Fonterra: Υψηλότερη προσφορά για την National Foods

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 07:17

ΑΥΞΗΣΕ την προσφορά της για την εξαγορά της National Foods Ltd., σε ποσοστό 14%, προκειμένου να ξεπεράσει την αντίστοιχη της San Miguel Corp., επιδικώνοντας να αποκτήσει μεγαλύτερο μεριδίο αγοράς γάλακτος στην Αυστραλία, η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, Fonterra Cooperative Group Ltd.

Η αναθεωρημένη προσφορά των 6,20 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, που έκανε η Fonterra και η οποία κατέχει ήδη το 19% της εταιρείας, αξιολογεί την National Foods σε 1,9 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,5 δισ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η National Foods, της οποίας οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,8% , φθάνοντας στα 6,34 δολ. Αυστραλίας η μία, εισηγήθηκε τη νέα προσφορά, απούσας της San Miguel, η οποία αύξησε την προσφορά της στα 6 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, σε μετρητά.

Τα σήματα της National Foods, όπως το γιαούρτι Yoplait και το γάλα Pura, θα δώσουν στον επικεφαλής της Fonterra, Andrew Ferrier, το 45% της αγοράς φρέσκου γάλακτος της Αυστραλίας και μεγαλύτερο μερίδιο στις πωλήσεις από τις εξαγωγές, στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές, όπως την Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η Fonterra επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από ακατέργαστα προϊόντα, όπως τη σκόνη γάλακτος.

«Για την Fonterra, η εξαγορά είναι αρκετά ολοκληρωμένη, αναφορικά με την μακροπρόθεσμη στρατηγική της», ανέφερε ο Fergus McDonald, ο οποίος κατέχει μετοχές της Fonterra μεταξύ του 1,4 δισ. δολ. ΗΠΑ, που διαχειρίζεται με την Tyndall Investment Management Ltd., στο Οκλαντ.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2004, η San Miguel, που εδρεύει στις Φιλιππίνες, προσφέρθηκε να αγοράσει τη National Foods, στο πλαίσιο σχεδίου αύξησης των εργασιών της στον κλάδο των γαλακτοκομικών, αλλά και αύξησης των πωλήσεων εκτός Φιλιππίνων. Εκείνη η προσφορά ήταν 5,90 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, μετά την καταβολή μερίσματος από τη National Foods, 10 σεντς ανά μετοχή, στις 31 Ιανουαρίου.

Σύμβουλος της National Foods είναι η UBS AG, η ABN Amro NV συμβουλεύει την San Miguel και η Credit Suisse First Boston την Fonterra.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα