Holcim: Μείωση του κόστους, 32% υψηλότερα κέρδη το δ' τρίμηνο

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 09:53

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 32%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο, Holcim Ltd., αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους και των υψηλότερων τιμών στις ΗΠΑ.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 223 εκατ. ελβετικά φράγκα (191 εκατ. δολ. ΗΠΑ), από 168 εκατ. ελβετικά φράγκα, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News. Τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο του έτους αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 33% και θα αυξηθούν πάλι φέτος, μετά τη μείωση των δαπανών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στην Ελβετία.

Η Holcim, ευνοήθηκε από την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η οποία ώθησε τις δαπάνες για τις κατασκευές σε επίπεδα ρεκόρ και στα 998 δισ. δολ. το 2004, επιτρέποντας στους παραγωγούς τσιμέντου, να αυξήσουν τις τιμές. Η εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί περίπου το 1/5 των εσόδων της στις ΗΠΑ, μειώνει το κόστος της χρησιμοποιώντας, άλλα, από το πετρέλαιο καύσιμα, στις καμίνους της και βελτιώνει τα εργοστάσιά της, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητάς της.

«Στις περισσότερες χώρες, η συνεχιζόμενη αύξηση των κρατικών έργων θα τονώσει τα σημερινά επίπεδα της ζήτησης τσιμέντου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Holcim.

Το τέταρτο τρίμηνο, οι πωλήσεις της σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση, στα 3,2 δισ. ελβετικά φράγκα, τη στιγμή που τα έσοδά της στο σύνολο του έτους, ανήλθαν σε 13,2 δισ. ελβετικά φράγκα από 12,6 δισεκατομμύρια.

Το διοικητικό συμβούλιο θα εισηγηθεί αύξηση του μερίσματος κατά 10 σεντίμ, στο 1,25 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, από 1,15 που ήταν πέρυσι, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Holcim, η οποία προμηθεύει με τα υλικά της, το λιμάνι του Μονακό και τον υπόγειο του Ρίο ντι Τζανέϊρο, σημείωσαν πέρυσι αύξηση 15%, έναντι ανόδου 11% των μετοχών της γαλλικής Lafarge, η οποία κατέστη η μεγαλύτερη παραγωγός τσιμέντου στον κόσμο το 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα