Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι θεσμικοί χθες έδειξαν ότι αυτό το EuroWorking Group αποφάσισαν να το αντιμετωπίσουν με την αντίθετη τακτική στις συναλλαγές των προηγούμενων συνεδριάσεων από εκείνη που είχαν επιλέξει τον Ιανουάριο. Για αυτό δημιούργησαν την Τρίτη ένα μαξιλάρι στα blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ ικανό να απορροφήσει μέρος των πιέσεων που θα ασκούνταν τις επόμενες μέρες. Θεώρησαν δεδομένες τις πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές καθώς όποτε υπάρχει άνοδος στο country risk τα ομόλογα και τα τραπεζικά blue chip χάνουν αξία από ρευστοποιήσεις θέσεων σε έντονους ρυθμούς για το βάθος των αγορών στις οποίες διαπραγματεύονται.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι απώλειες των Τραπεζών όταν γίνονται μεγαλύτερες από -4% μόνο και μόνο από το μέγεθός τους απλώνουν τις πιέσεις σε όλες τις μετοχές του 25άρη. Έτσι φάνηκε ότι η «αδικαιολόγητη» άνοδος της Τρίτης ήταν κίνηση που «γλύκανε» την πτώση χθες σε αρκετά εκτός τραπεζών blue chip. Για να είμαστε ακριβείς με αυτό τον τρόπο κρατήθηκε η θετική τεχνικά εικόνα που εμφανίζει η πορεία αρκετών μετοχών του 25άρη. Ένα ακόμα δεδομένο που αξίζει υπογράμμισης είναι το φαινόμενο της εκτόξευσης του ποσοστού στο συνολικό τζίρο του τζίρου των Τραπεζικών blue chip που χθες ξεπέρασε το 70%. Η στήλη εμπειρικά γιατί θα κουράσει με αναφορές θεωρεί πως όταν οι τράπεζες υπερ-κυριαρχούν η τάση τους εκείνη τη μέρα εκτός του ότι καθορίζει το πρόσημο στο κλείσιμο αποτελεί οδηγό για τη συνέχεια είτε ανοδική είτε πτωτική. Συνήθως δε σε αυτές τις συνεδρίες η ΕΕΕ εμφανίζει πρόσημο μεταβολής αντίθετο. Είναι ενός είδους αντιστάθμιση κινδύνου τις μέρες που τα πράγματα «αγριεύουν» πτωτικά ή ανοδικά.
Σε τέτοια φάση είναι σήμερα η αγορά και για αυτό εκτιμάμε πως θα εμφανίσει η ομάδα των ενεργών επενδυτών δυο πρόσωπα με το θετικό στο πρώτο μέρος και αναλόγως των εντυπώσεων που θα παραχθούν από το EuroWorking Group. Αν θεωρηθεί ότι χάνεται ο Φεβρουάριος, η κατάσταση γίνεται κρίσιμη για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Πράγμα απίθανο, σύμφωνα με τις διαρροές από την ελληνική πλευρά, ότι έχουν γίνει αρκετές υποχωρήσεις, ώστε να γίνει στους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης που ασχολούνται με την υπόθεση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας αντιληπτή η πρόοδος.
Ένα φαινόμενο που πάντοτε ανεβάζει την διάθεση για φυγή από το ρίσκο που συνεπάγεται η τοποθέτηση σε Ελληνικές μετοχές, είναι η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Από τη στήλη, πολλές φορές, ειδικά αυτές τις ημέρες, ειδοποιήσαμε τους αναγνώστες για την ιδιαίτερη βαρύτητα που θα αποκτήσει η πορεία της τιμής των αξιόγραφων, επειδή είναι συγκεχυμένη η εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές της. Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, έδωσε την εντύπωση σε πολλούς αναλυτές του εξωτερικού πώς διευρύνεται η απόσταση μεταξύ των διαπραγματευτών και των Θεσμών. Αναφερόμαστε στην επιστολή του ΥΠΟΙΚ αλλά και στις παρατηρήσεις του κυρίου Στουρνάρα, που σχολιάστηκαν έντονα στα διεθνή μέσα οικονομικής ενημέρωσης. Με παρατηρήσεις αρνητικού τύπου επί της ελληνικής υπόθεσης που ήδη αναφέρεται στην ανάλυση για την ισχύ του ευρώ.
Όποτε χρειάζεται να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους οι ξένοι θεσμικοί, μπορούν με άνεση να το αποτυπώσουν στο ταμπλό. Έτσι χθες με τζίρο που έχει να φανεί αρκετές συνεδριάσεις και όγκο τριπλάσιο από τον μέσο όγκο των τελευταίων συνόδων, ξέσπασαν στις τράπεζες, οι όποιες ξαφνικά κατέλαβαν το 70% του συνολικού τζίρου. Όπως φάνηκε στο ταμπλό οι εγχώριοι και οι ξένοι θεσμικοί δεν ενθουσιάστηκαν από την κίνηση της Ελληνικής πλευράς μετά την έκθεση από το ΔΝΤ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι επενδυτές αποτίμησαν και τα εβδομαδιαία στοιχεία για την πετρελαϊκή παραγωγή των ΗΠΑ, η αύξηση της οποίας υπονομεύει την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας αυξήθηκε κατά 0,11% στα 1,2521 δολάρια, το ευρώ σημείωσε οριακά κέρδη κατά 0,03% στα 1,0683 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,26% στα 112,08 γεν/δολάριο.
Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,52% στα 52,44 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,20% στα 55,16 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,43% στα 1.241,40 δολάρια.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας, στα 561 εκατ. δολάρια (2,14 δολάρια/μετοχή) διαμορφώθηκαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Goodyear Tire & Rubber, έναντι ζημιών 380 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανήλθαν σε 0,95 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,87 δολαρίων.
Την ίδια ώρα, στην κερδοφορία επέστρεψε η GlaxoSmithKline PLC, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 257 εκατ. στερλίνες έναντι ζημιών 354 εκατ. στερλινών το προηγούμενο έτος. Tα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη παράλληλα, εκτινάχθηκαν κατά 52% στα 2,1 δισ. στερλίνες, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 21% σε 7,6 δισ. στερλίνες.
Τέλος, διψήφια αύξηση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Time Warner, καθώς τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 11% σε 7,89 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί εσόδων 7,72 δισ. δολαρίων.
ΕΥΡΩΠΗ
Οριακές διακυμάνσεις εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της συνεχιζόμενης ροής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 363,94 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,05% στις 11.543 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη κατά 0,04% στις 7.188 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,26% στις 4.766 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 0,02% στις 9.329 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,58% στις 18.771 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Vinci ενισχύθηκε κατά 4,60 χάρη στις θετικές εκτιμήσεις για την κερδοφορία του νέου έτους. Άνοδο κατά 3,40% κατέγραψε και η μετοχή της Lufthansa, στον απόηχο της αναβάθμισης από τη Societe Generale.
Η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων συνέχισε να μονοπωλεί το επενδυτικών ενδιαφέρον, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την πολιτική αβεβαιότητα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το ενδεχόμενο πώλησης της The Body Shop εξετάζει η L’ Oreal, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. H γαλλική εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με στελέχη της συμβουλευτικής εταιρείας Lazard, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της βρετανικής μονάδας.
Την ίδια ώρα, στην κερδοφορία επέστρεψε η Rio Tinto, κατά τη διάρκεια του 2016, χάρη στην ανάκαμψη των τιμών στην αγορά των εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, η αυστραλο-βρετανική μεταλλευτική εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη, ύψους 4,62 δισ. δολαρίων, έναντι ζημιών 866 εκατ. δολαρίων το 2015.
Σημαντική αύξηση εμφάνισαν παράλληλα, στο δ’ τρίμηνο του 2016 και τα οικονομικά μεγέθη της Sanofi SA, καθώς διαμορφώθηκαν σε 790 εκατ. ευρώ έναντι 334 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Στον αντίποδα, ζημιές της τάξης του 2,68 δισ. δολαρίων κατέγραψε η A.P. Moller-Maersk A/S, ενώ ζημιογόνο αποδείχθηκε το 2016 και για την Tullow Oil PLC, καθώς σε προ-φόρων επίπεδο, οι ζημιές ανήλθαν σε 908,3 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 1,29 δισ. δολαρίων το 2015.
ΧΑ
Οι Τράπεζες έκαναν τον ΓΔ να δοκιμάσει την πιο ισχυρή στήριξή του
Στην τρίτη σύνοδο της κρίσιμης για την ελληνική υπόθεση εβδομάδας του Φεβρουαρίου, οι θεσμικοί ούτε καν προσπάθησαν, σε μία συνεδρίαση με αυξημένο τζίρο, να εξισορροπήσουν τις απώλειες από τις ρευστοποιήσεις θέσεων στα Τραπεζικά blue chip. Ήταν πολύ επιλεκτική η εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για ελάχιστες μετοχές του 25άρη. Ήτοι τις ΕΕΕ +1,78%, ΜΠΕΛΑ +060% και ΟΠΑΠ +0,24% μια μέρα που οι ανησυχίες κατάφεραν να ισχυροποιήσουν τη διάθεση για φυγή από τα Τραπεζικά blue chip που ήταν ισχυρή και γρήγορα βρέθηκε να αφορά και στις ΔΕΗ -4,14%, ΕΛΠΕ -3,01%, ΣΑΡ -2,97%, ΟΛΠ -2,60% ΜΥΤΙΛ -2,50% ΜΕΤΚ -2,43%. Επίσης πάνω από -2% έχασαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΛΑΜΔΑ ενώ 21 μετοχές του 25άρη είχαν πτωτική κατάληξη. Το αποτέλεσμα ήταν η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η νευρική ταλάντευση των τιμών των βασικών δεικτών σχεδόν μόνιμα -1,5% από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.
Ο Τραπεζικός δείκτης μετά τις 13:40 κινήθηκε μόνιμα σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε μεταβολή τουλάχιστον -4% και έκλεισε κοντά στο κατώτερο επίπεδο της ημερήσιας διακύμανσης που ορίστηκε στα επίπεδα των 680 μονάδων. Οι βασικοί δείκτες σημείωσαν μεγάλη πτώση που μειώθηκε ελαφρά με τη βοήθεια ενός rebound από τις δημοπρασίες το βαρίδι τους πάλι στο δεύτερο μέρος ήταν ο Τραπεζικός.
Η άνοδος των τριών μετοχών, ως συνεισφορά στους δείκτες, ροκανίστηκε από τις απώλειες για τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -6,43% από -2,29% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -3,59% από -0,45%, η ΠΕΙΡ -7,91% από 0,00% στις 7/2, και ΕΥΡΩΒ -5,62% από -1,60% με μεταβαλλόμενη έκφραση ενδιαφέροντος για ρευστοποίηση θέσεων. Η αγορά φάνηκε σήμερα αδύναμη να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 622 μονάδων. Ενώ είχε στην πλάτη της μια σειρά από αρνητικές προσδοκίες για τις τράπεζες και την οικονομία στο εσωτερικό, αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και τη διεθνή επιφύλαξη για τις εξελίξεις από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και το αρνητικό για το Ευρώ κλίμα.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (3 από 16) blue chip έναντι των καθοδικών (21 από 5) με ένα την ΕΧΑΕ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 6 από 23 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 7 αμετάβλητες. Άρα, οι 29 από 10 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 64,045 από 41,547 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 45,04 από 20,11 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος εκτινάχθηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 70,32% από 48,41% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν μικτή πορεία. Στο δεύτερο μέρος αποκρυσταλλώθηκε μικτή δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με ενίσχυση από την εικόνα των futures στη Wall Street που έδειχναν για επίπεδο άνοιγμα. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,06%, ο CAC είχε μεταβολή +0,24% με τον FTSE100 με μεταβολή +0,04%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν έναρξη με ανοδική δυναμική και ικανού αποτελέσματος μεταβολές αλλά οι βασικοί δείκτες γρήγορα εμφάνισαν κέρδη με μεταβολές για τον Dow Jones Ind Av στο -0,21% και τον S&P500 στο -0,10%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,01% και έφθασε στις 610,86 από 623,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1633,91 από 1660,97 με μεταβολή -1,63%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 2,8 μονάδα ψηλότερα και τον 25άρη κατά 7,4, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης +5,95% από +1,20% και Τροφίμων Ποτών +1,77% από +0,72%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -5,89% από -1,36%, ο FTSEΜ -2,63% από +0,78%, Κοινής Ωφέλειας -2,63% από +1,21%, Πρώτων Υλών -2,50% από +1,80%, Βιομηχανικών Προϊόντων -2,21% από +4,05%, ο ΓΔ -2,01% από +0,42%, Τεχνολογίας -1,91% από +0,30%, Πετρελαίου Αερίου -1,65% από +1,04%, ο 25άρης -1,63% από +0,32%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,43% από +1,93%, Ακίνητης Περιουσίας -1,40% από +1,09%, Κατασκευές Υλικά -0,98% από +0,81%, Εμπορίου -0,54% από 0,00%, Τηλεπικοινωνιών -0,23% από +1,30%, Ταξίδια Αναψυχή -0,15% από +1,45% και Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,08% από -0,09%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,045 από 41,547 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,925 από 2,889 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 57,403 από 37,178 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,867 από 0,605 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,489 από 43,030 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 149,634 από 58,112 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 23 από 47 των καθοδικών σε 65 από 31 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 29 από 33.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Με μετακύληση θέσεων και short στοιχήματα απαντούν στην πτώση
Στην σύνοδο της Τετάρτης, οι θεσμικοί έδωσαν καθοδική δυναμική στον 25άρη που τον πέρασαν σε αρνητικό πεδίο μετά από πέντε λεπτά και αναζητούσε ελάχιστο μέρας ως 16:06. Αυτό ήταν στις 1612,75 και αντιστοιχούσε σε πτώση -2,90%. Το μέγιστο μέρας ορίστηκε στις 1664,08. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1633,91 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, με μεταβολή -1,63%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 25,698 από 19,074 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 3424 συμβόλαια με ανώτερο μέρας στις 1661,00 μονάδες και κατώτερο στις 1611,00. Η σειρά Μαρτίου εμφάνισε όγκο 2395 ΣΜΕ και οι 2144 ανοικτές θέσεις έγιναν 2977 με εκκαθάριση στις 1622,00 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε στις 1633,91 και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 1620,00 μονάδες, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Φεβρουαρίου 5180 από 5862. Άρα συνεχίζεται η μετακύληση θέσεων και οι απαισιόδοξες προσδοκίες
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec
Όσο τα θέματα της αξιολόγησης και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν 'στον αέρα' και οι αμφίσημες δηλώσεις συνεχίζονται, το λογικό σενάριο, όχι μόνο για το Χρηματιστήριο αλλά και για την πραγματική Οικονομία, είναι η συντήρηση της αβεβαιότητας.
Δυστυχώς η Ελληνική Πλευρά δεν έχει πείσει για τη διάθεσή της να κάνει αποφασιστικές κινήσεις απεμπλοκής του ζητήματος, ενώ η πλευρά των Θεσμών επιδεικνύει έλλειμμα διαλλακτικότητας, με τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία τους επόμενους μήνες να περνούν σταδιακά σε "πρώτο πλάνο".
Οι όγκοι συναλλαγών στο Χ.Α. είναι μειωμένοι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Με εξαίρεση μερικές μόνο συνεδριάσεις το τελευταίο εξάμηνο, το επενδυτικό ενδιαφέρον κινήθηκε σε "ρηχά νερά", παρά μάλιστα την συνολικά ανοδική κίνηση των τιμών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Είναι αποθαρρυντικό το γεγονός ότι η εξαμηνιαία άνοδος του Γενικού Δείκτη ξεκίνησε με τη συμμετοχή λίγων κεφαλαίων, αλλά επίσης ότι δεν προκάλεσε σταδιακή εισροή "φρέσκου χρήματος" στο Χ.Α. Φυσικά ούτε η ειδησεογραφία βοήθησε σε αυτό, ενώ η αισιόδοξη προεξόφληση ειδήσεων πρέπει από ένα σημείο και πέρα να επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις και τους πρωταγωνιστές τους.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq της Νέας Υόρκης κατέγραψε χθες νέο ιστορικό υψηλό και η μακροχρόνια τάση σε DAX, Νikkei κ.λ.π. παραμένει ανοδική, κάτι που προφανώς βελτιώνει τη διάθεση των Διεθνών επενδυτών και απορροφά πιέσεις από τις Περιφερειακές Αγορές, από την άλλη όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι Ξένες Μετοχικές Αγορές έχουν, κατά κάποιο τρόπο,"ξεσυνηθίσει" τις περιόδους βαθιάς διόρθωσης και θα έχει ενδιαφέρον η αντίδρασή τους στο συγκεκριμένο σενάριο. Ο "παράγοντας Trump" συνεχίζει να παίζει, άμεσα ή έμμεσα, σημαντικό ρόλο στις Αγορές, με βάση τις δηλώσεις του σε θέματα όπως το Παγκόσμιο Εμπόριο, η λειτουργία της Federal Reserve και οι Επενδυτικοί Νόμοι.
Από διαγραμματική άποψη, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει υψηλότερα από την ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα τοπικά χαμηλά Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όμως σήμερα μπήκε στην δοκιμασία να "τεστάρει" το πάνω όριο στη ζώνη τιμών μεταξύ 603 - 599 μονάδων.
Από την άλλη, οι πωλητές έδειξαν ότι έχουν 'αναθαρρήσει' από το νέο "άλμα" της απόδοσης των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος μεγαλύτερο από 18 μήνες σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αισθάνονται πιο σίγουροι για την Κίνα, ενώ το δολάριο επιβεβαίωσε ελαφρά την ισχύ του στον απόηχο της αυξανόμενης ανησυχίας για πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,4% στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2015, με το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και την Κίνα μεταξύ των καλύτερων αγορών της περιοχής ως προς τις επιδόσεις.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ακολουθήσουν την τάση της Ασίας, με τις βασικές αγορές να έχουν άνοιγμα ελαφρώς υψηλότερα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Απολύτως αναγκαίες χαρακτήρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος. Μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον με θέμα τον ρόλο της διαφάνειας στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας, η κα Λαγκάρντ είπε πως «η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση στον φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών», σημειώνοντας ότι «πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας».
Μήνυμα προς την Ελλάδα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική, αλλιώς «δεν θα μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σημείωσε πως μόνο εκτός Ευρωζώνης θα υπήρχε η δυνατότητα «κουρέματος» του χρέους. Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα εφόσον τηρήσει τους κανόνες.
Με έκδηλη ανησυχία τα γερμανικά ΜΜΕ συνειδητοποιούν καθημερινά ότι σε αυτή τη δύσκολη για την Ευρώπη εκλογική χρονιά το φάντασμα του Grexit εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Ευρωζώνη. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αρκετά γράφονται αυτές τις μέρες για τη διαφορετική αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος από το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και για τις σχετικές διαφωνίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, που μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου παραμένουν κυβερνητικοί εταίροι στο Βερολίνο. Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit εκτιμά ότι θα υπάρξει στο τέλος ένας συμβιβασμός:
«Ο Φεβρουάριος είναι η ρεαλιστική - και όχι η τυπική - προθεσμία για να φθάσουμε σε πολιτική συμφωνία» υποστήριξε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει και η βρετανική εφημερίδα «Financial Times», παρά τις δημόσιες αψιμαχίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, στο παρασκήνιο διεξάγονται έντονες διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί η κοινή «φόρμουλα».
Εμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. Όπως είπε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση για τη διαφάνεια που οργάνωσε το Atlantic Council, «πρέπει να γίνουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις», ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά τη δημοσίευση των εκθέσεων του ΔΝΤ είπε ότι «δεχόμαστε σκληρή κριτική αλλά προσπαθήσαμε να είμαστε 'αδίστακτα ειλικρινείς'».
Η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για το γερμανικό κοινοβούλιο. Όπως μεταδίδει η ολλανδική εφημερίδα Telegraaf ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ολλανδία θα σταματήσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εάν το ΔΝΤ αποσύρει τη συμμετοχή του από το πρόγραμμα στήριξης.
Η πορεία της αξιολόγησης και οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter πως οι δύο άντρες συζήτησαν «την πορεία εργασιών σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα και τις προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα».
Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την προσφορά ολοκληρωμένων λύσεων τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για επαγγελματικούς πελάτες, επεκτείνεται η εταιρεία ΑΕΡΙΟ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας που ανακοίνωσε την τροποποίηση του καταστατικού της, σε συνέχεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν την επέκταση του σκοπού της και τη δραστηριοποίησή της στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Η εταιρεία προμηθεύει φυσικό αέριο σε περισσότερα από 340.000 νοικοκυριά και 8.000 επιχειρήσεις, επιτυγχάνοντας διείσδυση μεγαλύτερη του 56% στις περιοχές που εξυπηρετεί.
Τη συγχώνευση με την Kenfood Τροφογνωσία ΑΒΕΕ ανακοίνωσε η Nutribakes AEE, θυγατρική κατά 70% της Μύλοι Λούλη Α.Ε.
Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή της απορρόφησης.
Την Παρασκευή, 7 Απριλίου, θα ανακοινωθούν τα οικονομικά μεγέθη της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., για το σύνολο του οικονομικού έτους 2016.
Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί και η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών.
Η αποτίμηση για το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που κατείχε η ΔΕΗ ανέρχεται σε 491,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την επιχείρηση. Όπως αναφέρει σε διευκρινιστική ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο σχολιάζοντας δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου, η αποτίμηση έγινε από την εταιρεία Deloitte Business Solutions. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι με την πράξη έγκρισης της τροποποίησης του καταστατικού της ΔΕΗ που καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ, εγκρίθηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Αύξηση κατά 22,8% εμφάνισε τον Ιανουάριο του 2017 ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, κυκλοφόρησαν 13.096 νέα οχήματα, έναντι 10.665 οχημάτων τον Ιανουάριο του 2016, εκ των οποίων τα καινούρια αρίθμησαν σε 7.146 (+14,4% έναντι του Ιανουαρίου του 2016).
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σε συμφωνία, προκειμένου οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν πλήρως τις συνδρομές τους σε διαδικτυακές υπηρεσίες για να βλέπουν ταινίες, να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις, να διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία, να παίζουν βιντεοπαιχνίδια ή να ακούνε μουσική όταν ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε., κατέληξαν την Τρίτη οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή της Volkswagen, Ματίας Μιούλερ, είχε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έτεινε χείρα βοηθείας προς τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. «Κατανοώ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η VW στη ρωσική αγορά, η οποία έχει πέσει θύμα της οικονομικής ύφεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πούτιν.
Στα 561 εκατ. δολάρια (2,14 δολάρια/μετοχή) διαμορφώθηκαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Goodyear Tire & Rubber, έναντι ζημιών 380 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανήλθαν σε 0,95 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,87 δολαρίων. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν σε 3,7 δισ. δολάρια από 4,1 δισ. δολάρια το γ’ τρίμηνο του 2015. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν έσοδα 3,9 δισ. δολαρίων.
Στην κερδοφορία επέστρεψε η GlaxoSmithKline PLC, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 257 εκατ. στερλίνες έναντι ζημιών 354 εκατ. στερλινών το προηγούμενο έτος. Tα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη παράλληλα, εκτινάχθηκαν κατά 52% στα 2,1 δισ. στερλίνες, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 21% σε 7,6 δισ. στερλίνες. Σημειώνεται ότι τα οικονομικά μεγέθη του 2015 είχαν επηρεαστεί από δαπάνες αναδιάρθρωσης, οι οποίες σχετίζονταν με τη συμφωνία μεταξύ Glaxo και Novartis.
Διψήφια αύξηση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Time Warner, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 11% σε 7,89 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί εσόδων 7,72 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη αντίθετα, υποχώρησαν σε 293 εκατ. δολάρια ή 0,37 δολάρια/μετοχή έναντι 857 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.
Σημαντική αύξηση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά μεγέθη της Sanofi SA, καθώς διαμορφώθηκαν σε 790 εκατ. ευρώ έναντι 334 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση ωστόσο, τα κέρδη υποχώρησαν κατά 6% στα 1,61 δισ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 1,59 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 3% σε 8,87 δισ. ευρώ.