Αυστραλία: Κλονίζεται η οικονομία, αλλά αυξήθηκαν τα επιτόκια

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 07:36

ΜΕ ΡΥΘΜΟ 0,1%, αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Αυστραλίας, αυξάνοντας τις εικασίες, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, που αύξησε σήμερα, για πρώτη φορά τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μέσα σε 15 μήνες, δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξησή τους φέτος. Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας.

Το ΑΕΠ, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, καθώς οι κατασκευές κατοικιών και οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Ian Macfarlane είπε, ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από το διοικητικό συμβούλιο, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 5,5%, έγινε με στόχο τη μείωση του κινδύνου απρόσμενης αύξησης του πληθωρισμού.

Τα υψηλότερα βασικά επιτόκια δανεισμού σε τέσσερα χρόνια, ενδέχεται να περιορίσουν τις δαπάνες των καταναλωτών και των εταιρειών, απειλώντας με περαιτέρω «πάγωμα», την πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας και του Ειρηνικού. Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Miller's Retail Ltd., διαφώνησαν με αυτήν την απόφαση, υποστηρίζοντας, ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού θα εμποδίσει την επί 14 χρόνια οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Η Reserve Bank δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων», ανέφερε ο Michael Thomas, επικεφαλής οικονομικών της ICAP Australia Ltd., μιλώντας στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Η σημερινή κίνηση είναι αντιφατική με την συρρίκνωση της οικονομίας».

Η οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο ήταν 0,2% (αναθεωρημένα στοιχεία) από την προηγούμενη στο 0,3%. Η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις τα δύο τρίμηνα τα τελευταία 13,5 χρόνια.

Το δολάριο Αυστραλίας αγοράστηκε προς 78,18 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:10' μ.μ., στο Σύδνεϋ, από 78,68 σεντς, πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων, έναντι 78,85 σεντς, που ήταν χθες. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη αυξομείωση νομίσματος μεταξύ των κυριοτέρων νομισμάτων σήμερα.

Η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία Ασίας-Ειρηνικού, αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5% το τρίμηνο, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι ανάπτυξης 3,9% της οικονομίας των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και της Βρετανίας σε ποσοστό 2,9%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, διατήρησε αμετάβλητα πέρυσι τα βασικά επιτόκια δανεισμού, περίοδο κατά την οποία, οι ΗΠΑ, τα αύξησαν έξι φορές από τον Ιούνιο, στο 2,5%. Η Bank of England, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια από τον Αύγουστο, μετά την αύξησή τους πέντε φορές, από τον Νοέμβριο του 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα