Korea Electric: Εξαπλάσια κέρδη, μετά την άνοδο του ουόν

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2005 07:11

ΕΞΑΠΛΑΣΙΑ κέρδη, πάνω από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, μετά την άνοδο του ουόν, που περιόρισε το κόστος των καυσίμων, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο, η Korea Electric Power Corp., η οποία παράγει σχεδόν το σύνολο της ενεργείας της Ν. Κορέας.

Τα καθαρά κέρδη, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, αυξήθηκαν στα 183,2 δισ. ουόν (179 εκατ. δολ. ΗΠΑ) από 27 δισ. ουόν, που είχε εμφανίσει τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία, που αφαιρέθηκαν από τα ετήσια αποτελέσματα, τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, στη Σεούλ. Εντεκα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από την Thomson Financial, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 70,2 δισ. ουόν.

Η ισχυροποίηση του εθνικού νομίσματος της χώρας κατά 11% το τρίμηνο, βοήθησε στον περιορισμό της επίδρασης της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και του άνθρακα. Οι εταιρείες κοινής ωφελείας, οι μετοχές των οποίων το δωδεκάμηνο, σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 31%, ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω άνοδο του νομίσματος για να στηρίξουν τα κέρδη τους, καθώς η κυβέρνηση αντιστέκεται στις υψηλότερες τιμές ενεργείας, κάτι το οποίο ενδέχεται να περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών.

«Το ισχυρό ουόν, ευνόησε πολύ τα κέρδη της εταιρείας, αλλά φαίνεται απίθανο να σημειωθεί περαιτέρω άνοδος της τιμής των μετοχών», ανέφερε ο Park Yong Myung, ο οποίος διαχειρίζεται 195 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε μετοχές, με την Hanil Investment Management Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Το νόμισμα, είναι ο μόνος παράγων που θα επηρεάσει τις αποφάσεις της αγοράς για επενδύσεις, επειδή η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενεργείας, είναι υψηλό, για την κυβέρνηση».

Ο Park, ο οποίος κατέχει μετοχές της Korea Electric, είπε, ότι δεν σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερες μετοχές της εταιρείας, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι μετοχές της, υποχωρούσαν κατά 0,9%, φθάνοντας στα 27.650 ουόν η μία, στις 11:15' π.μ., ώρα Σεούλ, περιορίζοντας τα κέρδη μέσα στο έτος σε ποσοστό 3%. Ο δείκτης Kospi φέτος, έχει σημειώσει άνοδο σε ποσοστό 8,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα