Ο ΟΠΕΚ δεν χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή, λέει ο Chavez

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2005 09:45

ΑΡΚΕΤΟ πετρέλαιο παράγει ο ΟΠΕΚ και δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των ποσοτήτων, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chavez.

«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, δεν έχουν καμμία σχέση με τον ΟΠΕΚ», είπε ο Chavez, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, στο Ν. Δελχί, όπου βρίσκεται για περιοδεία, σε τέσσερις χώρες, η οποία άρχισε στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι καταναλωτές πετρελαίου, ζητούν από τον ΟΠΕΚ, ο οποίος παράγει το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, να αυξήσει την παραγωγή του, σε μια προσπάθεια μειώσης των τιμών του, που έχουν φθάσει στα ύψη. Στη Ν. Υόρκη, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, χθές, καθώς εικάζεται, ότι, η αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ και την Κίνα, θα υπερβεί την παραγωγή. Ο ΟΠΕΚ, θα συνεδριάσει στις 16 Μαρτίου, στο Ιράν, για να αποφασίσει εάν θα αυξήσει ή όχι την παραγωγή του.

«Οι τιμές του πετρελαίου, δεν θα επιστρέψουν στα 20 με 25 δολ. το βαρέλι», είπε ο Chavez. H τιμή του πετρελαίου στη Βενεζουέλα, θα κυμανθεί από 36 έως 37 δολ. το βαρέλι, συμπλήρωσε. Μέχρι στιγμής, κατά μέσον όρο, η τιμή του ήταν στα 37,14 δολ. το βαρέλι, ενώ στις 25 Φεβρουαρίου, έφθασε τα 40,48 δολάρια.

Ο Chavez, ψάχνει να βρει νέες αγορές, προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της χώρας του από τις πωλήσεις πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η Βενεζουέλα, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο και η τρίτη σε μέγεθος μεταξύ των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, από πλευράς παραγωγής, ενώ προμηθεύει περίπου το 15% του πετρελαίου των συνολικών αναγκών των ΗΠΑ.

Ο Chavez, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο, George W. Bush, ότι εμποδίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την καθαίρεσή του από την προεδρία της χώρας, ενώ απείλησε, ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ, σε περίπτωση εισβολής ή αποκλεισμού.

«Θέλουμε να προμηθεύσουμε με πετρέλαιο τις ΗΠΑ, εκτός και εάν η αμερικανική κυβέρνηση τρελλαθεί και προσπαθήσει να μας βλάψει», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, συμπληρώνοντας: «Εάν υπάρξει επιθετικότητα, θα κοπεί το πετρέλαιο».

Από τα 2,2 εκατ. βαρέλια, που παράγει ημερησίως η Βενεζουέλα, περίπου 60% εξάγεται στις ΗΠΑ.

Στην περιοδεία του Chavez, περιλαμβάνονται επισκέψεις στην Ουρουγουάη, το Κατάρ και την Γαλλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα