Έκτακτες αποστολές της Εurostat στα κράτη-μέλη για το δημοσιονομικό έλεγχο

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 20:28
UPD:20:36

Σχέδιο κανονισμού με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των εθνικών δημοσιονομικών στατιστικών, κάτι που είναι απαραίτητο προκειμένου να ασκήσει τα καθήκοντα δημοσιονομικής παρακολούθησης που της αναθέτει η συνθήκη ΕΕ, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο κανονισμού προβλέπει ότι η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορεί να πραγματοποιεί επισκέψεις στα κράτη μέλη, πέρα από τις τακτικές της αποστολές, για τον έλεγχο σε βάθος των δημοσιονομικών στοιχείων που υποβάλλονται. Επίσης, η πρόταση ενσωματώνει σε ένα νομικό κείμενο τις υφιστάμενες καλύτερες πρακτικές σε ό,τι αφορά τη συλλογή και την αναφορά στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

«Η δημοσιονομική παρακολούθηση αποτελεί ένα απαραίτητο και ζωτικό έργο προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ζώνης ευρώ. Ωστόσο, το έργο αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον η Επιτροπή λαμβάνει αξιόπιστες και έγκυρες στατιστικές από τα κράτη μέλη και αν η Eurostat δέχεται γρήγορες απαντήσεις στα ερωτήματά της και μπορεί να παρακολουθήσει τις διαδικασίες και τους λογαριασμούς στους οποίους στηρίζονται τα υποβαλλόμενα στοιχεία», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν Αμλούνια.

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα σχέδιο κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος με σκοπό:

· Να παρασχεθεί η νομική βάση στις υπάρχουσες καλύτερες πρακτικές για τη συλλογή και την υποβολή στοιχείων (όπως καθορίζονται στον κώδικα καλύτερων πρακτικών που ενέκριναν οι υπουργοί οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2003).

· Να υπάρξει πιο συστηματική προσέγγιση του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων μέσω επισκέψεων για τον έλεγχο σε βάθος των στοιχείων, πέρα από τις συνήθεις αποστολές που πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα.

· Να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια, και συνεπώς μεγαλύτερη αξιοπιστία, για ολόκληρη τη διαδικασία, τόσο στο επίπεδο των κρατών μελών όσο και της Επιτροπής. Η πρόταση προβλέπει, για παράδειγμα, τη δημοσίευση από τα κράτη μέλη των υποβαλλομένων στοιχείων και καταλόγων με τις πηγές και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση των λογαριασμών, καθώς και τις εκθέσεις για τις αποστολές που πραγματοποιούνται.

Οι επισκέψεις αυτές για τον έλεγχο σε βάθος θα επιτρέψουν στην Eurostat να παρακολουθήσει τις διαδικασίες και τους λογαριασμούς στους οποίους στηρίζονται τα υποβαλλόμενα στοιχεία και να εξάγει λεπτομερή συμπεράσματα ως προς τη συμμόρφωση με τους λογιστικούς κανόνες και τη συνολική ποιότητα των υποβαλλομένων στοιχείων. Οι υπάλληλοι της Eurostat μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή εθνικών εμπειρογνωμόνων, περιλαμβανομένων και από άλλα κράτη μέλη, καθώς και υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής. Τα κράτη μέλη, από την άλλη πλευρά, πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες τους που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στην κατάρτιση εθνικών λογαριασμών παρέχουν στους υπαλλήλους που συμμετέχουν στις αποστολές την απαραίτητη συνδρομή.

Το σχέδιο κανονισμού ανακοινώθηκε με την ανακοίνωση της Επιτροπής “Προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαχείριση των δημοσιονομικών στατιστικών” που ενέκρινε η Επιτροπή στις 22 Δεκεμβρίου 2004, την οποία υποδέχθηκε με ικανοποίηση το Συμβούλιο Ecofin στις 17 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα