Βραζιλία: Στο 18,75% τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2005 08:33

ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για έκτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η οικονομική ανάπτυξη είναι υψηλότερη και οι δαπάνες της κυβέρνησης τονώνουν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας.

Τα εννέα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, με επικεφαλής τον Henrique Meirelles, ψήφισαν ομόφωνα να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών και στο 18,75%. Και οι 30 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν αυτήν την αύξηση.

Η απόφαση αυτή, καταδεικνύει, ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας, ανησυχούν για τον πληθωρισμό, ο οποίος δεν μειώνεται στον στόχο του 5,1% που έχει τεθεί φέτος. Η απόφαση του προέδρου της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva, να αυξήσει το χαμηλότερο επίπεδο των μισθών κατά 15% φέτος και να δώσει αυξήσεις στους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δημόσιους κατήγορους, αυξάνει την ανησυχία μεταξύ των επενδυτών.

Η προοπτική αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, ώθησαν το νόμισμα της Βραζιλίας, στα υψηλότερα επίπεδα 32 μηνών στις 14 Φεβρουαρίου. Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,4% τον Ιανουάριο, από 7,6% που ήταν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση. Ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, στο 17,2%, που είχε αναρριχηθεί τον Μάϊο του 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα