Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της Nissan Motor Co. και της Honda Motor Co., μετά την κυβερνητική έκθεση στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε, μείωση των αγορών διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως των αυτοκινήτων.

«Η ανησυχία για την οικονομική προοπτική των ΗΠΑ, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας, που βαρύνει αυτήν τη στιγμή τις ιαπωνικές μετοχές», ανέφερε ο Naohiko Sasaki, o οποίος διαχειρίζεται 1 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Kokusai Asset Management Co., στο Τόκυο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 942 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,5%, φθάνοντας στις 103,04 μονάδες, σημειώνοντας για πρώτη φορά σε τέσσερις συνεδριάσεις πτώση, στις 12:35' μ.μ., ώρα Τόκυο. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε απώλειες 0,1%, φθάνοντας στις 11.728,43 μονάδες, μετά τη χθεσινή του αναρρίχηση, στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.

Αλλού στην Ασία, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε κατά 1,3%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων και ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος, μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας.

Οι μετοχές της HSBC Holdings Plc κινήθηκαν πτωτικά, μετά την έκθεση, η οποία έδειξε, ότι η αύξηση των κερδών της το εξάμηνο, ήταν η χαμηλότερη σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών, καθώς τα έσοδα από τον δανεισμό των καταναλωτών στις ΗΠΑ, μειώθηκαν.

Απώλειες επίσης σημείωναν οι δείκτες στην Ταϊλάνδη, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και τη Μαλαισία, τη στιγμή που οι λοιποί δείκτες στις ασιατικές αγορές, σημείωναν κέρδη. Κλειστό είναι σήμερα το Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας, λόγω εθνικής εορτής.

Οι δαπάνες στις ΗΠΑ για την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως αυτοκινήτων και επίπλων, υποχώρησαν κατά 4,7% τον Ιανουάριο - μετά την προσαρμογή τους για τον πληθωρισμό - έναντι ανόδου 4,4% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Οι ΗΠΑ, αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά των εξαγωγών της Ασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα