Ντέισελμπλουμ: Η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί γρήγορα

«Ο ESM πρέπει να γίνει ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ»
Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017 20:37
UPD:23:07
EPA/OLIVIER HOSLET

Στην εκτίμηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα προχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, εξηγώντας ότι δεν περιμένει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα τον Απρίλιο.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ντέισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πρέπει ουσιαστικά να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τόνισε ακόμη ότι «ο ESM θα πρέπει συγκεντρώσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή».

Όπως σημειώνει το Reuters, αντίστοιχη πρόταση για τον ρόλο του ESM στη διαχείριση κρίσεων στην Ευρώπη έχει κάνει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η τρόικα των δανειστών της Ελλάδας θα έπρεπε να διασπαστεί μακροπρόθεσμα. Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «αισθάνεται όλο και πιο άβολα, και δικαιολογημένα» στον ρόλο της στην τρόικα, ενώ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κι άλλα «σημαντικά καθήκοντα» στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους σε ότι αφορά το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως θα ήταν «καλοδεχούμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα