Market beat: Το κλίμα διαμορφώνεται μέρα τη μέρα - σήμερα μετέχει και η ΕΚΤ

Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017 09:54
UPD:10:49
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Toυ Κώστα Ιωαννίδη

Η χθεσινή αντίδραση ήταν το πιθανότερο σενάριο αλλά υπενθυμίζουμε ότι η στήλη χθες σημείωνε: «Τα αρνητικά γύρω από τις τράπεζες, τη μεταβολή του ΑΕΠ και τον ΕΦΚΑ, λειτούργησαν σαν κλειδιά, που ξεκλείδωσαν πολλές από τις αγκυλώσεις των δυο πλευρών και δεν είναι απίθανο, στο  Eurogroup του Μαρτίου, να εμφανιστεί μετρήσιμη πρόοδος. Δεν είναι γνωστή η αντίδραση των θεσμικών απέναντι από την εξέλιξη αυτή, αλλά δεν αποκλείεται, όπως λειτούργησαν με μετριοπάθεια στην δυστοκία των περασμένων ημερών, τώρα να εκφράσουν αντίστοιχα μια μέτρια ανακούφιση».   

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

«Με μηδενική μεταβολή έκλεισε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, διαμορφώθηκε σε 184,5 δισ. ευρώ έναντι 184,5 δισ. ευρώ το 2015, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανακοίνωση ήλθε μετά την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων για το τέταρτο τρίμηνο, πιστοποιώντας ότι πέρυσι η Ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να περάσει σε ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ, σε τιμές Αγοράς, το 2016 ανήλθε σε 175,9 δισ. ευρώ, έναντι 175,7 δισ. ευρώ το 2015 μια αύξηση κατά 0,11383%». Ήταν το χειροπιαστό δεδομένο για τους επενδυτές χθες, που απλά έδειξαν στην έναρξη κύρια πόσο δυνατά μπορούν να κινηθούν οι τιμές, αν πραγματικά υπάρξει λύση στην υπόθεση της επόμενης δόσης.

Νομίζουμε πως χθες έπαιξαν με την ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο. Σε λιγότερο από ένα τέταρτο, η διαπραγμάτευση είχε οδηγήσει τις τιμές των Τραπεζικών blue chip σε επίπεδα που έδωσαν στο δείκτη τους κέρδη +4,6% και τους βασικούς δείκτες σε άλμα της τάξης του 1,7% ως 1,8%. Κατόπιν ηρέμισαν οι ρυθμοί στην αγορά  αφού τιμές και δείκτες κινήθηκαν πλάγια, σε στενό εύρος τιμών συγκριτικά με το αρχικό rebound. Ο τραπεζικός δείκτης δεν έπεσε κάτω από επίπεδα που του χάριζαν κέρδη +3% ως τις 16:20, όπου η είσοδος των θεσμικών από τις ΗΠΑ που είχε πάλι πτωτική συνεισφορά, τον επανέφερε αρχικά σε τιμές γύρω από τις 777 μονάδες με κέρδη +2,8% και στο τέλος ακόμα χαμηλότερα. Στις 14:40 όμως, σε μια συντονισμένη με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανοδική κίνηση η αγορά οδηγήθηκε σε νέο μέγιστο μέρας στις 15:03. Τότε ο τραπεζικός δείκτης κέρδιζε 5,15%, ο ΓΔ ήταν στο +1,98% και ο 25άρης +1,95%.

Στην Αθήνα, στα τελευταία 70 λεπτά με τους επενδυτές του δολαρίου σε φουλ συμμετοχή, επικράτησαν οι πιέσεις. Το βασικότερο δε ήταν ότι δεν «απαντήθηκαν». Είναι σαφές πως οι ευρωπαίοι θεσμικοί αισθάνονται καλά με όσα εκφέρουν ως άποψη για την κατάσταση οι Ευρωπαίοι πιστωτές, ενώ των ΗΠΑ δίνουν βάρος μεγαλύτερο στους Οίκους αξιολόγησης και στις αμερικάνικες εταιρίες επενδύσεων. Παράλληλα οι τράπεζες έχουν τραβήξει όλους τους τζογαδόρους θεσμικούς και η σταθεροποίηση τάσης σε αυτές είναι πιο δύσκολη. Οι τράπεζες «παρέδωσαν» τα περισσότερα κέρδη που εμφάνισαν μέσα στη μέρα, αλλά ξεχώρισαν, για τα άλματά τους, μετοχές που ήταν στην αφάνεια τον τελευταίο καιρό. Από αυτές, που ανήκουν στις εταιρίες Κατασκευών Υλικών, Ακίνητης Περιουσίας και οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, θα εξαρτηθεί η πορεία της αγοράς. Γιατί με τις τράπεζες μόνο, η νευρικότητα δεν απομακρύνεται. 

Σήμερα είναι μέρα της ΕΚΤ και με το δολάριο σε πορεία ισχυροποίησης έχει ήδη φέρει στο spread μεταξύ των γερμανικών έναντι των αμερικανικών ομολόγων άνοδο αφού έφτασε τις 220 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο χάσμα από τις αρχές του 2000. Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την απόφασή της αργότερα σήμερα και θεωρείται απίθανο να στραφεί σε νομισματική σύσφιξη  μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2018, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Reuters.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  

Με μικτά πρόσημα έκλεισε χθες το χρηματιστήριο στη Wall Street. Ο βιομηχναικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 69,03 μονάδων (-0,33%), στις 20.855,73 μονάδες.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε ενισχυμένος κατά 3,62 μονάδες (+0,06%), στις 5.837,55 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με πτώση 5,41 μονάδων (-0,23%) στις 2.362,98 μονάδες. Γιατί η «ελεύθερη πτώση» της τιμής του πετρελαίου καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street.

Στον βιομηχανικό Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Wal-Mart (+0,8%) και Microsoft (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-3%) και Chevron (-2,2%).

Πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο ενεργειακός κλάδος (-2%) μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου εξαιτίας της ένατης εβδομαδιαίας αύξησης στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών, σημειώνοντας «βουτιά» 5,4% στα 50,28 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα καλά στοιχεία απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ καθώς δημιουργήθηκαν 298.000 θέσεις εργασίας έναντι 261.000 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν να δημιουργηθούν 190.000 θέσεις. «Τόσο δυνατά στοιχεία απασχόλησης μπορούν να σημάνουν μια πιο επιθετική πολιτική από τη Fed που θα είχε αρνητικό αντίχτυπο στις μετοχές», παρατηρούσαν παράγοντες της αγοράς των ΗΠΑ.

Την προηγούμενη βδομάδα, η πρόεδρος της Fed Janet Yellen είχε χαρακτηρίσει ως «κατάλληλη» μια αύξηση των επιτοκίων σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την απασχόληση και τον πληθωρισμό. Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παραμένει το δολάριο έναντι του ευρώ ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Fed στις 14-15 Μαρτίου. Το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στο 1,0545 από 1,0567 την προηγούμενη μέρα.

ΕΥΡΩΠΗ

Οριακά ανοδικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά μεγέθη στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 372,58 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,01% στις 11.967 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100υποχώρησε κατά 0,06% στις 7.334 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,11% στις 4.960 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,14% στις 19.482 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε άνοδο κατά 0,50% στις 9.850 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Adidas εκτινάχθηκε κοντά στο 9,50% χάρη στη σημαντική αύξηση της ετήσιας κερδοφορίας της. Στον αντίποδα, η μετοχή της EDF διολίσθησε κατά 7,92% εξαιτίας της πώλησης κρατικών μετοχών, αξίας 92 εκατ. ευρώ.

Oι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επόμενη εβδομάδα, όταν και θα συνεδριάσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών, η Fed θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων της, συμβάλλοντας στην περαιτέρω απόκλιση των νομισματικών πολιτικών μεταξύ Ευρωζώνης και Αμερικής.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση εμφάνισε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, η οποία σημείωσε άνοδο κατά 2,8% έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 2,5%. Την ίδια ώρα, σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γαλλίας, καθώς διευρύνθηκε στα 7,94 δισ. ευρώ έναντι 3,57 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016.

Από την πλευρά του, το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τη Fiat Chrysler απέρριψε ο εκτελεστικός διευθυντής της Volkswagen, Ματίας Μίλερ, απαντώντας στο χθεσινό «κάλεσμα» του επικεφαλής της ιταλο-αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. «Δεν είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για τίποτα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως, πρόοδο στη διαδικασία διαμόρφωσης του πακέτου βοήθειας προς τη Monte dei Paschi di Siena διαπιστώνει η Κομισιόν. «Η Κομισιόν έχει λάβει επαρκή στοιχεία για τις κεφαλαιακές ανάγκες της ιταλικής τράπεζας και έτσι, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης» ανέφερε η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, πτώση της τάξης του 24% εμφάνισαν, κατά τη διάρκεια του 2016, τα προ-φόρου κέρδη της Admiral Group, καθώς ανήλθαν σε 278,4 εκατ. στερλίνες έναντι 368,7 εκατ. στερλινών το 2015. Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση της τάξης του 25% κατέγραψαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Deutsche Post, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 841 εκατ. ευρώ, έναντι 670 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΧΑ

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί εκφράσανε ζήτηση για τα δεικτοβαρή blue chip με τζίρο που ήταν ανώτερος του τζίρου της πρώτης και της δεύτερη συνόδου, και άνω του μέσου τζίρου της περασμένης εβδομάδας (41,6 εκατ. ευρώ). Η άνοδος για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκε στο πρώτο τέταρτο του πρώτου μέρους και από τις 14:30 ως τις 15:00 του δεύτερου μέρους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, με πλαγιοκαθοδική δυναμική στα υπόλοιπα. Η κλιμακούμενη αντίδραση μετά την εγγραφή του ενδοσυνεδριακού πυθμένα για τη μέρα, που εμφανίστηκε στις 11:40, έφερε το μέγιστο σε δύο χρόνους ή με δύο αγοραστικά κύματα εντολών. Ήταν στις 15:03 που σημείωσαν μέγιστο οι δείκτες, των Τραπεζών, της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο ΓΔ. Στο πρώτο μέρος ήταν οι κινήσεις των ευρωπαίων και των εγχώριων θεσμικών  έφεραν μέγιστα που αντιστοιχούσαν σε κέρδη της τάξης του 4,5% για τις Τράπεζες και στους βασικούς δείκτες μεταβολές +1,7% ως +1,8%. Μια κίνηση ανοδική σε όλες τις αγορές του ευρώ  λόγω της σχέσης του με το δολάριο στο δεύτερο μέρος, όρισε το τελικό μέγιστο σε Τράπεζες πάνω από 5,1% και στους δείκτες της αγοράς. Αλλά η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου πίεσε τις τιμές και δεν αντέδρασαν ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.  Παρά ταύτα οι βασικοί δείκτες κατάφεραν να κλείσουν, μετά από διακύμανση ικανού εύρους, εμφανίζοντας μεταβολές της τάξης του +1%.

Οι επαγγελματίες επενδυτές επέλεξαν την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος ως το τέλος για 18 από 8 μετοχές του 25άρη παράλληλα με την επανεμφάνιση της διάθεσης για αγορές στα τραπεζικά blue chip. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +9,73% από -0,88%, ΓΕΚΤΕΡΝ +5,91%, ΤΕΝΕΡΓ +4,30%, ΟΠΑΠ +2,58% από +0,47%, ΒΙΟ +2,17% από +2,22%,  ΕΛΠΕ +2,15% από +1,31%,και ΔΕΗ +1,83% από -1,09%,  ενώ για την πτώση τους από το αντιτραπεζικό μπλοκ οι ΜΠΕΛΑ -1,11%, ΦΦΓΚΡΠ -1,07% και ΟΛΠ -0,78%, μια ακόμα μέρα που οι ειδήσεις για λύση στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης ήταν θετικές. Ωστόσο το κλίμα για τις μετοχές διεθνώς ήταν μικτό.

Η άνοδος των 18 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν σημαντική και αντιστάθμισε πλήρως τις όποιες απώλειες από τις επτά πτωτικές μετοχές του, μαζί με τα κέρδη από τις Τράπεζες αφού οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο 1,19% από 0,00% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο +1,27% από -0,42%,  η ΠΕΙΡ +1,72% από -1,14% στις 7/3, και ΕΥΡΩΒ +1,82% από 0,00% με ενίσχυση στη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων στο τέλος και κυρίως στις δημοπρασίες. Η αγορά φάνηκε σήμερα με κίνητρο για να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 650 μονάδων αλλά και χωρίς την μέριμνα να μην παραβιαστούν στο τέλος.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 14) με ένα, τη ΜΕΤΚ, αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 25 από 15 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 8 αμετάβλητες. Άρα, οι 11 από 17 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 44,383 από 25,307 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 20,03 από 10,29 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 45,13% από 40,68% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,96% και έφθασε στις 649,31 από 643,16 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1732,48 από 1718,33 με μεταβολή +0,82%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 1,6 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 4,5 μονάδες στον 25άρη, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Κοινής Ωφέλειας +2,40% από -0,93%, Ταξίδια Αναψυχή +2,36% από +0,33%, Κατασκευές Υλικά +1,60% από -0,79%, Τραπεζών +1,43% από -0,28%, Ακίνητης Περιουσίας +1,36% από +0,48%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,35% από +0,85%, ο FTSEΜ +1,01% από -0,16%, ο ΓΔ +0,96% από -0,05%, Πρώτων Υλών +0,87% από -0,15%, Πετρελαίου Αερίου +0,83% από +0,12%, ο 25άρης +0,82% από +0,06%, Τηλεπικοινωνιών +0,57% από +1,27%, Τεχνολογίας +0,47% από +0,74% και Βιομηχανικών Προϊόντων +0,37% από +1,23%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Εμπορίου -1,07% από -0,32%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,98% από -0,15% και Τροφίμων Ποτών -0,04% από +0,09%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +11,90%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,383 από 25,307 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,543 από 3,003 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 36,246 από 21,189 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,835 από 0,441 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,781 από 44,477 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 61,081 από 31,734 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 66 από 46 των καθοδικών σε 43 από 45 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 27 από 33.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη με ψαλίδισμα των κερδών στο τέλος. Μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα +0,51%, στις 1727,03 μονάδες, εμφάνισε στις 15:04, το μέγιστο μέρας στις 1751,86 (+1,95%). Το ελάχιστο ήταν το άνοιγμα. Το κλείσιμο έγινε στις 1732,48 μονάδες, με μεταβολή +0,82%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,501 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 1525 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1751,50 μονάδες και κατώτερο στις 1726,50. Οι 6140 ανοικτές θέσεις έγιναν 5518 με εκκαθάριση στις 1737,25 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 706 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου όπου ανώτερο ήταν οι 1752,75 μονάδες και κατώτερο οι 1736,00. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 3456 από 2919 με την εκκαθάριση στις 1739,25 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης τρία ΣΜΕ της σειράς Μαΐου. Το premium των ΣΜΕ εμφανές και για την εποχή μεγάλο.

Υπήρξαν δεδομένα από τις συναλλαγές που αξίζουν αναφοράς. Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να κερδίζει μέχρι +5,15%, όταν χτύπησε τις 735,59 μονάδες  αλλά στο κλείσιμο οδηγήθηκε περίπου 30 μονάδες χαμηλότερα στις 766,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,43%. Κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, αφού με τον Αυτόματο Μηχανισμό Ελέγχου Μεταβλητότητας ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση τα τραπεζικά blue chip και τελικά όλα έκλεισαν στο κατώτερο μέρας. Από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ επισημαίνουν ότι, μόνο ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+1,19%) παραμένει "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα ψηλότερα των 1,80 ευρώ. "Long" γύρισε η Πειραιώς (+1,72%) με την υπέρβαση των 0,176 ευρώ, ενώ παραμένουν "long" οι Εθνική (+1,27%) και Eurobank (+1,82%), όσο δίνουν κλεισίματα υψηλότερα των 0,232 και 0,597 ευρώ, αντίστοιχα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης  της Nuntius Sec.

Την ψυχραιμία τους επιδεικνύουν οι επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών με τις τιμές να βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τα υψηλά ενός και πλέον έτους. Από την άλλη, η εικόνα του τζίρου στο Χ.Α. είναι απαξιωτική και τα μακροοικονομικά της Χώρας δεν εμφανίζουν βελτίωση.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, οι δύο Πλευρές "παίζουν" το παιχνίδι της αναμονής και των καθυστερήσεων, προσβλέποντας, ίσως, στην επιτυχία μέσω της στρατηγικής του "ώριμου φρούτου". Βέβαια το ζήτημα είναι ότι οι Ξένοι φαίνεται να κρατούν το "μαχαίρι", όπως έχουν δείξει οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, με την ασκούμενη πίεση να αναμένεται να αυξηθεί όσο θα πλησιάζουμε στην ανάγκη κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημαντικός παράγοντας που περιπλέκει τις εξελίξεις είναι οι "κάλπες" που θα στηθούν σε μεγάλες Ευρωπαϊκές Χώρες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα "παιχνίδια εντυπώσεων" που θα θελήσουν να παίξουν οι Ξένοι Ηγέτες, αποσκοπώντας στην επανεκλογή, την εκλογή, ή την υστεροφημία τους.

