Ιαπωνία: Χαμηλότερη η αύξηση των εξαγωγών τον Ιανουάριο

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 07:23

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ υποχώρηση τον Ιανουάριο, σημείωσαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, μετά τη μείωση των φορτώσεων ηλεκτρονικών, γεγονός που καταδεικνύει, ότι, η ζήτηση ενδέχεται να μην είναι ικανή να βγάλει από την ύφεση, τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου. Πτωτικά κινήθηκε το γιέν.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υστερώντας της αύξησης 11,6% των εισαγωγών, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας, στο Τόκυο. Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 200,8 δισ. γιέν (1,93 δισ. δολ. ΗΠΑ), χαμηλότερα από το ήμισυ, που εκτιμούσαν 31 οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Ο χαμηλότερος ρυθμός της ανάπτυξης των εξαγωγών, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους, περιορίζει τις προσδοκίες των οικονομολόγων, ότι η αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό από τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Citizen Watch Co., θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας. Οι εξαγωγές ενδέχεται να υποχωρήσουν περαιτέρω, καθώς η ζήτηση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων υποχωρεί και οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και την Κίνα, αποθαρρύνονται από τα υψηλότερα βασικά επιτόκιο δανεισμού, σύμφωνα με τον Junichi Makino, οικονομολόγο.

Το γιέν υποχώρησε στα 104,72 έναντι του δολαρίου στη 1:28' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 104,04 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Ο δείκτης Nikkei 225, υποχωρούσε 1%, φθάνοντας στις 11.486 μονάδες, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, θα περιορίσει την παγκόσμια ζήτηση.

Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε πάνω από τα 51 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, καθώς ο ψυχρότερος - από το φυσιολογικό - χειμώνας, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αύξησε τη ζήτηση. Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Απριλίου, διαπραγματεύθηκε στα 51,27 δολ. το βαρέλι, χαμηλότερα κατά 25 σεντς, ποσοστό 0,3%, στις 10:44' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, στις ηλεκτρονικές – μετά την κανονική διαπραγμάτευση – συναλλαγές.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ, υποχώρησαν 1,6% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, έδειξε η σημερινή έκθεση και οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μειώθηκαν 6,8%. Οι φορτώσεις στην Ασία, σημείωσαν αύξηση 7,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα