Ανοδος του δολαρίου μετά την υποχώρηση των ιαπωνικών εξαγωγών

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 07:35

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το δολάριο στην Ασία, μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε, ότι, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερη του έτους, http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/23/1016831.htm , σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Bank of Korea, ότι δεν θα πουλήσει το αμερικανικό νόμισμα από τα υπάρχοντα συναλλαγματικά αποθέματα.

Η ζήτηση για δολάριο αυξήθηκε επίσης, μετά τη δήλωση του Masatsugu Asakawa, επικεφαλής του τμήματος ξένου συναλλάγματος του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας, ότι δεν έχει σχέδια διαφοροποίησης των αποθεμάτων. Η Ιαπωνία, είναι η μεγαλύτερη κάτοχος κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ με 711,8 δισ. δολ., μέχρι τον Δεκέμβριο. Το δολάριο σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο έναντι του γιέν απ' ό,τι έναντι της βρετανικής λίρας, του ευρώ και του ελβετικού φράγκου.

Το γιέν βρίσκεται 2,8% χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών, που άγγιξε στις 17 Ιανουαρίου έναντι του δολαρίου, καθώς υπάρχουν φόβοι, ότι, η ιαπωνική οικονομία θα κοπιάσει να ανακάμψει από την ύφεση. Το δολάριο, υποχώρησε περισσότερο μέσα σε τέσσερις μήνες έναντι του γιέν και κατά 1,5% ένατι του ευρώ χθες, μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κορέας, στις 18 Φεβρουαρίου, τα οποία ανέφεραν ότι υπάρχουν σχέδια διαφοροποίησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων με την αγορά περιουσιακών στοιχείων της Αυστραλίας και του Καναδά.

Εναντι του δολαρίου, το γιέν υποχώρησε στα 104,68 στη 1:56' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 104,04 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στο 1,3230 έναντι του ευρώ και διαπραγματεύθηκε στο 1,3239 δολ. από 1,3259 δολ. που ήταν χθες, ενώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Το γιέν υποχώρησε έναντι του ευρώ στα 138,57, από 137,95 γιέν, σημειώνοντας απώλειες 0,5%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα