Η Επιτροπή δρομολογεί διαβουλεύσεις για τη ναυτιλιακή πολιτική της Ε.Ε.

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2005 20:16

Την απόφασή της να δρομολογήσει διαδικασία διαβουλεύσεων σχετικά με τη μελλοντική ναυτιλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήγγειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ανακοίνωση που παρουσιάστηκε από κοινού από τον Πρόεδρο, José Manuel Barroso, και τον επίτροπο, Joe Borg, η Επιτροπή εκθέτει τους λόγους για τους οποίους έλαβε την πρωτοβουλία αυτή. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η συμβολή της θάλασσας στην επιβίωση και στην ευημερία μας είναι σημαντική, καθώς επίσης και οι δυνατότητες που προσφέρει για οικονομική ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνεται, μία ολοκληρωμένη προσέγγιση θα βοηθήσει στην αποφυγή των συγκρούσεων και θα βελτιστοποιήσει τις συνέργιες μεταξύ των διαφόρων ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές δυνατότητές τους και να προστατευθεί το περιβάλλον. Θα ενθαρρύνει επίσης την ευρύτερη συμμετοχή των παραγόντων του κλάδου και θα βοηθήσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να θεωρήσουν τη θάλασσα σαν ένα σύνολο και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που έχει κάθε τύπος δραστηριότητας σε αυτό.

Μια ειδική ομάδα εργασίας, η οποία συνίσταται από επιτρόπους που είναι υπεύθυνοι για πολιτικές που έχουν σχέση με τη θάλασσα, υπό την προεδρία του επιτρόπου Borg, θα συντάξει έγγραφο διαβούλευσης σχετικά με τη μελλοντική ναυτιλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δημοσίευση του εγγράφου αυτού, η οποία αναμένεται για το πρώτο εξάμηνο του προσεχούς έτους, θα δώσει το έναυσμα σε μια εκτενή διαδικασία διαβουλεύσεων ως προς τις δυνατές επιλογές άσκησης ναυτιλιακής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις απόψεις και θα καθορίσει τη μορφή που θα πρέπει να λάβει η νέα αυτή πολιτική πριν καταρτίσει τις σχετικές προτάσεις της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα