Σε κρίσιμη καμπή η μάχη για την φέτα

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2005 21:31

«Μόνο τα προϊόντα που κυκλοφορούσαν με την επωνυμία "φέτα" στην αγορά την περίοδο 1987 - 1992, μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο με την ίδια ονομασία μέχρι το 2007 (πενταετής μεταβατική περιόδος από την έκδοση του Κανονισμού 1829/02 που κατοχύρωσε οριστικά τη φέτα ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης υπέρ των Ελλήνων παραγωγών)», απάντησε η Δανή Επίτροπος αρμόδια για θέματα γεωργίας Φίσερ Μπόελ στην καταγγελία του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη ότι στη γαλλική αγορά κυκλοφορούν παράνομα νέα προϊόντα με επωνυμίες όπως "φέτα light".

Ωστόσο, στη συνέχεια της απάντησής της η Επίτροπος αρκείται μόνο στη διαπίστωση ότι τα κράτη μέλη έχουν την πρωτογενή ευθύνη για την τήρηση του κοινοτικού δικαίου στο έδαφός τους. Για το λόγο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε σήμερα νέα ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας της να επιβεβαιώσει ρητώς ότι θεωρεί τα συγκεκριμένα προϊόντα παράνομα, ενώ της υπενθυμίζει ότι ως θεματοφύλακας των Συνθηκών η Επιτροπή έχει υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλία για την ορθή εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού.

Επιπλέον, την Τρίτη 15/2 πραγματοποιήθηκε η δίκη για τη φέτα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μετά από προσφυγή του γερμανικού και δανικού κράτους κατά της Επιτροπής με βάση τον ισχυρισμό ότι η φέτα αποτελεί "κοινή ονομασία" για προϊόντα που παράγονται ήδη για πολλές δεκαετίες σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης και από τη δανική και γερμανική πλευρά (αλλά και τον Γενικό Εισαγγελέα) καυτηριάστηκε το γεγονός ότι η Ελλάδα άργησε πολύ να κατοχυρώσει την φέτα ως ελληνικό προϊόν. Ως βασικό αντεπιχείρημα προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι οι ξένοι παραγωγοί χρησιμοποιούν για τη φέτα που παράγουν, ονομασίες και σύμβολα που παραπέμπουν ξεκάθαρα στην Ελλάδα. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα καταθέσει τις προτάσεις του την 5 Μαΐου 2005, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα