Ο φόβος του πετρελαίου

Πιέσεις στα χρηματιστήρια
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2005 00:01
UPD:06:26

Ο ΦΟΒΟΣ του πετρελαίου και του πληθωρισμού επιτάχυνε το ρυθμό πτώσης των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street ενώ η Ευρώπη έκλεισε τον ισχυρό Φεβρουάριο με χαλαρό τόνο λόγω των απογοητευτικών εταιρικών κερδών.

Τα αμερικάνικα blue chips δέχθηκαν πλήγμα από τις μετοχές εταιρειών βιοτεχνολογίας ενώ οι επενδυτές χρησιμοποίησαν τις πληθωριστικές ενδείξεις που δημιούργησαν τα πρωινά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ως μια καλή δικαιολογία για να ρευστοποιήσουν τα κέρδη μετά το ράλι των τριών τελευταίων συνεδριάσεων.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αυξήθηκαν για τρεις συνεχείς συνεδριάσεις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με τον δείκτη Standard & Poor΄s 500 να αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Μετά από μια τέτοια κίνηση οι επενδυτές θέλησαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους εν μέσω των απρόσμενων οικονομικών αναφορών συμπεριλαμβανομένων και των αναθεωρημένων για τις πωλήσεις κατοικιών και της απρόσμενης αύξησης τους δείκτη δραστηριότητας στον τομέα μεταποίησης. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε συνολικά 75,37 μονάδες, ποσοστό 0,70%, φθάνοντας στις 10,766,23 μονάδες. Με απώλειες 13,68 μονάδων, ποσοστό 0,66%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.051,72 μονάδες.

Συναλλασσόμενοι εκτιμούν ότι οι ανησυχίες μάλλον για τα εταιρικά κέρδη και η οπισθοχώρηση μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας ήταν υπεύθυνοι παράγοντες για την πτώση των μετοχών παρά οι νέες πληθωριστικές ανησυχίες.

Για το μήνα ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 1,8% ανακτώντας τις περισσότερες απώλειες του Ιανουαρίου. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,6% μετά την πτώση 2,7% του προηγούμενου μήνα και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,7% έναντι απωλειών 5,2% του Ιανουαρίου. Την πτώση στα ευρωπαΐκά χρηματιστήρια έσυραν οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών παρά τα κέρδη εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα.

Οι απογοητευτικές κερδοφορίες από κολοσσούς όπως η HSBC συνέβαλαν στο υποτιμητικό κλίμα της αγοράς. Παρότι η αγορά κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 1/2 ετών, οι μετοχές προσφέρουν καλές αξίες σε σχέση με άλλες αξίες ενεργητικού όπως τα ομόλογα και η ακίνητη περιουσία, εκτιμούν αναλυτές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,4% στις 1.091,9 μονάδες ενώ ο επιμέρους DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,1% στις 3.058,3 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,71% κλείνοντας στα υψηλότερα του οκταμήνου.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα