ΔΙΠΛΑΣΙΑ σχεδόν κέρδη το 2004, αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων του τμήματος τηλεφωνίας, σε συνδυασμό με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, εμφάνισε η τρίτη σε μέγεθος κατασκευαστική εταιρεία στον κόσμο και τρίτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Γαλλίας, Bouygues SA.
Τα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν στα 858 εκατ. ευρώ (1,1 δισ. δολ. ΗΠΑ), από 450 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν κατά μέσον όρο, ότι, τα κέρδη της θα έφθαναν τα 855 εκατ. ευρώ.
Ο Martin Bouygues, 52 ετών, επικεφαλής της εταιρείας και ο μεγαλύτερος μέτοχος, μετέτρεψε την κατασκευαστική εταιρεία, που ίδρυσε ο πατέρας του σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών με ΜΜΕ. Το τμήμα κινητής τηλεφωνίας εμφάνισε την μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων πέρυσι και συμμετείχε τα μέγιστα στα καθαρά κέρδη της εταιρείας.
Οι μετοχές της Bouygues, το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσαν αύξηση 7,3%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία αν ανέρχεται σε 10,9 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία σχεδιάζει να καταβάλλει μέρισμα 75 σεντς ανά μετοχή, 50% υψηλότερο από αυτό που διένειμε πέρυσι. Σύμφωνα με τη διοίκησή της, οι πωλήσεις της φέτος προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση 7%, φθάνοντας στα 22,7 δισ. ευρώ.
Τον Νοέμβριο, η κατασκευαστική εταιρεία πούλησε το λιγότερο κερδοφόρο τμήμα ύδρευσης, Saur, με αποτέλεσμα να εμφανίσει κέρδη ύψους 188 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, ενώ θα έχει επιπλέον κέρδη ύψους 33 εκατ. ευρώ, αργότερα, σύμφωνα με τον Bouygues. Εξαιρουμένης της τελευταίας πώλησης, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το 2004, αυξήθηκαν στα 670 εκατ. ευρώ.