Οικονομίες που γυρίζουν την πλάτη στα μετρητά

Στα 23,2 τρισ. δολ. οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα έναντι 22,6 τρισ. με νομίσματα
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 12:58
UPD:12:59
SHUTTERSTOCK

Το πλαστικό χρήμα, αλλά και εφαρμογές όπως οι PayPal και Apple Pay έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές παγκοσμίως να δαπανούν πλέον περισσότερα μέσω καρτών και ηλεκτρονικών πλατφορμών από ό,τι με ρευστό.

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

«Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς» συνηθίζουμε να λέμε για τα χαρτονομίσματα, τα οποία εδώ και 300 χρόνια χρησιμοποιούνται στις καθημερινές συναλλαγές μας. Πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε και πωλούμε αγαθά και υπηρεσίες, αλλά το χρήμα σε φυσική μορφή εξακολουθεί να είναι εδώ. Μάλλον όμως χάνει τα σκήπτρα του. Το πλαστικό χρήμα, αλλά και εφαρμογές όπως οι PayPal και Apple Pay έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές παγκοσμίως να δαπανούν πλέον περισσότερα μέσω καρτών και ηλεκτρονικών πλατφορμών από ό,τι με ρευστό.

Όπως υπολογίζει η Euromonitor International, το 2016 η αξία των συναλλαγών σε πλαστικό/ηλεκτρονικό χρήμα ανήλθε στα 23,2 τρισ. δολ., όταν εκείνη σε χαρτονομίσματα/κέρματα περιορίστηκε στα 22,6 τρισ. δολ. Η εξέλιξη έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία μεγάλες αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες καταργούν χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας, ενώ προσφέρουν κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος, στο πλαίσιο των προσπαθειών για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του οργανωμένου εγκλήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οδεύουμε λοιπόν προς «κοινωνίες χωρίς μετρητά» (cashless societies); Και εάν ναι, ποια θα είναι τα οφέλη;

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα