ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά την αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 51 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, γεγονός που αύξησε τις ανησυχίες, ότι το κόστος της ενεργείας, θα περικόψει τις δαπάνες των καταναλωτών, παγκοσμίως.
«Η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας από πέρυσι, ήταν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και ο φόβος επιστρέφει πάλι, τρομάζοντας την αγορά», ανέφερε ο Jun Terasaka, ο οποίος διαχειρίζεται 9,6 δισ. δολ. σε μετοχές με την Toyota Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Οι μετοχές βρίσκονται στο όριο περαιτέρω πτώσης».
Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 1,1%, φθάνοντας στις 101,22 μονάδες, στις 12:05' μ.μ., ώρα Τόκυο. Ο περιφερειακός δείκτης οδεύει να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 20 Ιανουαρίου, ακολουθώντας την πτώση των αμερικανικών μετοχών χθες.
Οι μετοχές των χαλυβουργιών, όπως της JFE Holdings Inc. και της BlueScope Steel Ltd., κινήθηκαν πτωτικά, καθώς εικάζετο, ότι το κόστος των πρώτων υλών ενδέχεται να κινηθεί ανοδικά, μετά το χθεσινό κλείσιμο σιδηρομεταλλεύματος από την Brazil's Cia. Vale do Rio Doce σε τιμή 71,5% υψηλότερη, από τις ιαπωνικές χαλυβουργίες.
Ο Nikkei 225 υποχωρούσε 0,9%, φθάνοντας στις 11.489,30 μονάδες, οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε ένα μήνα. Απώλειες σημείωνε για δεύτερη ημέρα στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi, σε ποσοστό 0,4%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng όδευε να κλείσει επίσης με τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 5 Ιανουαρίου.
Ολοι οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στις Φιλιππίνες. Μεταξύ απωλειών και κερδών, ταλαντεύθηκαν οι δείκτες στην Ινδονησία και την Κίνα.
Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, αυξάνουν το κόστος των πρώτων υλών, κάτι που ενδέχεται να βλάψει τις δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο. Στη Ν. Υόρκη, το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου, σημείωσε άνοδο 5,8%, φθάνοντας στα 51,15 δολ. το βαρέλι, το υψηλότερο κλείσιμο για τα συμβόλαια που διαπραγματεύθηκαν περισσότερο, από τις 29 Οκτωβρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μία ημέρα, από την 1η Ιουνίου. Τα συμβόλαια του αργού βρίσκονται 44% υψηλότερα, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.