Αυτά συμβαίνουν "εντός των τειχών", τη στιγμή που τα σημαντικότερα Ξένα Χρηματιστήρια παραμένουν κοντά στα υψηλά τους και τα διεθνή μακροοικονομικά (λόγω προγραμμάτων "QE", ή όχι, αυτό δεν είναι σαφές) εμφανίζουν γενικώς αρκετά ικανοποιητική εικόνα, παρά τα όποια ερωτηματικά θέτουν πολλοί αναλυτές σχετικά με τον τρόπο συλλογής και παρουσίασης των στοιχείων.

Η "ρηχή" Ελληνική Αγορά δε θα χρειαζόταν μεγάλο όγκο κεφαλαίων για να ξεπεράσει τις επόμενες διαγραμματικές αντιστάσεις, αλλά φαίνεται πως 8 χρόνια μετά την έναρξη του εν εξελίξει χρηματιστηριακού ράλι στις ΗΠΑ, κάθε μέρα που περνά, το ρίσκο τοποθέτησης κεφαλαίων στη μοναδική Χώρα της ΕΕ που βρίσκεται σε ταυτόχρονο καθεστώς μνημονίου και "capital controls" αυξάνεται.

Ο υψηλός ανταγωνισμός των επενδυτικών εταιρειών για την προσέλκυση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που προσφέρονται στους Ιδιώτες Επενδυτές για ίδιες τοποθετήσεις (πλατφόρμες συναλλαγών κ.λ.π.) δυσκολεύουν τη ροή κεφαλαίων προς την Αθήνα, ακόμη και προς τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση της τελευταίας.

Ο Γενικός Δείκτης συναντά τη μεγάλη αντίσταση της ζώνης 660 - 670 μονάδων, πριν το ενδιαφέρον στραφεί προς τις 700 μονάδες. Σημαντικό στήριγμα είναι οι 624 και οι 600 μονάδες.

Σήμερα

Το δολάριο κράτησε την ισχύ του στην Ασία, στην σύνοδο της Πέμπτης 9/3 και οι αποδόσεις των ομολόγων πετάχτηκαν στα ύψη, μετά τα πολύ δυνατά δεδομένα για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που έκαναν την αύξηση των επιτοκίων σχεδόν βεβαιότητα, ενώ το πετρέλαιο παλεύει για να βρει το βηματισμό του αφού τα αποθέματα των ΗΠΑ διογκώθηκαν πάνω από όλες τις προσδοκίες.

Με τις μετοχές ενέργειας σε πίεση, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε -0,9%. Ο βασικός δείκτης της αγοράς της Αυστραλίας υποχώρησε 0,4%, ενώ στον τομέα των πόρων της εμφανίστηκαν απώλειες πάνω από 2%. Αυτά έκαναν τους επενδυτές στα παράγωγα να προβλέπουν άνοιγμα με απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ τα ΣΜΕ για τον S&P 500 εμφανίζουν οριακές απώλειες -0,03%.

Κόντρα στο ρεύμα η αγορά στην Ιαπωνία με τον Nikkei να κινείται ψηλότερα αφού πρόσθεσε 0,3%. Οικονομικά στοιχεία από την Κίνα συνεχίζουν να εκπλήσσουν με τον πληθωρισμό κάτω από τις προσδοκίες με ετήσια μέτρηση 0,8% τοις εκατό, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των τροφίμων.

Ωστόσο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες ότι η Κίνα είχαν σταματήσει την εξαγωγή του πληθωρισμού στο υπόλοιπο κόσμο.

Το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,74% στις 3.216 μονάδες και το χρηματιστήριο τηςΣένζεν σημείωσε απώλειες κατά 0,76% στις 525,44 μονάδες. Στην Ιαπωνία αντίθετα, ο δείκτηςNikkei ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 19.318 μονάδες και ο δείκτης Topix αυξήθηκε κατά 0,29% στις 1.554 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κινήθηκε πτωτικά κατά 1,23% στις 23.489 μονάδες και στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 100 σημείωσε απώλειες κατά 0,32% στις 5.741 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 0,21% στις 2.091 μονάδες.

Ο πληθωρισμός στην Κίνα αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών, καθώς τον Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών επιβραδύνθηκε στο 0,8% έναντι 2,5% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν μειώνεται κατά 0,10% στα 114,43 γεν/δολάριο και το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει οριακή κάμψη κατά 0,08% σε 0,7520 δολάρια (USD).

Με την αύξηση επιτοκίων μάλλον δεδομένη, και πιο πιθανό να υπάρξουν και άλλες στη διάρκεια του έτους, οι αποδόσεις σε διετή ομόλογα των ΗΠΑ αυξήθηκαν στο 1,378%, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2009.

Αυτό διεύρυνε την πριμοδότηση του γερμανικού χρέους με spread 220 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο χάσμα από τις αρχές του 2000. Αυτό είναι ένα βάρος για το ευρώ, που είναι πιθανό να γίνει μόνο βαρύτερο, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται προσκολλημένη στην σούπερ-διευκολυντική πολιτική της. Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την απόφασή της αργότερα σήμερα και θεωρείται απίθανο να στραφεί σε νομισματική σύσφιξη  μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2018, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Reuters.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Νέα συνάντηση με τους θεσμούς θα έχει σήμερα στις 14.00 η ελληνική πλευρά, όπως έγινε γνωστό, μετά τις μαραθώνιες  διαβουλεύσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. «Συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα», δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα και για το ποια είναι τα θετικά μέτρα, είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. «Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το 'πακέτο' των θετικών μέτρων, με μία δύο διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος» διευκρίνισε ο κυβερνητικός παράγοντας.

Έκλεισε η συμφωνία του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαβουλεύσεις. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες της συμφωνίας.  Είχε προηγηθεί διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών μεταξύ των δυο πλευρών, με σημαντικότερο «αγκάθι» τη διαγραφή ή μη του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Ο Χρήστος Μεγάλου είναι ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη. Κατά το μεγαλύτερο μέρος των 31 ετών της σταδιοδρομίας του, ο κ. Μεγάλου εργάσθηκε σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με έδρα το Λονδίνο. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στη Eurobank  ΕΥΡΩΒ+1,82% μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα. Προηγουμένως κατείχε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στο investment banking του oμίλου Credit Suisse.

Θεαματική διψήφια αύξηση μέχρι 70% καταγράφεται στα τουριστικά πακέτα από τη Γερμανία προς την Ελλάδα για το 2017  σε σχέση με το 2016, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων της Γερμανίας DRV στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού.

Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, οι βίαιες διαδηλώσεις αγροτών στην Αθήνα και η συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού στις σελίδες του γερμανόφωνου Τύπου. Η Ελλάδα ελπίζει σε βοήθεια δισεκατομμυρίων από τους δανειστές, όμως εκείνοι ζητούν μέτρα λιτότητας ως αντάλλαγμα, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις». 

Την ανάγκη για δημοσιονομικές ανάσες στην Ελλάδα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος από το Μόναχο στο πλαίσιο της συνάντησής του με τη Γερμανίδα υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας.

Ο κ. Μίχαλος, επισήμανε στη Γερμανίδα υπουργό, ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα τα τελευταία χρόνια δίνει σκληρές μάχες με όλες της τις δυνάμεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας κυρίως στις εξαγωγές.

Να επισκεφτεί πρότυπες παραγωγικές μονάδες του αγροτικού τομέα στην Ήπειρο προσκάλεσε τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε. Φιλ Χόγκαν ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς. Συζητήθηκαν οι πολιτικές της Ε.Ε. για την Ελλάδα και τέθηκαν επί τάπητος «προβληματισμοί και πιθανά σενάρια με χρονικό ορίζοντα το 2025».

Την πρόσληψη εταιρείας με ειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλών σχεδιάζει η ΔΕΗ ΔΕΗ+1,83% σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Εμμανουήλ Παναγιωτάκη που ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ότι η εταιρεία δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε τιτλοποίηση οφειλών (securitisation). Πηγές τις ΔΕΗ διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται να ανατεθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εισπρακτικές εταιρείες, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της εταιρείας.

Υπεγράφη η τελική συμφωνία για τη μεταβίβαση μέρους του ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου «Ζωής και Υγείας» τηςInternational Life στην Εθνική Ασφαλιστική, κατόπιν των αποφάσεων της ΤτΕ για την εξυγίανση και την εκκαθάριση της πρώτης.

Στη συμφωνία προβλέπεται ρητά ότι η Εθνική Ασφαλιστική αναλαμβάνει από την 9η Φεβρουαρίου του 2017, τις υποχρεώσεις των μεταβιβαζόμενων ασφαλιστηρίων συμβολαίων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 8.122.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

«Βαρίδι» θα αποτελέσει το Brexit στη ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, κατά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον επίσημο προϋπολογισμό της κυβέρνησης, ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.  Ο νέος προϋπολογισμός, ο πρώτος μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, προβλέπει την επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών εκτιμήσεων για την περίοδο 2018-2020, επικαλούμενος τον αντίκτυπο του Brexit.

Το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τη Fiat Chrysler απέρριψε ο εκτελεστικός διευθυντής της Volkswagen, Ματίας Μίλερ, απαντώντας στο χθεσινό «κάλεσμα» του επικεφαλής της ιταλο-αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.  «Δεν είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για τίποτα» επεσήμανε ο «ισχυρός άνδρας» της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. «Έχουμε άλλα προβλήματα» έσπευσε να προσθέσει.

Η σχετική, δημόσια συζήτηση προέκυψε ύστερα από τις χθεσινές αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου της Fiat περί πιθανής συνεργασίας των δύο εταιρειών.

Πρόοδο στη διαδικασία διαμόρφωσης του πακέτου βοήθειας προς τη Monte dei Paschi di Siena διαπιστώνει η Κομισιόν, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. «Η Κομισιόν έχει λάβει επαρκή στοιχεία για τις κεφαλαιακές ανάγκες της ιταλικής τράπεζας και έτσι, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης» ανέφερε η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η ίδια διευκρίνισε ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη για τη Monte dei Paschi καθορίστηκαν κατά κύριο λόγο, από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ.

Τα σχέδια του Πεκίνου να δημιουργήσει «εθνικούς πρωταθλητές» σε 10 κλάδους, που συνδυάζουν τη μεταποίηση με την υψηλή τεχνολογία -από τη ρομποτική έως τη βιοτεχνολογία και τους ημιαγωγούς- προκαλούν έντονη ανησυχία στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με παρουσία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Στην τελευταία του έκθεση το Εμπορικό Επιμελητήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα βάζει στο στόχαστρο την πρωτοβουλία «Made in China 2025», όπως ονομάζεται, υποστηρίζοντας ότι πραγματικός στόχος της είναι η εθνικοποίηση ολόκληρων κλάδων και η έγερση εμποδίων στις ξένες επιχειρήσεις.

Αμετάβλητος στο 1,3% διατηρήθηκε ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016.

Στα επιμέρους στοιχεία, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,4% έναντι 2,2% της αρχικής εκτίμησης, ενώ οι ώρες εργασίας σημείωσαν άνοδο κατά 1% έναντι 0,9% της πρότερης πρόβλεψης. Την ίδια ώρα, το κόστος εργασίας κατέγραψε αύξηση κατά 1,7%. 

Κατά 298.000 αυξήθηκε τον Φεβρουάριο ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑσύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ADP. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2014 και την τρίτη καλύτερη από την κρίση του 2008.

Οι θέσεις εργασίας στον κλάδο των κατασκευών και των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 66.000, ενώ οι θέσεις στους κλάδους της εκπαίδευσης και της υγείας κατά 40.000.

Πτώση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Express Inc., κατά τη διάρκεια του τριμήνου Νοεμβρίου - Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 22,8 εκατ. δολάρια (0,29 δολ/μετοχή) έναντι 56,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα παράλληλα, διολίσθησαν σε 678,8 εκατ. ευρώ από 765,6 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 0,29 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 676 εκατ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα