Ανάσα από Γκρίνσπαν

Το πετρέλαιο «σκιά» στο θετικό κλίμα
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2005 00:01
UPD:06:18

Ο ΓΚΡΙΝΣΠΑΝ καθησύχασε τις χρηματιστηριακές αγορές για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τα επιτόκια αλλά η άνοδος των τιμών του πετρελαίου επισκίασε το θετικό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street.

Το σήμα ανόδου έδωσαν τα αμερικανικά blue chips με το δείκτη Dow Jones να αγγίζει ενδοσυνεδριακά τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 1/2 ετών ενώ ο Standard & Poor's 500 εκτοξεύθηκε προσωρινά στα ανώτερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου. Τελικά, ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε 18,03 μονάδες, ποσοστό 0,17%, φθάνοντας στις 10.811,97 μονάδες. Με απώλειες 3,75 μονάδων, ποσοστό 0,18%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.067,50 μονάδες.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Αλαν Γκρίνσπαν για την αμερικανική οικονομία ελαχιστοποίησε τις πιθανότητες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων γεγονός που έδωσε ώθηση σε μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα όπως της American Express Co. και της Citigroup Inc.

Η αγορά προσπαθούσε να μαντέψει εάν ο Γκρίνσπαν θα δήλωνε μια προοπτική επιτάχυνσης των αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων αλλά στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο δεν έδωσε τέτοιο τόνο.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν δεχθεί πλήγμα από τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια και η έλλειψη τέτοιας πιθανότητας στον τόνο του Γκρίνσπαν προκάλεσε μίνι ράλι ανακούφισης σ' αυτές τις μετοχές. Ράλι σημείωσαν και οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα όπως της Exxon Mobil.

Οι επενδυτές έχουν γίνει ευαίσθητοι κυρίως με πληθωριστικές ενδείξεις διότι ανησυχούν για την ταχύτητα αύξησης των επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν αρνητικά τις μετοχές διότι αυξάνουν το εταιρικό και καταναλωτικό κόστος δανεισμού.

Η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές από τον περασμένο Ιούνιο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 52 δολάρια το βαρέλι και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων λειτούργησαν αποθαρρυντικά στην αγορά.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε οριακά στις 1.100,21 μονάδες, μόλις 0,4% χαμηλότερα από τα υψηλότερα των 32 μηνών του προηγούμενου μήνα καθώς τα τελευταία κέρδη στη Wall Street βοήθησαν το δείκτη να ανακτήσει αρχικές απώλειες.

Ο επιμέρους δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 3.082,71 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε για πέμπτη συνεχή ημέρα αγγίζοντας τα υψηλότερα του τελευταίου οκταμήνου με άνοδο 0,28%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα