DaimlerChrysler: 63% χαμηλότερα κέρδη, εξ αιτίας της Mercedes

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2005 10:34

ΜΕΙΩΣΗ των καθαρών της κερδών το τέταρτο τρίμηνο, εξ αιτίας της μείωσης των κερδών και της ζήτησης για τα πολυτελή αυτοκίνητα, Mercedes-Benz, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, η πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, DaimlerChrysler AG.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης 63%, φθάνοντας στα 562 εκατ. ευρώ (674 εκατ. δολ. ΗΠΑ), έναντι 1,4 δισ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που διένειμε, πριν από την έναρξη της ετήσιας γενικής τακτικής συνέλευσης των μετόχων της στη Στουτγκάρδη. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι τα καθαρά της κέρδη θα έφθαναν τα 634 εκατ. ευρώ. Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε κέρδη ενός δισ. ευρώ, από την πώληση τμήματός της, το προηγούμενο από το τελευταίο τρίμηνο.

Ο επικεφαλής της, Juergen Schrempp, 60 ετών, μάχεται με τη μείωση των πωλήσεων των αυτοκινήτων με το σήμα «Mercedes», καθώς ο κόσμος προτιμά να αγοράζει τα πιο νέα μοντέλα της Bayerische Motoren Werke AG (ΒΜW), σε συνδυασμό με την υποχώρηση κατά 7,1% του δολαρίου έναντι του ευρώ πέρυσι, που συμπίεσε τα κέρδη. Τα επιβατικά οχήματα και το τμήμα της εταιρείας, Chrysler, βοήθησαν στην εξισορρόπηση κατά κάποιον τρόπο, της μείωσης των κερδών της Mercedes.

To τέταρτο τρίμηνο οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 7,1%, φθάνοντας στα 37,7 δισ. ευρώ, από 35,2 δισ. ευρώ.

Το τέταρτο τρίμηνο, τα λειτουργικά κέρδη της Mercedes Car Group, μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 97%, φθάνοντας στα 20 εκατ. ευρώ, από 784 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,5%, φθάνοντας στα 12,9 δισ. ευρώ, από 13,1 δισ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι τα καθαρά κέρδη θα έφθαναν τα 378 εκατ. ευρώ.

Η BMW κλείνει το χάσμα της με την Mercedes, πλησιάζοντας πολύ την πρώτη θέση μεταξύ των εταιρειών παραγωγής πολυτελών αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις της BMW πέρυσι, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 10%, φθάνοντας το 1,02 εκατ. οχήματα, μετά την αύξηση της πώλησης των νέων μοντέλων της, συμπεριλαμβανομένου και του ολοκαίνουργιου X3 και της σειράς 1. Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων με το σήμα Mercedes, μειώθηκαν κατά 3,1%, φθάνοντας στο 1,06 εκατ. οχήματα.

Ο Eckhard Cordes, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Mercedes Car Group, τον Οκτώβριο, έχει υποσχεθεί ότι θα αντιστρέψει αυτήν την μείωση. Ο Cordes, 54 ετών, σχεδιάζει να προχωρήσει στη μείωση του κόστους, προκειμένου να περιορίσει την επίδραση της υποχώρησης του δολαρίου των ΗΠΑ, έναντι του ευρώ. Πέρυσι, η Mercedes διαπραγματεύθηκε την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ, με τους Γερμανούς εργαζομένους σε αυτήν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα