Αυξημένα κατά 44,9% τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank

Προτείνει μέρισμα 0,72 ευρώ ανά μετοχή -
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 09:13
UPD:10:30

Σε 411,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2004 τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank, μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας, σημειώνοντας αύξηση κατά 44,9% σε σχέση με το 2003, όταν αυτά είχαν διαμορφωθεί στα 284,2 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ενίσχυση των κερδών της Alpha Bank κατά 37% http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/02/22/1016305.htm .

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεχή ενίσχυση του καθαρού εσόδου τόκων (το margin διαμορφώθηκε σε 3,2% από 3,0% πέρυσι) καθώς μεταβάλλεται η σύνθεση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων προς περισσότερο προσοδοφόρες χρηματοδοτήσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος συγκρατήσεως του κόστους.

Τα μη επιτοκιακά έσοδα στηρίχθηκαν στην εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά 18,6%, ρυθμός αυξήσεως κατά πολύ μεγαλύτερος του προϋπολογισθέντος, τα οποία ανήλθαν σε Ευρώ 352,1 εκατ.

Ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σημειώθηκαν στα έσοδα από χορηγήσεις (+28,9%) και στα έσοδα από τραπεζικές συναλλαγές (+18%), καθώς επίσης στις προμήθειες χρηματιστηριακών εργασιών (+58%), οι οποίες ευνοήθηκαν από τη βελτίωση της χρηματιστηριακής συγκυρίας.

Τέλος, τα λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν συγκρατημένη αύξηση 3,6%, παρά τις υψηλότερες (λόγω αυξήσεως του όγκου εργασιών) διαφημιστικές δαπάνες (+21,4%) και δαπάνες outsourcing (+14,2%), ενώ το κόστος προσωπικού αυξήθηκε κατά 2,9%, παρά τις υψηλότερες ονομαστικές αυξήσεις από την εφαρμογή της συλλογικής συμβάσεως εργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη βελτίωση της κερδοφορίας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων μέρισμα ύψους 0,72 Ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση 44% έναντι του αναπροσαρμοσμένου μερίσματος Ευρώ 0,50 ανά μετοχή της προηγούμενης χρήσεως.

Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει την έκδοση 2 δωρεάν για κάθε δέκα μετοχές σε κυκλοφορία.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους μέχρι 3% του μετοχικού κεφαλαίου.

O πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε τα εξής:

“Το 2004 υπήρξε μία ιδιαίτερη χρονιά για όλους εμάς στην Alpha Bank. H χορηγία μας ως Επίσημης Τράπεζας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, εκτός από πηγή μεγάλης υπερηφάνειας, υπήρξε μία εξαιρετικά επιτυχής επιχειρηματική πρωτοβουλία, ενισχύοντας την εικόνα μας διεθνώς. Η λειτουργική μας αποτελεσματικότητα διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, στηρίζοντας την ανάπτυξη των καθαρά τραπεζικών εσόδων. Το 2005, η περαιτέρω ενίσχυση της θέσεώς μας στις εργασίες ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η επέκταση μας με ταχύτερους ρυθμούς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα συνεχίσουν να αποτελούν τους βασικούς άξονες για τη διατήρηση της κερδοφορίας μας σε υψηλά επίπεδα ενώ o λειτουργικός ανασχεδιασμός και η εταιρική αναδιάρθρωση θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση των στόχων μας. Είμαστε σίγουροι ότι και το 2005 η προσήλωσή μας στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητoς και στην ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας θα οδηγήσει σε βελτίωση της θέσεώς μας στην αγορά και σε περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας μας. ”



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα