Στα ψηλότερα 32 μηνών η Ευρώπη

Στήριγμα τα κέρδη
Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2005 00:01

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ απορρόφησαν απογοητευτικές αναφορές για εταιρικές κερδοφορίες και προοπτικές από εταιρείες κολοσσούς τεχνολογίας, οδηγώντας σε θετικό πρόσημο τη Wall Street και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 32 μηνών τις μετοχές στην Ευρώπη.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκτησαν αρχικές απώλειες στον απόηχο της ανακοίνωσης θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων από την Apple Computer Inc. της οποίας η μετοχή ενισχύθηκε κατά 3,7% και την αναβάθμιση από αναλυτές της Novellus Systems εξελίξεις που πυροδότησαν αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας.

Τα αντιφατικά μεγέθη της Dell οδήγησαν τον δείκτη Nasdaq χαμηλότερα τις πρώτες ώρες των συναλλαγών αλλά ο τομέας κατόρθωσε να ανακάμψει καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε αγορές μετοχές εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών. Η μετοχή της Intel ενισχύθηκε σχεδόν κατά 1,7%, ενώ της AMD κέρδισε 2%.

Για την εβδομάδα ο δείκτης Standard & Poor's 500 ενισχύθηκε κατά 0,2%, ο Dow Jones κέρδισε 0,8% και ο Nasdaq περιόρισε τις πενταήμερες απώλειες του στο 0,9%.

Οι μετοχές εταιρειών κατασκευής μικροεπεξεργαστών που συμμετέχουν στο δείκτη S&P 500 κέρδισαν 2,7% σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των 24 βιομηχανικών ομίλων.

Οι ρυθμοί αύξησης των κερδοφοριών μεταξύ των εταιρειών του δείκτη S&P 500 αναμένεται να επιβραδυνθούν στο 7% το τρέχον τρίμηνο από 20% του τελευταίου τριμήνου του περασμένου έτους, σύμφωνα με αναλυτές της Thomson. Για το δεύτερο τρίμηνο οι εταιρικές κερδοφορίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,1%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άγγιξαν νέα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 32 μηνών λόγω των ενθαρρυντικών νέων από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών TeliaSonera και τον όμιλο τροφίμων Danone.

Οι περισσότερες αναφορές για τις εταιρικές κερδοφορίες συνέχισαν να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες της αγοράς, εστιάζοντας πλέον η προσοχή των επενδυτών στις προοπτικές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,9% στις 1.097,4 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,4% για τρίτη στη σειρά εβδομάδα. Ο επιμέρους δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 3.080,1 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα