Διπλό χτύπημα

Πετρέλαιο και δολάριο ρίχνουν τη Ν. Υόρκη
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 00:01
UPD:06:29

ΠΤΩΤΙΚΕΣ πιέσεις άσκησαν στους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες η αύξηση 4% των τιμών του πετρελαίου και η υποχώρηση του δολαρίου καθώς εδραιώθηκαν οι τιμές οι ανησυχίες ότι το υψηλό κόστος ενέργειας μπορεί να περιορίσει τα εταιρικά κέρδη.

Οι επενδυτές έχουν εμπεδώσει πλέον πως ό,τι είναι καλό για την ενέργεια είναι κακό για οτιδήποτε άλλο. Τα κέρδη στον κλάδο ενέργειας και ημιαγωγών αναχαίτισαν το ρυθμό πτώσης των βασικών δεικτών.

Η μετοχή της Exxon Mobil αυξήθηκε κατά 54 σεντ, σημειώνεται ότι ο πετρελαϊκός όμιλος έγινε ο μεγαλύτερος του κόσμου βάσει χρηματιστηριακής αξίας μετά την εξαγορά της General Electric.

Οι μετοχές εταιρειών του τομέα ημιαγωγών ξεπέρασαν σε επίδοση τις υπόλοιπες της αγορές καθώς οι επενδυτές αναμένουν βελτίωση της τιμολόγησης των επεξεργαστών. Οι απώλειες της μετοχής της εταιρείας λιανικής Home Depot κατά 1,31% ήταν η χειρότερη επίδοση στο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, ασκώντας αρνητική επιρροή σε ολόκληρο τον κλάδο λιανικής.

Οι χθεσινές ρευστοποιήσεις ήταν επέκταση της σταθεροποίησης που άρχισε στην αρχή της περασμένης εβδομάδας και αναζωπυρώθηκαν από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό, το ακριβό ενεργειακό κόστος και το χαλαρό δολάριο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 174,02 μονάδες, ποσοστό 1,61%, φθάνοντας στις 10.611,20 μονάδες. Με απώλειες 28,30 μονάδων, ποσοστό 1,37%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.030,32 μονάδες.

Στον δείκτη Nasdaq η μετοχή της εταιρείας επεξεργαστών Intel ενισχύθηκε κατά 0,5%, ενώ η μετοχή της Cisco ενισχύθηκε κατά 0,7%. Η μεγαλύτερη υποχώρηση του τελευταίου σχεδόν τριμήνου του δολαρίου και η άνοδος του πετρελαίου πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι πίεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η αύξηση του ευρώ πάνω από το 1,32 επέφερε πλήγμα στις ευρωπαϊκές μετοχές οι οποίες είχαν ήδη δεχθεί κτύπημα από την πετρελαϊκή εταιρεία Repsol, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια αύξηση του πληθωρισμού ενδεχομένως να επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε 0,7% στις 1.090,9 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,46% στις 11.597,71 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα