Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι Θεσμικοί του ΧΑ αγωνιούν για τη στάση των Θεσμών έναντι του προβλήματος που έχει προκύψει σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο «εφιάλτης του Ιουλίου» που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το 2015, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, επιστρέφει. Σημειώνουν στον τύπο οι πολιτικοί αναλυτές. Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί για ακύρωση του υφιστάμενου μνημονίου σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ και διαπραγμάτευση ενός νέου σκληρότερου, αλλά και το Ταμείο να επιμένει για την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων από το 2018 και μετά. Συνεπώς η επίτευξη συμφωνίας σε αυτή τη φάση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη αν κάποια απ’ τις εμπλεκόμενες πλευρές -και κυρίως η ελληνική κυβέρνηση που επείγεται- δεν οπισθοχωρήσει από τις θέσεις της.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι εγχώριοι αναλυτές παρατηρούσαν ότι η εμπλοκή στην αξιολόγηση και οι δηλώσεις Σόιμπλε για νέο πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, έχουν βαρύνει την εικόνα της Αγοράς. Έχασε την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά και αναζητεί στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της Γερμανίας έχουν αναζωπυρώσει τα σενάρια εκλογών. Εύλογο είναι κατ’ αυτούς, οι επενδυτές να παίρνουν τα μέτρα τους. Ακόμα και αν από τις πιθανολογούμενες εκλογές προκύψει αλλαγή Κυβερνητικού Σχήματος και αυτό φέρει μία πρώτη, θετική, αντίδραση από την Αγορά, δεν αποκλείεται ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, να επιφέρει την επιβολή νέων μέτρων. Όλα αυτά θα διαφανούν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, που πιθανόν και να αποτελεί το πλησιέστερα χρονικά σημείο καμπής για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πάντα με την προϋπόθεση να μην είναι επιβαρυμένη η εικόνα του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.
Η χθεσινή μέρα σε παγκόσμια κλίμακα ήταν σημαντική. Οι επενδυτές είχαν μια σειρά από απορίες γύρω από το δρόμο που θα διαλέξει η Βρετανία. Αυτός που θα την οδηγήσει στον πλήρη έλεγχο των συνόρων της σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών και διακίνησης προσώπων. Μετά την ομιλία της, η στερλίνα μετέτρεψε τον κατήφορό της σε εκτίναξη, που την έφερε στο δεύτερο καλύτερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου από τις 19/12/2016 ως σήμερα. Το 2017 όμως είναι η χρονιά που θα πάρει σάρκα και οστά η διαδικασία έκδοσης πλήρους διαζυγίου της Βρετανίας με την ΕΕ. Η στερλίνα μπροστά από τις εξελίξεις, από την κορυφή για το τρίμηνο όπου αγόραζε 1,2731 δολάρια, προχθές είχε πέσει στα 1,2046, για να βρεθεί χθες στα 1,2376.
Μέσα σε αυτό το «περιβάλλον» οι θεσμικοί χθες ξεκαθάρισαν, μεταξύ τους, ότι αξίζει τον κόπο να περιμένουν τουλάχιστον ως το Eurogroup. Αντιμετώπισαν σχεδόν πανομοιότυπα τα τέσσερα τραπεζικά blue chip και φυσικά προσπάθησαν, να μην εμφανιστεί νεότερο χαμηλό εβδομάδας από της Δευτέρας. Αναγνώρισαν τη στήριξη στις 640 μονάδες στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας και ενώ πίεσαν τις Τράπεζες, ενίσχυσαν τις ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΒΙΟ, ΟΛΠ και ΣΑΡ πάνω από +1% και πέτυχαν να μην επιδεινώσουν την στατιστική εικόνα της αγοράς. Ωστόσο δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τους βασικούς δείκτες σε θετικό πεδίο, εκτός του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ζωήρεψε στο 2017. Συμπληρώθηκε μια αλυσίδα τριών πτωτικών συνεδριάσεων, κάτι που έχει να συμβεί από το δεύτερο δεκαήμερο του περυσινού Δεκεμβρίου.
Οι αγοραίοι παρατηρούσαν χθες ότι ο Γενικός Δείκτης παραβίασε την πρώτη σημαντική στήριξη των 650 μονάδων, και άρα την βλέπει σαν την κοντινότερη σημαντική αντίσταση. Είναι κατά την εκτίμησή μας προσωρινή η στήριξη στον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών που διέρχεται από τις 640 μονάδες και προκύπτει από τις συναλλαγές το φθινόπωρο του 2015. Ενδεχόμενη παραβίασή της θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την τεχνική εικόνα. Για την αποκατάστασή της ανοδικής τάσης απαιτείται υπέρβαση των 660 μονάδων τουλάχιστον. Αυτό θα αποδειχθεί εύκολο, αν προκύψει κάποια θετική εξέλιξη στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Ως τότε… άμυνα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Πτωτικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας για τις οικονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,30% στις 19.826 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,30% στις 2.267 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,63% στις 5.538 μονάδες.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα την προσεχή Παρασκευή. «Υπάρχει έντονη νευρικότητα, καθώς μέχρι να δούμε τις πρώτες 100 μέρες, δεν ξέρουμε τι να αναμένουμε» σχολίασε ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της First Standard Financial.
Στις αμερικανικές πιέσεις προστίθεται και η ανησυχία για το Brexit, με την Τερέζα Μέι να δηλώνει νωρίτερα, πως η Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι θα διεκδικήσει τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση σ’ αυτή.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας αυξήθηκε κατά 2,93% στα 1,2383 δολάρια, καταγράφοντας τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη απο το 1998. Το ευρώ παράλληλα, σημείωσε αύξηση κατά 0,96% στα 1,0702 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά κατά 1,31% στα 112,69 γεν/δολάριο.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας εκτινάχθηκε σε 1,51 δισ. δολάρια, έναντι 753 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,81 δολάρια από 0,39 δολάρια προηγουμένως.
Την ίδια ώρα, τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε η Wal-Mart Stores, παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό της οργανόγραμμα για το 2017. Οι νέες θέσεις θα προέλθουν είτε από τη λειτουργία νέων καταστημάτων, είτε από την ανακαίνιση παλαιών. Αύξηση της τάξης του 56% εμφάνισαν τέλος, στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της UnitedHealth Group, καθώς διαμορφώθηκαν σε 1,90 δισ. δολάρια (1,96 δολάρια/μετοχή) έναντι 1,22 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
ΕΥΡΩΠΗ
Πτωτικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο των δηλώσεων της Τερέζα Μέι για τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,15% στις 362,42 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,13% στις 11.540 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100κατέγραψε μείωση κατά 1,46% στις 7.220 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,46% στις 4.859 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 0,16% στις 9.394 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 19.296 μονάδες.
Η Μέι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι θα διεκδικήσει τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση σ’ αυτή. Διαμήνυσε επίσης, ότι «μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε., είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία αποχώρησης».
Στο ταμπλό, η μετοχή της BAT διολίσθησε κατά 1,65% στον απόηχο της συμφωνίας εξαγοράς της Reynolds έναντι 49,4 δισ. ευρώ. Πτώση κατά 1,23% εμφάνισε και η μετοχή της Rio Tinto, εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,48% στις 18.813 μονάδες και ο δείκτης Topix μειώθηκε κατά 1,41% στις 1.509 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 3.108 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν αυξήθηκε κατά 0,98% στις 494,77 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την πλήρη εξαγορά της Reynolds American Inc., έναντι 49,4 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η British American Tobacco (ΒΑΤ), αλλάζοντας τον «χάρτη» της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας. Το deal αφορά το 57,8% των μετοχών της Reynolds, με τους μετόχους να λαμβάνουν το ποσό των 29,44 δολαρίων/μετοχή.
Την ίδια ώρα, αύξηση κατά 3,1% σημείωσαν στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου οι πωλήσεις της Alstom, καθώς διαμορφώθηκαν σε 1,66 δισ. ευρώ έναντι 1,61 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι αναλυτές της Deutsche Bank ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων σε 1,79 δισ. ευρώ.
Στη Βρετανία παράλληλα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 1,6% έναντι 1,2% τον Δεκέμβριο του 2015. Τέλος, άνοδο κατά 6,8% εμφάνισαν το 2016 οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων ενισχύθηκαν κατά 6,8% σε 14,6 εκατ. οχήματα, με τη ζήτηση να αυξάνεται και στις πέντε μεγαλύτερες αγορές - Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.
ΧΑ
Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής σειρών του 2017 στα παράγωγα, οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με τζίρο οριακά κάτω από τα 26,0 εκατ. ευρώ, (σχεδόν ίδιο με της προηγούμενης) να αποτρέψουν την επιδείνωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς και των χαρτοφυλακίων τους. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η εναλλαγές στην υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης για τα Τραπεζικά blue chip. Αυτό οδήγησε σε ξεπούλημα από την έναρξη. Οι πιέσεις αρχικά άνοιξαν και κράτησαν τον τραπεζικό δείκτη σε αρνητικό πεδίο ως τις 11:19. Μετά η εντολές αγοράς έφεραν τον κλαδικό δείκτη στα μέγιστα μέρας που σημειώθηκε στις 12:14. Κατόπιν επικράτησαν οι πιέσεις στις τράπεζες του 25άρη και φάνηκε ότι θα αναζητούσαν οι θεσμικοί το ελάχιστο μέρας για τον δείκτη τους. Η εμφάνιση ελάχιστου μέρας (821,36 από 823,31) στις 14:42, έδειξε απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη στο –1,12%. Τότε ο ΓΔ έγραψε σχετικό ελάχιστο στις 642,35 (-0,40%) μονάδες από 640,00 στην περασμένη σύνοδο και ο 25άρης στις 1717,94 (-0,52%) από 1715,70. Ο ΓΔ μετά το ελάχιστο στις 642 άρχισε να κινείται νευρικά ανοδικά χωρίς σταθερή κλίση. Η σταθερή υπεροχή της προσφοράς για το μεγαλύτερο πλήθος μετοχών του 25άρη μετά τις 13:05 έφερε κίνηση μεταξύ των 642,5 και 644,5 μονάδες.
Πάλι η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -1,59% από -2,07% τη Δευτέρα, την ΕΤΕ στο -0,83% από -4,35%, η ΠΕΙΡ -0,99% από -4,25% στις 16/1, και ΕΥΡΩΒ -0,92% από -2,68% με υψηλή μεταβλητότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η αγορά ωστόσο δεν φάνηκε σήμερα ικανή να κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 649 μονάδων. Επίσης κρατήθηκε αρκετά μακριά από τις 622 μονάδες την πρώτη πρόσφατη στήριξή του Δεκεμβρίου. Η αγορά είχε στην πλάτη της σήμερα μια σειρά από αρνητικές παραμέτρους αναφορικά με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε ελαφρά προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 17) με ένα την ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 19 από 15 την προηγούμενη σύνοδο, και 2 από 4 αμετάβλητες. Άρα, οι 19 από 21 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 25,947 από 24,533 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 11,87 από 14,15 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 45,75% από 57,68% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική πορεία, με πτώση αρχικά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πλαγιο-καθοδική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση σημαντικών απωλειών. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την δυναμική των αγορών νομισμάτων και υπήρξε ανατροπή της δυναμικής μετά την ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,08% ο CAC είχε μεταβολή -0,23 με τον FTSE100 με μεταβολή -1,05%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν σχεδόν επίπεδη ανοδική έναρξη, αλλά μετά εμφάνισαν μικρές απώλειες οι βασικοί δείκτες με τον Dow Jones Ind Av στο -0,10% και τον S&P500 στο -0,15%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,37% και έφθασε στις 642,50 από 644,91 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1718,42 από 1726,87 με μεταβολή -0,49%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,6 μονάδες χαμηλότερα και κατά 2,0 χαμηλότερα τον 25άρη, κλείνοντας τους πολύ κοντά στο ελάχιστο του εύρους διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης +15,38% από 0,00%, Κοινής Ωφέλειας +1,43% από +0,36%, Τροφίμων Ποτών +1,28% από -0,19%, ο FTSEM +0,95% από +0,63%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,92% από -0,20%, και Κατασκευές Υλικά +0,54% από -0,98%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή -1,70% από -0,90%, Ακίνητης Περιουσίας -1,33% από -0,39%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,25% από +3,36%, Τραπεζών -1,20% από -3,07%, Τηλεπικοινωνιών -0,80% από -1,35%, Εμπορίου -0,75% από -1,73%, ο 25άρης -0,49% από -1,12%, ο ΓΔ -0,37% από -1,04%, Πετρελαίου Αερίου -0,37% από -0,79%, Τεχνολογίας -0,35% από -0,07%, Πρώτων Υλών -0,16% από -0,96%, και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,16% από -0,48%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 25,947 από 24,533 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,924 από 1,380 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 21,318 από 21,231 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,084 από 0,892 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,443 από 45,525 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 45,443 από 40,592 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56 από 43 των καθοδικών σε 45 από 60 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 17.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Στην δεύτερη σύνοδο της βδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη. Το μέγιστο μέρας στις 1736,49 ήταν και μέγιστο τη Δευτέρα. Οι πιέσεις έφεραν τον δείκτη στο ελάχιστο μέρας στις 1717,71 (-0,53%) μονάδες. Η δυναμική που κυριάρχησε πέρασε τον δείκτη κάτω από τις 1720,00 μονάδες για μικρά χρονικά διαστήματα στην πρώτη μισή ώρα στο μέσο της συνόδου και στις δημοπρασίες. Το κλείσιμο με μεταβολή -0,49% ορίστηκε στις 1718,42 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 15,503 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 2000 συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 1625 ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου με ανώτερο μέρας στις 1735,75 μονάδες και κατώτερο στις 1716,00. Ο δείκτης έκλεισε στις 1718,42 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Ιανουαρίου ορίστηκε στις 1720,25 και της επόμενης σειράς στις 1721,00. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιανουαρίου έπεσαν στα 4724 ΣΜΕ και για την σειρά Φεβρουαρίου 2873. Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 3 ΣΜΕ ώστε να ανοίξουν οι τρεις πρώτες ανοικτές θέσεις με εκκαθάριση στις 1721,75 μονάδες. Η υστέρηση 4,75 μονάδων των ΣΜΕ Φεβρουαρίου στις 16/1, εξαφανίστηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις ΕΤΕ (-0,83%) και ΠΕΙΡ (-0,99%) τη Δευτέρα, την Τρίτη γύρισαν σε επίπεδα που ευνοούν τις short κινήσεις η ΑΛΦΑ (με την κίνηση κάτω των 1,87 ευρώ), όσο και η ΕΥΡΩΒ (με την πτωτική παραβίαση του επιπέδου των 0,651 ευρώ), με την ΑΛΦΑ να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας με απώλειες -1,59%. Αξίζει να σημειωθεί ότι με κέρδη μεγαλύτερα του 1% έκλεισαν μόνο οι ΒΙΟ, EEE, ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΣΑΡ και με απλά θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΤΙΤΚ.
Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, κατέληξαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι ΓΡΙΒ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΕΤΚ και ΟΠΑΠ.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Η 'νηοπομπή' των ανοδικών συνεδριάσεων, υπό το κλίμα θετικών προσδοκιών για τη 2η αξιολόγηση, διακόπηκε βίαια την προηγούμενη Παρασκευή, αμέσως μετά τη επέλευση εξελίξεων που αλλάζουν το σκηνικό. Έτσι, επανέρχεται το σκηνικό χαμηλής ορατότητας με πολλά σενάρια να εξυφαίνονται για τη 2η αξιολόγηση και όσα ευεργετικά θα την ακολουθήσουν: από το σενάριο ολοκλήρωσής της στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου που ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια καλλιέργειας αισιοδοξίας ενδεχομένως, μέχρι τα σενάρια που περιλαμβάνουν την πιθανότητα εξόδου από το Ευρώ και την αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου!
Πάντως, μετά τις εμφανείς προειδοποιήσεις Σόιμπλε για τα επερχόμενα από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, το σενάριο ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης στους αμέσως επόμενους μήνες, με τις ζητούμενες Ελληνικές παραχωρήσεις επί φορολογικών, κυρίως ζητημάτων, προβάλλει ως επικρατέστερο.
Εναλλακτικά, η είσοδος στην ανάπτυξη το 2017 θα ακυρωθεί και οι συνθήκες ρευστότητας θα επιδεινωθούν δραματικά, οδεύοντας προς τον Ιούλιο οπότε οι δανειακές υποχρεώσεις κλιμακώνονται.
Ευλόγως το σκηνικό συσσώρευσης στο Χρηματιστήριο άλλαξε. Η υποτονικότητα των συναλλαγών επανήλθε και η επιθυμία για αποεπένδυση αυξήθηκε. Η τεχνική εικόνα επιδεινώθηκε και η συζήτηση αναφέρεται πλέον στα επίπεδα αντίστασης κατά την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, με ορατό το ενδεχόμενο κίνησης προς τις 600 μονάδες, αν παραμείνει το σκηνικό ασάφειας και χαμηλής ορατότητας.
Ήδη μηδενίστηκαν τα μικρά, έστω, κέρδη από την αρχή του έτους διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για αρνητικό "January effect" για τον 1ο μήνα του έτους. Από την άλλη πλευρά, ελπιδοφόρο μήνυμα καταγράφεται από την κινητικότητα που επιλεκτικά σημειώνεται σε "καλές εταιρείες" ανάμεσα στις οποίες και σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, που ωστόσο δεν διακρίνονται συχνά για την εμπορευσιμότητά τους.
Όμως, αρνητικά καταγράφεται η συνεχιζόμενη στασιμότητα γύρω από τα Τραπεζικά "κόκκινα" δάνεια, με συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των θεσμικών προϋποθέσεων για να δρομολογηθεί η διαδικασία για την ενεργητική διαχείρισή τους.
Από την άλλη πλευρά, απειλές τροφοδοτούν και το διεθνές περιβάλλον. Η ανάληψη της Αμερικανικής Προεδρίας από τον Donald Trump, αναμένεται να ξεκαθαρίσει την οικονομική πολιτική που θα ασκηθεί. Επί του παρόντος, η φρασεολογία του, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κήρυξης Εμπορικού πολέμου προς διάφορες κατευθύνσεις, την Κίνα και την Ευρώπη κατά κύριο λόγο. Ο τορπιλισμός της Παγκοσμιοποίησης που βάλλεται από το νέο Αμερικανό Πρόεδρο είναι ορατή, με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ να μεταβαίνει στο Forum του Νταβός για να την υποστηρίξει.
Παράλληλα, η Τερέζα Μέι προχωρεί τις διαδικασίες ενός "σκληρού Brexit", εξέλιξη που θα αναγκάσει τους "Ταγούς" της Ε.Ε. σε κρίσιμες αποφάσεις ώστε να ανακοπεί η αντισυστημική προδιάθεση των πολιτών της, αν η διατήρηση της συνοχή της είναι επιθυμητή. Σκηνικό για υψηλές συγκινήσεις και έντονες διακυμάνσεις για τις Αγορές επομένως…
Σήμερα
Τα Ασιατικά χρηματιστήρια κρατήθηκαν σήμερα Τετάρτη 18/1 κοντά σε υψηλά τριών μηνών, καθώς οι επενδυτές ώθησαν ψηλότερα τις μετοχές των εταιριών με εξαγωγική κατεύθυνση μετά την έκφραση ανησυχίας, από τον εκλεγέντα Πρόεδρο των Η.Π.Α. Donald Trump, για το ισχυρότερο δολάριο.
Στην Ασία, ο δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού MSCI εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,3%, οριακά χαμηλότερα από το επίπεδο των υψηλών τριών μηνών που κατέγραψε την περασμένη Πέμπτη. Οι χρηματιστηριακές αγορές στο Χονγκ Κονγκ HSI και την Κίνα SSEC οδήγησαν την άνοδό του.
Στις αρχικές συναλλαγές, οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ πέρασαν πάνω από ένα βασικό επίπεδο αντίστασης γύρω από 23.000 μονάδες που εάν ξεπεραστεί επιτυχώς θα ετοιμαστούν για περαιτέρω κέρδη, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Επιπλέον, οι ροές κεφαλαίου μέσω της Σαγκάης και της Σενζέν με τα προγράμματα σύνδεσης έχουν γυρίσει αποφασιστικά υπέρ των μετοχών της αγοράς του Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες ημέρες, αναφέροντας ότι οι επενδυτές στην ηπειρωτική Κίνα στρέφονται αργά υπέρ ανάληψης ρίσκου από την ευρύτερη προοπτική της αγοράς.
Οι επενδυτές έχουν γίνει κάπως αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές για τις ασιατικές μετοχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες αν και η προσοχή παραμένει, λόγω ανησυχιών για την Κίνα.
Στις αγορές συναλλάγματος, η βρετανική λίρα ενοποιημένα κέρδη την Τετάρτη μετά την απόσπαση μεγαλύτερη αύξηση της σε σχεδόν δύο δεκαετίες στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Το ράλι της στερλίνας πυροδοτήθηκε όταν ο Πρωθυπουργός Theresa May υποσχέθηκε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Διαπραγματευόταν στα 1,2350 δολάρια στις αρχές των συναλλαγών της Ασίας μετά τη ραγδαία σχεδόν 3% άνοδο σε ένα υψηλό 10 ημερών στην προηγούμενη συνεδρίαση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδο από το 1998, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters.
Το δολάριο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος ήταν στα 112,58 γιεν. Με αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του «εμπορίου κατά Trump» ο Χρυσός ήταν ψηλότερα σε ψηλά ενός δίμηνου πάνω από 1215 δολάρια ανά ουγγιά. Είναι σχεδόν το 8% ψηλότερα κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Οι τιμές του πετρελαίου είχαν κολλήσει σε ένα στενό εύρος, με σημείο αναφοράς τα futures του Brent σταθερό στα 55,47 δολάρια ανά βαρέλι.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Χαμηλώνει για μία ακόμη χρονιά ο πήχης των προσδοκιών για τη χρηματοδότηση της οικονομίας ελέω μακροοικονομικής στασιμότητας. Με την προοπτική ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης τον περασμένο Νοέμβριο και εκκίνησης μιας σειράς θετικών εξελίξεων με επίκεντρο τη συμμετοχή στο QE, οι τραπεζίτες «έβλεπαν» αύξηση των δανείων της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Με τις παραδοχές να μην ισχύουν ακόμη, οι στόχοι αναθεωρούνται προς τα κάτω, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη σε ποιο επίπεδο.
Υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα κατά 2,4 δισ. ευρώ εμφάνισε το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 4,392 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,270 δισ. ευρώ το 2015 και στόχου για πλεόνασμα 1,983 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων διαμορφώθηκε σε 53,968 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έσοδα 52,352 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές δαπάνες ανήλθαν σε 55,153 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για δαπάνες 55,970 δισ. ευρώ.
Ο «εφιάλτης του Ιουλίου» που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το 2015, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, επιστρέφει.
Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί για ακύρωση του υφιστάμενου μνημονίου σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ και διαπραγμάτευση ενός νέου σκληρότερου, αλλά και το Ταμείο να επιμένει για την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων από το 2018 και μετά, η επίτευξη συμφωνίας σε αυτή τη φάση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη αν κάποια απ’ τις εμπλεκόμενες πλευρές -και κυρίως η ελληνική κυβέρνηση που επείγεται- δεν οπισθοχωρήσει από τις θέσεις της.
Σε δυο πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ. «Τι θα γίνει αν όντως φύγει; Ποια τα σενάρια;», διερωτάται η Deutsche Welle, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας την τακτική Σόιμπλε». «Σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε μια επιτυχημένη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και το ΔΝΤ» εγκαταλείψει το πρόγραμμα, «τότε το τρέχον πρόγραμμα θα ήταν παρωχημένο», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπ. Οικονομικών σε συνέντευξή του προς την Wall Street Journal.
Σήμερα πιθανότατα θα υπογραφεί η σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie dello Stato Italiane SpA, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 98,9 ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, παραδεχόμενος ότι «υπήρξε καθυστέρηση λόγω μεγάλου φόρτου υποθέσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο».
Ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται η προσπάθεια εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, μετά την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία -σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά- ενέκρινε το αίτημα της υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 β-θ. Ωστόσο, η θετική αυτή εξέλιξη περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο αστερίσκους, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», αφορούν τόσο το ζήτημα της αποπληρωμής των οφειλών της αλυσίδας προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και τους ΟΤΑ όσο και αυτό της τήρησης των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.
Για διάψευση των δυνάμεων που αντιμάχονται τις όποιες επιλογές της κυβέρνησης, ακόμη και αυτές που κρατούν στη ζωή επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους κάνει λόγο σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο κ. Φλαμπουράρης υπογραμμίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου που επικυρώνει τη συμφωνία Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, όπως είχε τονίσει πριν από 15 ημέρες, εκδόθηκε και «έτσι κατοχυρώνονται όλοι, δηλαδή εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, προμηθευτές».
Την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί στις 19 και 20 Ιανουαρίου ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.
Την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αργεί ακόμη η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από το συνέδριο της PwC για την αγορά του real estate σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, το οποίο διοργανώθηκε στη Ρώμη. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάκαμψης του κλάδου αναμένεται να είναι βραδύτερος έναντι του αντίστοιχου της ελληνικής οικονομίας, ενώ την ίδια ώρα, κατά την περίοδο 2008 - 2015, χάθηκαν επενδύσεις 18 δισ. ευρώ ή 8,2% του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως: (Ι) της πτώση του κατά κεφαλή ΑΕΠ (ΙΙ) της συρρίκνωσης της στεγαστικής πίστης και (ΙΙΙ) της αύξησης της φορολογίας.
Την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ έλαβε ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ,ύστερα από συμφωνία με τις τράπεζες για παροχή πρόσθετων εγγυήσεων που περιλαμβάνουν και την εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ από εταιρικούς πελάτες
Ειδήσεις από το εξωτερικό
«Θορυβημένοι» από τις επικείμενες οικονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζονται οι Αμερικανοί επενδυτές, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από σχετική έρευνα της Bank of America Merrill Lynch. Συγκεκριμένα, εκφράζουν την αμφιβολία τους σχετικά με τις επιπτώσεις των πολιτικών του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ιδίως στο πεδίο του εμπορίου, της ανάπτυξης και των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Έμμεσες αιχμές εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ άφησε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός. Ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τις εθνικές κυβερνήσεις να μην επιστρέψουν σε πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού, σημειώνοντας πως «σε έναν εμπορικό πόλεμο, δεν πρόκειται να υπάρξουν νικητές».
Τη δραστική μείωση των μπόνους των ψηλόβαθμων στελεχών του αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Deutsche Bank, όπως υποστηρίζει το περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η τράπεζα θα μειώσει τα μπόνους των στελεχών της - μεταξύ των οποίων και τραπεζικών της που ασχολούνται με επενδύσεις στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη - κατά περίπου 90%. Οι μειώσεις των μπόνους για το 2016 θα επηρεάσουν υπαλλήλους που δεν υπάγονται στις συμφωνίες συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ άλλες ομάδες εργαζόμενων στην τράπεζα θα λάβουν πακέτα αποζημίωσης για να αποτραπεί η μαζική έξοδος υπαλλήλων.
Την καταβολή των μπόνους του οικονομικού έτους 2016 εξετάζει να αναβάλει η Deutsche Bank, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνδέεται με το πρόστιμο των αμερικανικών αρχών, ύψους 7,2 δισ. ευρώ, για την αγοραπωλησία τοξικών ενυπόθηκων δανείων, λίγο πριν την κρίση του 2008. «Η πληρωμή του προστίμου θα επηρεάσει την ικανότητα της τράπεζας να αποπληρώσει τα μπόνους» σχολιάζει το δημοσίευμα.
Με έναν πρωτότυπο τρόπο επιχειρεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να χαρτογραφήσει τις διαφορετικές τάσεις που επικρατούν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αφορμή την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, σε δημοσίευμα με τίτλο «Περιστέρια εναντίον γερακιών». Ως περιστέρια νοούνται «οι υποστηρικτές μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Τάσσονται υπέρ της τόνωσης της οικονομίας μέσω χαμηλών επιτοκίων αλλά και της αγοράς ομολόγων».
Τρεις πιστωτικές συμφωνίες συνολικού ύψους 1,6 δισ. δολ. ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή της Standard Chartered Bank. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, οι συμφωνίες στις οποίες συμμετείχαν πολλές διεθνείς τράπεζες αφορούν ναυτιλιακές εταιρείες στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Οι τρεις συμφωνίες έγιναν Δεκέμβριο, Νοέμβριο και Οκτώβριο και αφορούν τις εταιρείες BW Gas JuJu LNG Limited, National Shipping Company of Saudi Arabia (Bahri), και θυγατρικές του Reliance Group.
Σε πρόσθετες επενδύσεις, ύψους 1 δισ. δολαρίων, προχωράει η General Motors, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας, στις ΗΠΑ. Η σχετική απόφαση, όπως διευκρινίζει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, έχει ληφθεί πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου και δεν σχετίζεται με τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή «διασυνοριακού φόρου» στα εισαγόμενα οχήματα, από το Μεξικό.
Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας εκτινάχθηκε σε 1,51 δισ. δολάρια, έναντι 753 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,81 δολάρια από 0,39 δολάρια προηγουμένως. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 0,65 δολαρίων ανά μετοχή.
Τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε η Wal-Mart Stores, παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό της οργανόγραμμα για το 2017. Οι νέες θέσεις θα προέλθουν είτε από τη λειτουργία νέων καταστημάτων, είτε από την ανακαίνιση παλαιών.
Στόχος της εταιρείας αποτελεί και η τόνωση των διαδικτυακών υπηρεσιών, μέσω της αύξησης του ηλεκτρονικού τζίρου. Η Wal-Mart απασχολεί στις ΗΠΑ, περίπου 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενους.