γραφειακά συστήματα.
Απάντηση στα δημοσιεύματα περί εισαγγελικής παραγγελίας για την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία εις βάρος της Αγροτικής Ασφαλιστικής έδωσε ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, ΑΤΤ Θεόδωρος Πανταλάκης, ο οποίος διατέλεσε ως μη εκτελεστικός πρόεδρος της Αγροτικής Ασφαλιστικής από το 2009 έως το 2012. Ο ίδιος, σε γραπτή του ανακοίνωση, διαβεβαίωσε ότι ενήργησε «πάντοτε σύμφωνα με τους κανόνες της συνετής και επιμελούς διαχείρισης, εξασφαλίζοντας πλήρως τα συμφέροντα, την περιουσία και τη συνέχεια της εταιρείας».
Την υπογραφή σύμβασης με τον δήμο Θεσσαλονίκης για την εγκατάσταση και λειτουργία Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης ανακοίνωσε η Intrakat. Σε συνεργασία με την Intrasoft International και την Park Pal, η εταιρεία ανέλαβε την εγκατάσταση και λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών σε συγκεκριμένα οδικά τμήματα τριών Δημοτικών Κοινοτήτων (Α', Γ', Ε') του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο απαρτίζεται από 1.987 βραχυχρόνιες θέσεις επισκεπτών και 6.054 αποκλειστικές θέσεις κατοίκων.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σε «ΒΒ+» από «BB» προηγουμένως αναβάθμισε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, σε ξένο και εγχώριο νόμισμα. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου, σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, στο «Β». Ο οίκος αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% φέτος και θα διατηρήσει έναν μέσο ρυθμό ανάπτυξης λίγο κάτω από 2,5% κατά τα έτη 2018-2020.
Αισιόδοξος για τη διαμόρφωση μίας κοινής στάσης απέναντι στο διεθνές εμπόριο εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από το βήμα της συνόδου των G20. «Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να φθάσουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν» επεσήμανε, χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, σημειώσει ότι «όλα είναι θέμα γραφής» και εξήγησε πως «πρέπει να βρούμε τις σωστές λέξεις για να περιγράφουμε την εξωστρέφεια του διεθνούς εμπορικού συστήματος». Σε κάθε περίπτωση, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένες «ευαίσθητες θέσεις» μεταξύ των εκπροσώπων των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, φωτογραφίζοντας ως εκ τούτου, την αμερικανική κυβέρνηση.
«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης ούτε των ΗΠΑ» προειδοποίησε o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα, ενώ ερωτηθείς αν και άλλες χώρες-μέλη μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, τόνισε ότι «οι υπόλοιπες χώρες-μέλη θα αγαπήσουν ξανά η μία την άλλη και θα ανανεώσουν τους όρκους τους με την Ε.Ε.».
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε το Σάββατο ότι η Γερμανία τάσσεται σθεναρά υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και των ανοιχτών αγορών, σε μια περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στον προστατευτισμό.
«Θέλουμε ανοιχτές αγορές, δίκαιο εμπόριο, ασφαλώς δεν θέλουμε φραγμούς αλλά στην εποχή του "Internet of things" θέλουμε να συνδέσουμε τις κοινωνίες μας και να τις αφήσουμε να συναλλάσσονται δίκαια μεταξύ τους», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την επίσκεψή της στην τεχνολογική έκθεση CeBIT στο Ανόβερο.
Πώς αλλάζουν τα πράγματα στην ομάδα του G20: Ευρώπη, Κίνα και αναδυόμενες αγορές ομνύουν στο όνομα του ελεύθερου εμπορίου, αλλά φαίνεται να βρίσκουν απέναντί τους τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. «Εποικοδομητικές» ήταν οι συνομιλίες των τελευταίων ημερών στη λουτρόπολη του Μπάντεν-Μπάντεν, υποστηρίζει ο νέος Aμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Άλλοι συμμετέχοντες έχουν ωστόσο διαφορετική άποψη. Για παράδειγμα ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν, επισημαίνει ότι «δεν υπήρξε συναίνεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο αλλά θέλουν να επανεξετάσουν ορισμένες συμφωνίες και να διορθώσουν κάποιες υπερβολές, σημείωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, μετά τη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ των G20, οι οποίοι στο τελικό ανακοινωθέν τους φαίνεται ότι υπαναχώρησαν από τις προηγούμενες δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει.
Σε «αρνητική», από «σταθερή» προηγουμένως, υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον oίκο, η Τουρκία αντιμετώπισε περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξής της, καθώς «οι ενέργειες για να μειωθεί η αντίσταση έναντι της κυβέρνησης από τον περασμένο Ιούλιο, υπονόμευσαν το διοικητικό δυναμικό της χώρας και έπληξαν την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα».