Ιαπωνία: Αύξηση της παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2005 07:22

ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ αύξηση – έναντι των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών – σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο, αλλά και οι λιανικές πωλήσεις, τονώντας τις προσδοκίες, ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, θα ανακάμψει από την ύφεση που γνώρισε πέρυσι.

Η παραγωγή, αυξήθηκε 2,1% έναντι του Δεκεμβρίου, εποχιακώς προσαρμοσμένη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο Τόκυο, μετά την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, αυτοκινήτων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Η αύξηση, ήταν η μεγαλύτερη, σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,7%, η μεγαλύτερη αύξηση, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι ετών, έδειξε άλλη έκθεση.

Οι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της Toshiba Corp., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας ημιαγωγών της Ιαπωνίας, σχεδιάζει να παράγει περισσότερα chip για ψηφιακά music players και κινητά τηλέφωνα, καθώς οι παραγγελίες στις ΗΠΑ αυξάνονται. Η άνοδος της παραγωγής και των καταναλωτικών δαπανών, θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 1%, τη χρονική περίοδο μέχρι τις 31 Μαρτίου, περιορίζοντας τη συρρίκνωση για τρία τρίμηνα, σύμφωνα με τον Glenn Maguire, οικονομολόγο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς η αύξηση της παραγωγής υπερέβη τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι αυτή θα σημείωνε άνοδο 1,5%. Ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 11.744,05 μονάδες, στις 12:40' μ.μ., ώρα Τόκυο. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Tokyo Electron Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής εξαρτημάτων ημιαγωγών στον κόσμο.

Το γιέν, ισχυροποιήθηκε στα 104,74 έναντι του δολαρίου, από 105,21 γιέν, που ήταν αργά στις 25 Φεβρουαρίου, στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα