Aνοδικά κινείται το γιέν έναντι του δολ. και του ευρώ στην Ασία

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2005 07:10

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε – για δεύτερη ημέρα – το γιέν έναντι του δολαρίου στην Ασία, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε, ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, αυξήθηκε με ταχύτερο απ' ό,τι αναμενόταν ρυθμό, τον Ιανουάριο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει την οικονομία να εξέλθει της ύφεσης.

Αλλη έκθεση έδειξε, αύξηση, για πρώτη φορά των λιανικών πωλήσεων, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, σε συνδυασμό με την υψηλότερη αύξηση της παραγωγής από τον Απρίλιο, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να αγοράσουν ιαπωνικές μετοχές και γιέν. Το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας, σημείωσε άνοδο 4,2% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο, καθώς ξένοι επενδυτές τοποθέτησαν κεφάλαια στην Ιαπωνία.

«Η οικονομία έφθασε στο κατώτερο σημείο και τώρα ανακάμπτει», ανέφερε ο Naomi Fink, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος με την BNP Paribas SA στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει περισσότερος χώρος για το γιέν, να σημειώσει περαιτέρω άνοδο».

Εναντι του δολαρίου, το γιέν σημείωσε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στα 104,73 γιέν στη 1:33' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 105,21, που ήταν αργά την περασμένη Παρασκευή στη Ν. Υόρκη. Το νόμισμα της Ιαπωνίας κινήθηκε ανοδικά έναντι και του ευρώ, φθάνοντας στα 138,99 από 139,37 γιέν. Σύμφωνα με τον Fink, το γιέν, τις ερχόμενες εβδομάδες, ενδέχεται να αναρριχηθεί στα 102 έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία, έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών.

Η παραγωγή σημείωσε άνοδο 2,1% τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των 26 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν, ότι, η παραγωγή, κατά μέσον όρο, θα σημειώσει άνοδο 1,5%. Οι λιανικές πωλήσεις, εποχιακώς προσαρμοσμένες, σημείωσαν αύξηση 5,7%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα