Δισεκατομμυριούχος ο Ray Dolby μετά την είσοδο της Dolby Laboratories στο Χρηματιστήριο

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2005 08:24

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 495 εκατ. δολ. ΗΠΑ, από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, άντλησε η Dolby Laboratories Inc., παραγωγός μουσικής και ηχητικών συστημάτων για κινηματογραφικές ταινίες, με αποτέλεσμα ο ιδρυτής της, Ray Dolby, να καταστεί δισεκατομμυριούχος.

Η Dolby Laboratories πούλησε 10,5 εκατ. δολ. σε μετοχές, προς 18 δολ. η μία, τη στιγμή που ο ιδρυτής της, πούλησε 17 εκατ. μετοχές, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Η Dolby, αύξησε την τιμή προσφοράς από 13,50 δολ. ανά μετοχή σε 15,50 δολ. ανά μετοχή, στο ανώτατο επίπεδο της κλίμακας.

Τη δεκαετία του '60, η εταιρεία, δημιούργησε ένα σύστημα μείωσης των θορύβων πίσω από κάθε ηχητική εγγραφή. Στη δεκαετία του '70, το Dolby Surround Sound System, χρησιμοποιήθηκε σε θέατρα και κινηματογραφικά έργα, συμπεριλαμβανομένου και του έργου, Star Wars. Τα προϊόντα της Dolby έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή περισσοτέρων των 16.000 έργων, χιλιάδες τίτλους DVD και δεκάδες βιντεοπαιχνίδια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο Ray Dolby, 71 ετών, ίδρυσε την εταιρεία το 1965 στο Λονδίνο, μετά το ντοκτορά του στη φυσική από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Είναι πρόεδρος της εταιρείας και εισέπραξε 306 εκατ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή.

Το μερίδιο του Ray Dolby στην εταιρεία είναι αξίας 1,2 δισ. δολ. ΗΠΑ, καθώς κατέχει το 69,8% των μετοχών της εταιρείας, μετά την πώληση. Η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε 1,75 δισ. δολ. με τιμή ανά μετοχή τα 18 δολ. σε σύνολο 97.362.125 μετοχών.

Ο έλεγχος της εταιρείας θα παραμείνει στον Ray Dolby και μετά την πώληση των μετοχών, μέσω των μετοχών Class-Β, που του δίνουν 10 ψήφους ανά μετοχή. Οι μετοχές Class-A έχουν μία ψήφο για κάθε μία. Οι ψήφοι του Ray Dolby φθάνουν το 93,6%, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα.

Ο Ray Dolby και ο Ioan Allen, o αντιπρόεδρος της εταιρείας, απέσπασαν τα βραβεία Academy Awards το 1978 και το 1988 για τις προσπάθειες που κατέβαλαν να δημιουργήσουν τον ήχο των κινηματογραφικών ταινιών.

Το δωδεκάμηνο που έληξε στις 24 Σεπτεμβρίου, η Dolby Laboratories εμφάνισε καθαρά κέρδη 39,8 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε πωλήσεις 289 εκατ. δολαρίων. Τα καθαρά της κέρδη, κατά την αντίστοιχη προηγούμενη από την παραπάνω περίοδο, ανήλθαν σε 30,9 εκατ. δολ. και τα έσοδά της σε 217,5 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία παράγει τα προϊόντα της στο Brisbane, την California και στο Wooton Bassett της Αγγλίας.

Την πώληση των μετοχών διαχειρίστηκαν, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs Group Inc., με την υποστήριξη της JPMorgan Chase & Co., της Adams Harkness Inc. και της William Blair & Co. Οι ανάδοχοι έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν επιπλέον 4.125.000 μετοχές. Οι μετοχές της Dolby Laboratories, θα διαπραγματευθούν στο New York Stock Exchange (NYSE), με το σύμβολο «DLB».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα