Προβλήματα πετρελαίου

Σε ουδέτερη στάση δείκτες και επενδυτές
Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2005 00:01

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ και επιτόκια προβλημάτισαν πάλι τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, καθηλώνοντας δείκτες και επενδυτές σε ουδέτερη στάση, καθώς τα εταιρικά νέα δεν ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, ώστε να πυροδοτήσουν ράλι.

Οι ανησυχίες για υψηλότερο πληθωρισμό, εν μέσω της αναζωπύρωσης του ράλι στις αγορές πετρελαίου, και η αβεβαιότητα για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, διατήρησαν επιφυλακτικό το κλίμα στη Wall Street.

Οι επενδυτές απέφυγαν να προχωρήσουν σε σημαντικές αγορές, εν όψει της αργίας, τη Δευτέρα, στις ΗΠΑ, για τον εορτασμό της Ημέρας του Προέδρου. Τα κυβερνητικά οικονομικά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού (PPI) έδειξαν αύξηση με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας εξαετίας τον Ιανουάριο, εδραιώνοντας τις ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια.

Υψηλότερες τιμές επιδρούν αρνητικά στις μετοχές, λόγω των επιπτώσεων στα εταιρικά κέρδη και στις καταναλωτικές δαπάνες.

Αλλος ανασταλτικός παράγοντας για τις μετοχές ήταν η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Τα κακά νέα για τις τιμές παραγωγού είναι πρόβλημα, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές στη διάρκεια όλης της ημέρας. Μεταξύ των κερδισμένων ήταν η μετοχή της Merck, η οποία ενισχύθηκε κατά 5,3% και της Pfizer με κέρδη 3%.

Στην αιχμή της ανοδικής τάσης στην Ευρώπη βρέθηκαν οι δεικτοβαρείς μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου, μετά την άνοδο των τιμών του αργού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Τα κέρδη ήταν μέτρια, καθώς το άλμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Οι μετοχές της Total Royal Dutch/Shell και EΝΙ ήταν από τις κορυφαίες των blue chips μεταξύ των κερδισμένων, υποστηριζόμενες από το ράλι του πετρελαίου, λόγω των προσδοκιών για μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκαν κατά 0,15%, στις 1.099,48 μονάδες, αλλά ακόμη είναι υψηλότερα κατά 5,5% από την αρχή του έτους. Ο επιμέρους DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 3.072,04 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε στα υψηλότερα των τελευταίων 7 1/2 μηνών, κλείνοντας με άνοδο 0,67% στις 11.660,12 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα