Peugeot-Citroen: Αύξηση των κερδών για πρώτη φορά από το 2002

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2005 09:24

ΑΥΞΗΣΗ, των καθαρών της κερδών - για πρώτη φορά από το 2002 - εμφάνισε το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, η υπ'αριθμόν δύο αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, PSA Peugeot Citroen, μετά τη βελτίωση των κερδών του τμήματος των οικονομικών της και των νέων μοντέλων που παρήγαγε, όπως το 407.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 7,6%, φθάνοντας στα 676 εκατ. ευρώ (895 εκατ. δολ. ΗΠΑ) από 628 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News, το οποίο αφαίρεσε από τα αποτελέσματα του έτους, που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου. Οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν 5,1%, φθάνοντας στα 27,9 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη, διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 686 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα κέρδη της φέτος θα μειωθούν, εξ αιτίας του υψηλού κόστους των πρώτων υλών.

«Η πίεση που ασκείτο στον όμιλο, χαλάρωσε το δεύτερο εξάμηνο, χάρη στην επίδραση της παρουσίασης των νέων μοντέλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Peugeot, η οποία επεσήμανε, ότι, τα κέρδη της από τις δραστηριότητές της, εκτός των αυτοκινήτων, διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.

Τα έσοδα της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν το εξάμηνο, καθώς η εταιρεία εισέπραξε περισσότερα από τα νέα μοντέλα που πούλησε, όπως το 407, το οποίο λανσάρισε τον Μάϊο και το Citroen C4, τον Νοέμβριο.

Η Peugeot, αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ότι το κόστος παραγωγής της θα μειωθεί φέτος, τη στιγμή που υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών, θα περιορίσουν - κατά πάσα πιθανότητα - τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 300 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε ποσοστό 9,4%, φθάνοντας στο 1,36 δισ. ευρώ ή 5,64 ευρώ ανά μετοχή, από 1,5 δισ. ευρώ ή 6,14 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, (IFRS), τα καθαρά κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας ανήλθαν σε 1,68 δισ. ευρώ. Τα έσοδα πέρυσι σημείωσαν αύξηση 4,7%, φθάνοντας στα 56,797 δισ. ευρώ. Η Peugeot, θα αρχίσει να εφαρμόζει τα εν λόγω λογιστικά πρότυπα, φέτος.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων στο σύνολο του 2004, μειώθηκαν 1,4%, φθάνοντας στα 2,18 δισ. ευρώ ή το 3,8% των πωλήσεων. Σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση τον Ιούλιο, τα λειτουργικά κέρδη μέσα στο έτος, θα ήταν στα περίπου ίδια επίπεδα, με τα αντίστοιχα το 2003. Με βάση τα νέα λογιστικά πρότυπα, τα λειτουργικά κέρδη της Peugeot, ανήλθαν σε 2,53 δισ. ευρώ το 2004 ή το 4,5% των πωλήσεων.

Η εταιρεία εκτιμά, ότι οι πωλήσεις της θα σημειώσουν συγκρατημένη αύξηση φέτος και τα λειτουργικά της κέρδη θα κυμανθούν από 4% έως 4,5% επί των πωλήσεων, με βάση τα νέα λογιστικά πρότυπα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα