Ο Γκρίνσπαν «ρίχνει» τη Ν. Υόρκη

Στο κόκκινο
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2005 00:01
UPD:06:25

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ έστειλε τις αμερικανικές μετοχές η επανάληψη της φράσης από τον Γκρίνσπαν ότι τα επιτόκια παραμένουν αρκετά χαμηλά, με τους βασικότερους δείκτες να υποχωρούν από τα αρχικά υψηλά τους επίπεδα.

Μετά την άνοδο στα υψηλότερα του έτους που άγγιξε ο δείκτης Dow Jones στην προηγούμενη συνεδρίαση, η Wall Street πέρασε σε φάση σταθεροποίησης, καθώς οι επενδυτές χαρακτήρισαν αντιφατικές τις εταιρικές ειδήσεις, ενώ η δεύτερη ημέρα ομιλίας του Γκρίνσπαν δεν έδωσε νέα κίνητρα στις αγορές.

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Αλαν Γκρίνσπαν επανέλαβε για δεύτερη στη σειρά ημέρα την ομιλία του στο Κογκρέσο χωρίς να προσθέσει κάτι το καινούργιο, ενώ οι υψηλότερες των προσδοκιών κερδοφορίες για εταιρείες υπολογιστών και εκτυπωτών όπως η Hewlett-Packard απέτυχαν να πυροδοτήσουν κέρδη στον κλάδο τεχνολογίας.

Πάντως οι αναλυτές αναρωτιούνται για το λόγο που η αγορά δεν έχει τη δυναμική να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τη στιγμή που τα μεγέθη είναι σταθερά, η οικονομική ανάπτυξη είναι προφανώς μέτρια και οι εταιρικές κερδοφορίες ικανοποιητικές.

Οι δηλώσεις του Γκρίνσπαν ότι δεν διαβλέπει «φούσκα» στην αγορά ακινήτων φάνηκε ότι βοήθησε τις τιμές του κατασκευστικού τομέα με τον επιμέρους δείκτη να ενισχύεται κατά 1,2%.

Στο μέτωπο των οικονομικών εξελίξεων τα στοιχεία για πτώση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας επιβάρυναν το αβέβαιο κλίμα που επικράτησε στη Wall Street παρά την ανακοίνωση θετικών μεγεθών για την αγορά απασχόλησης. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 80,62 μονάδες, ποσοστό 0,74%, κλείνοντας στις 10.754,26 μονάδες. Με απώλειες 26,09 μονάδων, ποσοστό 1,25%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.061,34 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν κάτω από τα αρχικά υψηλά της συνεδρίασης, καθώς οι ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας και οι μέτριες συνθήκες αντιστάθμισαν τα κέρδη σε blue chips όπως της L'Oreal και της Reed Elsevier στον απόηχο της ανακοίνωσης για ισχυρές κερδοφορίες.

Μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου και των ΜΜΕ ενισχύθηκαν μετά τις κερδοφορίες της Total που ξεπέρασαν τις προβλέψεις αναλυτών και του εκδοτικού οίκου Reed Elsevier.

Περίπου τα δύο τρίτα των εταιρειών στον δείκτη Stoxx 50 που έχουν ανακοινώσει στοιχεία οι κερδοφορίες υπερέβησαν τις προβλέψεις αναλυτών, οδηγώντας τον δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2002.

Ο δείτκης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε 0,1% στις 1.097,8 μονάδες, ενώ στην αρχή της εβδομάδας άγγιξε τα υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2002.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα