Ν. Κορέα: «Κλειδί» στις συνομιλίες με την Ιαπωνία, τα αγροτικά προϊόντα

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2005 08:53

ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ των περιορισμών στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, πρέπει να προχωρήσει η Ιαπωνία, ο τρίτος εμπορικός εταίρος της Ν. Κορέας, σύμφωνα με τον Νοτιο-Κορεάτη υπουργό Οικονομικών, Ban Ki Moon, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της συμφωνίας του ελεύθερου εμπορίου, που επετεύχθη πέρυσι.

«Δεν μπορούμε να ικανοποιηθούμε από το επίπεδο των παραχωρήσεων, που έκανε η Ιαπωνία στον αγροτικό τομέα», είπε ο Ban, 60 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα προς το Bloomberg, στο υπουργείο του στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα έχει πιο ειλικρινή συμπεριφορά, προσφέροντας μια μεγάλη λίστα παραχωρήσεων».

Ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Roh Moo Hyun και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Junichiro Koizumi, έχουν υποσχεθεί να φτάσουν σε συμφωνία φέτος, προκειμένου να αυξήσουν το μεταξύ τους εμπόριο, ύψους 68 δισ. δολ. ΗΠΑ. Ακόμη, οι αυξήσεις είναι περιορισμένες, εκτός κι αν η Κίνα συμμετάσχει, επειδή το ελεύθερο εμπόριο ευνοεί εκείνες τις χώρες που παράγουν διαφορετικά προϊόντα και παρέχουν διαφορετικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Oh Suk Tae.

Η Ν. Κορέα, είχε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα με την Ιαπωνία, σε σχέση με τις άλλες χώρες, με τις οποίες έκανε συναλλαγές, πέρυσι, εισάγοντας δύο φορές περισσότερα προϊόντα, από αυτά που εξήγαγε. Η Ιαπωνία, είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της Ν. Κορέας, μετά την Κίνα και τις ΗΠA. O Ban, είπε ότι η Ν. Κορέα, εξετάζει, το πόσο είναι εφικτή η συμφωνία με την Κίνα, την ταχύτερα και αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα