Πτωτικά, προς τις 610 μονάδες, κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών και η εκτίναξη των ελληνικών αποδόσεων άνω του 10%, επιδρούν δυσμενώς στο επενδυτικό κλίμα.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,49% στις 614,09 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 1,51% στις 1.635,44 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 9,44 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 15 ενισχύονται, 28 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,70% στις 550,85 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 3,14%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,26%, η Eurobank κατά 0,36% και η Alpha Bank κατά 2,34%. Η Attica Bank από την πλευρά της, διατηρείται σταθερή στα 0,039 ευρώ/μετοχή.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Σαράντης Γρ. και Τέρνα Ενεργειακή καταγράφουν απώλειες της τάξης του 1,50%, ενώ στο 1,30% διολισθαίνει η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα. Στο ίδιο πλαίσιο, η Lamda Development υποχωρεί κατά 1,16%, η Grivalia Properties κατά 1,28% και oΤιτάν κατά 0,90%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω επιδείνωση, διατηρούμενες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 7,844% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 11 μονάδες βάσης στο 10,048%.
Τα συμπεράσματα του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα αν μη τι άλλο, περιέπλεξαν περαιτέρω την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς υπογράμμισαν τις αποκλίσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, χθες, μία σειρά Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων έσπευσαν να τονίσουν τον λαθεμένο χαρακτήρα των εκτιμήσεων του Ταμείου.
Ενδεικτική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση του Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος έκανε λόγο για «ξεπερασμένη» έκθεση, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και με το βλέμμα στο αυριανό EuroWorking Group, στο οποίο θα αποπειραθεί μία πιο ψύχραιμη αποτίμηση των εξελίξεων, η προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου φαντάζει από δύσκολη έως αδύνατη.
Στο μεταξύ πληθαίνουν οι ανησυχίες για παράταση της αξιολόγησης έως το καλοκαίρι, με ορισμένους επενδυτές μάλιστα, να εκφράζουν ανησυχίες ακόμη και για το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος, δεδομένου ότι η Ελλάδα τον Ιούλιο καλείται να αποπληρώσει ομόλογα, αξίας 8 δισ. ευρώ.
naftemporiki.gr