Πάνω από τα 51 δολ. το βαρέλι το αργό στη Ν. Υόρκη

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 07:57

ΠΑΝΩ από τα 51 δολάρια το βαρέλι, διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών, καθώς ο ψυχρότερος - από το φυσιολογικό - χειμώνας, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ώθησε ανοδικά τη ζήτηση.

Η χρήση του πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ, θα είναι 4% υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα, αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την Weather Derivatives of Belton, στο Μιζούρι. Οι θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη, θα είναι τρεις με οκτώ βαθμούς Φαρενάϊτ, κάτω του φυσιολογικού, σύμφωνα με την Meteorlogix LLC, στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης. Το πετρέλαιο, κινήθηκε επίσης ανοδικά, καθώς εικάζεται ότι η υποχώρηση του δολαρίου, θα αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση καυσίμων.

«Η αύξηση των τιμών, είναι αποτέλεσμα των μετεωρολογικών προβλέψεων και της μεγαλύτερης, από τα φυσιολογικά επίπεδα ζήτησης, για πετρέλαιο θέρμανσης», ανέφεφερε ο Dariusz Kowalczyk, στρατηγικός επενδυτής της CFC Securities Ltd., στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώντας: «Η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, παγιδεύτηκε από την επιδείνωση του καιρού. Το ίδιο συνέβη και με την αγορά του πετρελαίου γενικότερα, που προσφάτως επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην βενζίνη».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου, παρέμεινε αμετάβλητο στα 51,42 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 12:16' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια, βρίσκονται 50% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι τιμές, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, στα 55,67 δολ. το βαρέλι, στις 25 Οκτωβρίου του 2004.

Τα συμβόλαια του Μαρτίου, που έληξαν χθες, σημείωσαν αύξηση 2,80 σεντς, ποσοστό 5,8%, φθάνοντας στα 51,15 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Οκτωβρίου του 2004 και σημείωνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μία ημέρα, από την 1η Ιουνίου.

Το πετρέλαιο, αναρριχήθηκε 26 σεντς, από τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, που είχε κλείσει στις 10 Δεκεμβρίου του 2004 και στα 40,71 δολ. το βαρέλι, καθώς η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ζήτηση και η μείωση των τιμών, θα ωθούσε τον ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή.

Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν χθες πτωτικά, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, πάνω από τα 51 δολ. το βαρέλι, ωθώντας τον Dow Jones Industrial Average και τον Standard & Poor's 500 Ιndex, στις μεγαλύτερες απώλειες από τον Αύγουστο του 2004.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Μαρτίου, σημείωσε άνοδο 9,09 σεντς, ποσοστό 6,7%, φθάνοντας στο 1,4402 δολ. το γαλόνι στη Ν. Υόρκη, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Νοεμβρίου του 2004. Το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο βρίσκεται 62% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, διαπραγματεύθηκε στο 1,4330 δολ. γο γαλόνι, στις 12:08' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα