Market Beat: Η διεθνής αβεβαιότητα απέναντι στη βεβαιότητα πως θα κλείσει η αξιολόγηση

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 09:55
UPD:09:56
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

του Κώστα Ιωαννίδη

Ώρα να το πιστέψουν και οι εγχώριοι επενδυτές. Η ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι κάτι που μας αφορά σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα και αν πετύχει να καταστρέψει το σύστημα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας ο νέος Πρόεδρος, οι αγορές μέχρι να το καταλάβουν, θα συμπεριφέρνονται ως ένα ζωντανό ενιαίο σώμα. Το δολάριο ΗΠΑ εμφάνισε εκτεταμένες απώλειες σήμερα Πέμπτη 12/1, μετά την πολυαναμενόμενη νέα ομιλία του εκλεγέντος Προέδρου Donald Trump. Οι δηλώσεις του παρείχαν λιγοστή σαφήνεια σχετικά με τις μελλοντικές δημοσιονομικές πολιτικές, απογοητεύοντας τους ταύρους που στοιχημάτιζαν πως θα αναφερθεί σε σειρά σημαντικών κινήτρων.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όμως, ο Trump δεν έκανε καμία αναφορά για τις πιθανές επιβαρύνσεις επί των τιμολογίων για τον περιορισμό των κινεζικών εξαγωγών, προκαλώντας μια ανακούφιση για τις ασιατικές αγορές μετοχών που φοβόταν την κήρυξη ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. «Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του εκλεγμένου Προέδρου από τα τέλη Ιουλίου έχει αφήσει ένα μεγάλο κατάλογο από αναπάντητα ερωτήματα για τις αγορές» έγραψαν οι αναλυτές της Westpac. «Η συνέντευξη Τύπου απείχε από την φιλική για αγορά, υπέρ της ανάπτυξης, που παρουσίασε ο νέος Πρόεδρος στην ομιλία αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος στις 9 Νοεμβρίου».

Η αβεβαιότητα για το τι πολιτικές θα επιδιωχθούν πραγματικά έκανε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων από το 2,64% της κορυφής τον περασμένο μήνα, να σταματήσουν στο 2,349%, σήμερα Πέμπτη. Το δολάριο των ΗΠΑ, επίσης, έπρεπε να χάσει κάποια από τα κέρδη του, που εμφανίστηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα, έτσι ο δείκτης δολαρίου DXY ήταν στο 101,520 σήμερα, αφού σταμάτησε στο 102,950 στη διάρκεια της νύχτας. Το ευρώ είχε άνοδο στα 1,0602 δολάρια μετά από πυθμένα στα 1,0454, ενώ το δολάριο αγόραζε 114,79 γιεν κάτω από μια κορυφή στα 116,87.

Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία ευτυχώς, μας έχει στο χάρτη και χθες, σταμάτησε τις μάχες στα διάφορα χρηματιστηριακά ταμπλό ώστε να «παρακολουθήσουν» προσεκτικά οι διαχειριστές την ομιλία του προέδρου Τραμπ. Η κύρια ιδέα των συναλλαγών ήταν «σταματάμε όπου είμαστε» ακούμε και κατόπιν πράττουμε. Γιατί; Μα γιατί οι αγορές μετοχών είχαν μια άνοδο μετά τις 8 Νοεμβρίου, που δεν την δικαιολογούσαν παρά μόνο οι προσδοκίες για όσα ΘΑ έκανε ο Τραμπ, με βάση τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Αυτές ποτέ δεν χρειάζονται την αυστηρή εξειδίκευση που έχει ανάγκη η κάθε οικονομική πολιτική. Πόσο μάλλον μια πολιτική που στοχεύει να τερματίσει αρκετά από τα στοιχεία που συνιστούν την τρέχουσα παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα. Χθες λοιπόν, όλοι κοντοστάθηκαν και μέσα σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε το ΧΑ, όπως υπογράμμισε ο πολύ χαμηλός όγκος και τζίρος. Αυτό ωστόσο δεν συνοδεύτηκε από πτώση των μετοχικών αξιών. Γιατί ακόμα ίσχυε η αισιοδοξία πως η παγκόσμια οικονομία θα ωφεληθεί από το ανακάτεμα που θα κάνει η νέα διοίκηση των ΗΠΑ, στην παγκόσμια μαρμίτα του καπιταλισμού. Οι δημοπρασίες έβαλαν και το ΧΑ στην ομάδα των αγορών που στοιχημάτισαν αισιόδοξα.

Σήμερα μετά την εικόνα στην αγορά συναλλάγματος και στην αγορά ομολόγων ΗΠΑ θα δούμε πως θα αποτυπώσουν την αντίδρασή τους μετά την συνέντευξη τύπου. Οι εγχώριοι αναλυτές υπογραμμίζουν τη δυναμική υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς Κρατικού ομολόγου κάτω από το 7%. Αν και αναγνωρίζουν πως το συγκεκριμένο «θεωρητικό» κόστος νέου δανεισμού παραμένει απαγορευτικά υψηλό, αλλά δεν παύει να είναι από τα χαμηλότερα της τελευταίας διετίας. Οι traders στα παράγωγα πάντως αυξήσανε την υστέρηση των ΣΜΕ έναντι του 25άρη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ   

Ανοδικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, παρά τις ισχυρές απώλειες στον φαρμακευτικό κλάδο, ως απόρροια της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 19.954 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,28% στις 2.28 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,21% στις 5.563 μονάδες, κλείνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.

«Πρέπει να πάρουμε πίσω τη φαρμακευτική μας βιομηχανία, η οποία οδεύει προς την καταστροφή» επεσήμανε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την πρώτη του επίσημη ομιλία. «Οι φαρμακευτικές εγκαταλείπουν τη χώρα και φεύγουν δεξιά και αριστερά» έσπευσε να προσθέσει.

Ως αποτέλεσμα, ο κλάδος της βιοτεχνολογίας διολίσθησε κατά 3%, καθώς η μετοχή της Bristol-Myers κατακρημνίστηκε στο -5,30%, της VanEck Vectors στο -2,19% και της PowerShares Dynamic στο -2,17%.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε επίσης, πως θα στρέψει την προσοχή του στη στήριξη της απασχόλησης, καθώς «θα γίνει ο μεγαλύτερος δημιουργός θέσεων εργασίας που έπλασε ο θεός», ενώ δεσμεύτηκε να επιβάλλει ένα «μεγάλο διασυνοριακό φόρο» σε όσες εταιρείες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός των συνόρων.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σημαντικά ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 2,81% στα 52,25 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 2,83% στα 55,16 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,51% στα 1.191,50 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας αυξήθηκε κατά 0,21% στα 1,2203 δολάρια, το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,21% στα 1,0574 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,35% στα 115,36 γεν/δολάριο.   

ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν την πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ως επόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 364,90 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,21% στις 7.290 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,54% στις 11.646 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,01% στις 4.888 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατά 0,46% στις 9.408 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,32% στις 19.486 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Volkswagen εκτινάχθηκε στο +3,39% χάρη στη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της «περιπέτειας» του σκανδάλου εκπομπής ρύπων. Αντίθετα, η μετοχή της Engie διολίσθησε κατά 2,98% εξαιτίας της μείωσης του ποσοστού του δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε και ο φαρμακευτικός κλάδος, ο οποίος επηρεάστηκε δυσμενώς από τα σημερινά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ. «Οι φαρμακευτικές θα πρέπει να γυρίσουν στις ΗΠΑ, καθώς μας προμηθεύουν φάρμακα, χωρίς να τα φτιάχνουν εδώ» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, οδηγώντας τη μετοχή της Novartis σε απώλειες κατά 0,47%, της AstraZeneca κατά 1,78% και της Sanofi κατά 1,26%. 

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης, πως θα στρέψει την προσοχή του στη στήριξη της απασχόλησης, ενώ δεσμεύτηκε να επιβάλλει ένα «μεγάλο διασυνοριακό φόρο» σε όσες εταιρείες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός των συνόρων.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στην πώληση του 4,1% των μετοχών της Engie S.A. προχώρησε το γαλλικό δημόσιο, εισπράττοντας το ποσό των 1,14 δισ. ευρώ. Πλέον, το δημόσιο ελέγχει το 28,7% των μετοχών της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας και το 32,6% των δικαιωμάτων ψήφου.

Στη Βρετανία, σημαντική αύξηση εμφάνισε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή, καθώς ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,1% αυξάνοντας περαιτέρω τις προσδοκίες επιτάχυνσης της βρετανικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο του 2016.

Την ίδια ώρα, κοντά στην επίτευξη διακανονισμού, ύψους 4,3 δισ. δολαρίων, βρίσκονται Volkswagen και HΠΑ, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, στο πλαίσιο του πρόσφατου σκανδάλου εκπομπής ρύπων. Οι σχετικές αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν σήμερα από το εποπτικό συμβούλιο της βιομηχανίας αυτοκινήτων.

Τέλος, με «discount» ακόμη και της τάξης του 30% - 40% αναμένεται να τιμολογηθούν οι νέες μετοχές της UniCredit, στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Ανώνυμη πηγή, η οποία έχει γνώση των εξελίξεων, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, ότι η τιμολόγηση των νέων μετοχών εξετάζεται στα 1,2 - 1,3 ευρώ/μετοχή.

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του 2017 οι θεσμικοί αποφάσισαν σε μία συνεδρίαση με τζίρο οριακά πάνω από τα 28,480 εκατ. ευρώ, (πολύ χαμηλότερο των δυο προηγούμενων συνεδριάσεων) να προβούν στην βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς και των χαρτοφυλακίων τους. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν εμφάνιση υπεροχής της ζήτησης έναντι της προσφοράς για τα Τραπεζικά blue chip  στο πρώτο δυο λεπτά που τον τράβηξε από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα (-0,16%)  σε θετικό πεδίο και πρώτο τοπικό μέγιστο στις 875 περίπου μονάδες. Η εμφάνιση ελάχιστου μέρας στις 10:42 έδειξε απώλειες για τον Τραπεζικό δείκτη στο -0,50%. Τότε ο ΓΔ έγραψε ελάχιστο μέρας στις 659,03 μονάδες (-0,24%) και ο 25άρης στις 1767,13 (-0,29%). Κατόπιν το σκαμπανέβασμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος έφερε το ενδοσυνεδριακό μέγιστο για τον  Τραπεζικό Δείκτη και τους βασικούς δείκτες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και τα τελικά μέγιστα ήταν για τον ΓΔ 663,75 στις δημοπρασίες για τον 25άρη οι 1781,5 στις δημοπρασίες για τις Τράπεζες ομοίως κλείσιμο στο μέγιστο μέρας στις 887,4 από εντολές που αφορούσαν αποκλειστικά σε θεσμικούς.

Πάλι η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +1,01% από +1,02% την Τρίτη, την ΕΤΕ στο +2,77% από 0,00%,  η ΠΕΙΡ +2,74% από +2,34% στις 10/1, και ΕΥΡΩΒ +3,01% από +0,45% με υψηλή μεταβλητότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η αγορά ωστόσο φάνηκε σήμερα ικανή να κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 660 μονάδων. Επίσης διατηρήθηκε αρκετά πάνω από τις 622 μονάδες την πρώτη πρόσφατη στήριξή του Δεκεμβρίου. Η αγορά είχε στην πλάτη της σήμερα μια σειρά από μετρίως θετικές παραμέτρους αναφορικά με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 10) με δυο ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 23 από 20 την προηγούμενη σύνοδο, και  4 από 7 αμετάβλητες. Άρα, οι 13 από 16 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 28,484 από 40,699 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 12,86 από 16,57 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε  από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 45,14% από 40,73% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική πορεία, με μικρή πτώση αρχικά και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πλαγιο-ανοδική  δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση μικρών κερδών πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Η διάθεση  για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την δυναμική των αγορών νομισμάτων. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,61%, ο CAC είχε μεταβολή +0,40%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,53%. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν με ανοδικό και ο Dow Jones Ind. Av. μετά από μια ώρα είχε μεταβολή +0,43% και ο S&P500 κέρδη +0,15%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,43% και έφθασε στις 663,37 από 660,56 από 659,33 από 660,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1780,84 από 1772,33 από 1769,74 από 1773,94 με μεταβολή +0,48%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,1 μονάδες ψηλότερα και κατά 3,2 τον 25άρη, κλείνοντας τους δίπλα στο μέγιστο του εύρους διακύμανσης που ορίστηκε στις δημοπρασίες.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Τραπεζών +2,05% από +0,94%, Εμπορίου +1,73% από -1,29%, Μέσων Ενημέρωσης +1,27% από -1,25%, Ακίνητης Περιουσίας +0,95% από -1,39%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,61% από -0,40%, ο 25άρης +0,48% από +0,15%, Ταξίδια Αναψυχή +0,47% από +0,97%, ο ΓΔ +0,43% από +0,19%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,39% από -0,62%, Πρώτων Υλών +0,32% από -0,16%, Τροφίμων Ποτών +0,29% από -1,82% και ο FTSEM +0,18% από -0,72%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Πετρελαίου Αερίου -1,75% από -0,46%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,60% από  +1,58%, Κατασκευές Υλικά -1,17% από -0,40%, Κοινής Ωφέλειας -0,35% από +1,74%, Τηλεπικοινωνιών -0,33% από +0,67% και Τεχνολογίας -0,03% από +0,21%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,484 από 40,699 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,814 από 8,515 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 22,146 από 28,678 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,339 από 2,384 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,408 από 46,223 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 39,877 από 56,033 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 55 από 59 των καθοδικών σε 40 από 37 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 21.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πάλι μικτή δυναμική στον 25άρη. Το αγοραστικό ενδιαφέρον έφερε το ενδοσυνεδριακό μέγιστο μέρας στις 11:28 και στις 16:58 στις 1778,15 μονάδες. Το τελικό μέγιστο γράφτηκε στις δημοπρασίες στις 1781,50 μονάδες. Η αρχική βουτιά έφερε στις 10:42 το ελάχιστο μέρας στις 1767,13 (-0,29%) μονάδες. Η ζήτηση που κυριάρχησε μετά τις 16:35 έφεραν τον δείκτη στις 1777,64 μονάδες στις 17:00.Το κλείσιμο με μεταβολή +0,48% ορίστηκε στις 1780,84 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 4,943 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 428 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1783,00 μονάδες και κατώτερο στις 1770,25. Διακινήθηκαν επίσης 100 ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1780,84 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Ιανουαρίου ορίστηκε στις 1777,00 και της επόμενης σειράς στις 1777,50, με 7647 ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιανουαρίου και 388 για την σειρά Φεβρουαρίου. Η υστέρηση 2,00 μονάδων των ΣΜΕ, στις 10/1 χθες έγινε 3,75 μονάδες, τονίζοντας την διόγκωση των δυσοίωνων προσδοκιών. 

Από τις κινήσεις στα options του 25άρη φαίνεται ότι το άνω όριο των ευοίωνων προσδοκιών περιορίζεται στις 1825 μονάδες και το κάτω στις 1725 αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει η εντύπωση πως ο δείκτης θα περάσει σε φάση συσσώρευσης μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών. Χθες πάντως η αγορά είχε επιφυλάξει για τον 25άρη κατώτερο μέρας καλύτερο από της Τρίτης αλλά το μέγιστο δεν πέρασε πάνω από αυτό της προηγούμενης συνόδου σε αντίθεση με τον ΓΔ.  Άρα καμία ουσιαστική αλλαγή στα τεχνικά δεδομένα και μετά την παρέλευση της χθεσινής συνεδρίασης. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο διαδίκτυο, οι 1760 μονάδες προτείνεται ως επίπεδο που συντηρεί την ανοδική τάση, με το επίπεδο για stop loss στις long θέσεις να εντοπίζεται στις 1752 μονάδες. Το επίπεδο των 1783 μονάδων είναι κοντινή αντίσταση του 25άρη της οποίας η διάσπαση θα ανοίξει το δρόμο για τις 1805.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.

Σε κρίσιμο 'σταυροδρόμι' βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, που καλείται να επιβεβαιώσει την υπέρβαση του υψηλού του 2016 στις επόμενες συνεδριάσεις και να παραμείνει υψηλότερα από αυτό. Προφανώς και τα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν περνούν απαρατήρητα από χαρτοφυλάκια, που ίσως κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικών υπεραξιών που προσέφερε για πολλούς τίτλους το τελευταίο εξάμηνο.

Η γενική τάση είναι έντονα ανοδική, με την Αγορά να προεξοφλεί διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στο Ελληνικό πρόγραμμα. Παρά την τρέχουσα ανοδική τάση, θα χρειαστεί ουσιαστική πρόοδος σε όσα ζητήματα αφορούν τα μακροοικονομικά της Χώρας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη μείωση του πολιτικού ρίσκου, προκειμένου η εγχώρια  Μετοχική Αγορά να προχωρήσει "ένα βήμα πιο πέρα" και να γίνει ελκυστική στα "φθηνά κεφάλαια" που αναζητούν να τοποθετηθούν, εκμεταλλευόμενα τα χαμηλά επιτόκια και την υψηλή μόχλευση που προσφέρει το σύνολο των  μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών.

Όσο η Νέα Υόρκη καταγράφει νέα ρεκόρ, παρά μάλιστα την αρνητικότητα πολλών ειδησεογραφικών πρακτορείων και αναλυτών, τόσο ισχυρότερη θα παραμένει η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και οι συνεδριάσεις "short squeezing".

Όσοι ασχολούνται με το Ελληνικό Χρηματιστήριο προφανώς θα προβληματίζονται από το γεγονός ότι παρά την εν εξελίξει ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Λεωφόρο Αθηνών είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Αυτή η κατάσταση δεν αναμένεται να ανατραπεί άρδην στο άμεσο μέλλον και ενώ η Αγορά, δυστυχώς, δε μπόρεσε να "χτίσει" πάνω στην αύξηση του τζίρου που εμφανίστηκε σε μερικές από τις συνεδριάσεις του τελευταίου διμήνου του 2016.

Στα θετικά επισημαίνουμε τη δυναμική υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς Κρατικού ομολόγου κάτω από το "κλειδί" του 7%. Φυσικά και το συγκεκριμένο "θεωρητικό" κόστος νέου δανεισμού παραμένει απαγορευτικά υψηλό, αλλά δεν παύει να είναι από τα χαμηλότερα της τελευταίας διετίας.

Σε ότι αφορά τον Τραπεζικό κλάδο, τα επιχειρηματικά ρίσκα και οι καθυστερήσεις στη διαχείριση του "τοξικού" δανειακού χαρτοφυλακίου παραμένουν, αλλά η τεχνική εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά και απομένει υπέρβαση των 900 μονάδων, που ενδεχομένως θα ενεργοποιήσει νέα αγοραστικά αντανακλαστικά συμπαρασύροντας και την υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Δεδομένου του πρόσφατου "ράλι" τιμών στον κλάδο, οι στηρίξεις βρίσκονται σημαντικά χαμηλότερα και θα μπορούσαν να σχετιστούν με ενεργοποίηση των εφιαλτικών σεναρίων για τον Ιταλικό και γενικότερα τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο, που, εκτός των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, δηλαδή την αυξημένη δυσκολία αποπληρωμής παλαιότερων δανείων, έρχονται αντιμέτωποι και με τα χαμηλά επιτοκιακά spread, τα οποία, πάντως η ΕΚΤ προτιμά, αναφερόμενη στην προσπάθεια τόνωσης της απασχόλησης και του πληθωρισμού στην Περιοχή.

Σήμερα

Το δολάριο ΗΠΑ εμφάνισε εκτεταμένες απώλειες σήμερα Πέμπτη 12/1, μετά την πολυαναμενόμενη νέα ομιλία του εκλεγέντος Προέδρου Donald Trump οι δηλώσεις του παρείχαν λιγοστή σαφήνεια σχετικά με τις μελλοντικές δημοσιονομικές πολιτικές, απογοητεύοντας τους ταύρους που στοιχημάτιζαν πως θα αναφερθεί σε σειρά σημαντικών κινήτρων.

Όμως, ο Trump δεν έκανε καμία αναφορά και για πιθανές επιβαρύνσεις επί των τιμολογίων για τον περιορισμό των κινεζικών εξαγωγών, προκαλώντας μια ανακούφιση για τις ασιατικές αγορές μετοχών που φοβόταν την κήρυξη ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Αυτό ήταν αρκετό για να βοηθήσει τον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να αναρριχηθεί +0,8% στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Οκτωβρίου αλλά κατόπιν μειώθηκαν τα κέρδη του.

Ο βασικός δείκτης της Αυστραλίας ανέβηκε +0,3%, με τη βοήθεια της δύναμης που εμφάνισαν οι τιμές των εμπορευμάτων αλλά τερμάτισε στο -0,04%, ενώ οι μετοχές του SSEC στη Σαγκάη ήταν επίπεδες και κατόπιν εμφάνισαν απώλειες -0,56%.

Πηγαίνοντας στην άλλη «όχθη» της υποχώρησης της ισχύος του δολαρίου, ο Nikkei της Ιαπωνίας γλίστρησε -1,19%, καθώς το γεν αναρριχήθηκε απέναντι στο δολάριο.

Η Wall Street είχε ξεπεράσει τη σύντομη ταλάντευση της για να τελειώσει την Τετάρτη πιο ισχυρή. Ο Dow ανέβηκε +0,5%, ενώ ο S&P500  (SPX) κέρδισε 0,28% και ο Nasdaq +0,21%.

Ο δείκτης των εταιριών υγείας του S&P 500 έπεσε -1%, ενώ ο δείκτης Nasdaq της βιοτεχνολογίας βυθίστηκε -2,96%. Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του Trump από την εκλογή της 8ης Νοεμβρίου δεν περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις δαπάνες υποδομής, δύο παράγοντες που είχαν τροφοδοτήσει το ράλι πέντε εβδομάδων σε μετοχές και τις ρευστοποιήσεις στις αγορές ομολόγων παγκόσμια.

«Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του εκλεγμένου Προέδρου από τα τέλη Ιουλίου έχει αφήσει ένα μεγάλο κατάλογο από αναπάντητα ερωτήματα για τις αγορές» έγραψαν οι αναλυτές της Westpac. «Η συνέντευξη Τύπου απείχε από την φιλική για αγορά, υπέρ της ανάπτυξης, που παρουσίασε ο νέος Πρόεδρος στην ομιλία αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος στις 9 Νοεμβρίου».

Η αβεβαιότητα για το τι πολιτικές θα επιδιωχθούν πραγματικά έκανε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων από το 2,64% της κορυφής τον περασμένο μήνα να σταματήσουν στο 2,349%, σήμερα Πέμπτη.

Το δολάριο των ΗΠΑ, επίσης, έπρεπε να χάσει κάποια από τα κέρδη του που εμφανίστηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα έτσι ο δείκτης δολαρίου DXY ήταν στο 101,520 σήμερα, αφού ήταν στο 102,950 στη διάρκεια της νύχτας.

Το ευρώ είχε άνοδο στα 1,0602 δολάρια μετά από πυθμένα στα 1,0454, ενώ το δολάριο αγόραζε 114,79 γιεν κάτω από μια κορυφή στα 116,87.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σαφή προειδοποίηση για το βαρύ κλίμα που δημιούργησε στις σχέσεις κυβέρνησης - δανειστών η εξαγγελία και υλοποίηση του επιδόματος στους συνταξιούχους απηύθυνε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προετοιμάζοντας για το κλίμα στο σημερινό Euro Working Group. «Μετά τα όσα μεσολάβησαν τον Δεκέμβριο, είναι βέβαιο πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά θα χρειαστεί να δαπανηθεί πολιτικό κεφάλαιο» είπε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση, πάντως, είναι γνώστης των διαθέσεων των δανειστών και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να υποχωρήσει ξανά από «κόκκινες» γραμμές, όπως το αφορολόγητο και η μείωση των συντάξεων, εάν και εφόσον δεν πιαστούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2019 και μετά.

H Ευρωζώνη θα συνεχίσει το ελληνικό πρόγραμμα, με ή χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Φαν Όβερτβελντ. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters την Τετάρτη, ο κ. Φαν Όβερτβελντ σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν προτιμότερη, αλλά πρόσθεσε πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν και χωρίς αυτό.  Ως Eurogroup και ως νομισματική ένωση θα πρέπει να προχωρήσουμε οπωσδήποτε. Κατά προτίμηση με το ΔΝΤ, αλλά θα προχωρήσουμε οπωσδήποτε», δήλωσε.

Με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν​ ​συναντήθηκαν στο Παρίσι, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ​Ευκλείδης Τσακαλώτος και ​ο αναπληρωτής υπουργός ​Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης. Κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων ​στο ​ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να ​γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Μήνυμα προς την Αθήνα να τηρήσει το πρόγραμμα στέλνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ΜΝΙ. «Το μήνυμα προς την Ελλάδα θα είναι σαφές: Τηρήστε το πρόγραμμα και τους κανόνες», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο, εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν την Τετάρτη η Sky Express και η Germania, με την οποία οι δύο αεροπορικές εταιρείες θα προσφέρουν πτήσεις με κοινό κωδικό (code share agreement). Όπως γνωστοποίησε η Sky Express, με τη συμφωνία ουσιαστικά ενώνονται οι προορισμοί που εξυπηρετεί η ίδια με τους αντίστοιχους της Germania. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Germania θα προσθέσει νέες πτήσεις από τις 4 Μαΐου 2017 από Βρέμη και από 12 Ιουνίου 2017 από Νυρεμβέργη προς την Αθήνα, προκειμένου οι επιβάτες της να μπορούν να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά μέσω της Sky Express.

Την αισιοδοξία του ότι το 2017 μπορεί «να είναι έτος δραστικής βελτίωσης του επιχειρηματικού και του επενδυτικού περιβάλλοντος», εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ, αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, επεσήμανε ότι βασικη αιτία των καθυστερήσεων είναι οι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των θεσμών.

Σε συμφωνία για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος κατέληξαν ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, με τη σχετική σύμβαση, να περιλαμβάνει εκπτώσεις έως και 27%. Μάλιστα, προβλέπεται επιπλέον έκπτωση της τάξης του 11%, σε περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης των οφειλόμενων. Η συμφωνία θα τεθεί αύριο προς έγκριση στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.

Προς την έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει η Kleemann Hellas ABEE, μετά την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της κυπριακής MCA Orbital Global για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της. Όπως ανακοίνωσε η ίδια - παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης - η MCA Orbital κατέχει πλέον, το 91,45% των μετοχών της Kleemann και αναμένεται να προχωρήσει σε «δικαίωμα εξαγοράς» προκειμένου να εξαγοράσει το σύνολο των εναπομεινάντων μετοχών.

Την απορρόφηση των θυγατρικών της, Envitec Aνανεώσιμες Α.Ε. και Saniprime Α.Ε., ανακοίνωσε η Envitec A.E., κατόπιν της σχετικής απόφασης των διοικητικών συμβουλίων των τριών εταιρειών. Σημειώνεται ότι οι απορροφηθείσες εταιρείες ήταν κατά 100% θυγατρικές της Envitec A.E.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αύξηση κατά 28% σημείωσε τον Νοέμβριο του 2016 το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας, το οποίο διαμορφώθηκε σε 1,416 τρισ. γεν. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση του μήνα Νοεμβρίου από το 2007. Οι αναλυτές του Nikkei ανέμεναν πλεόνασμα 1,464 τρισ. γεν. Το εμπορικό ισοζύγιο παράλληλα, εμφάνισε πλεόνασμα 313,4 δισ. γεν, ενώ το πλεόνασμα στο ισοζύγιο πρωτογενούς εισοδήματος υποχώρησε κατά 22% στα 1,203 τρισ. γεν.

Η πρόβλεψη μελλοντικών εξελίξεων είναι ένα πολύπλοκο πεδίο, αλλά απαραίτητο κυρίως στην οικονομία και την άσκηση πολιτικής. Τα λάθη όμως είναι μέσα στο πρόγραμμα, γιατί το ίδιο το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Τι φέρνει το μέλλον; Είτε πρόκειται για καιρικές συνθήκες, για τιμές στα χρηματιστήρια ή για προοπτικές ανάπτυξης, η ματιά στα μελλούμενα δεν αφορά μόνο σε ανθρώπινα πεπρωμένα, αλλά πολύ συχνά και σε χρήματα. Οικονομολόγοι, επιχειρηματίες, τράπεζες ή απλά πολιτικοί θα ήθελαν πολύ να γνωρίζουν πως θα εξελιχθεί η οικονομία για να μπορούν να ρυθμίζουν ανάλογα τις κινήσεις τους. Ωστόσο, το να κάνει κάποιος προβλέψεις ιδιαίτερα για το μέλλον είναι πολύπλοκη διαδικασία. 

Τους κυριότερους κινδύνους για το 2017 παραθέτει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), λίγες ημέρες πριν την ετήσια σύνοδό του, στο Νταβός της Ελβετίας. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα συνίσταται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να έχουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Στη δεύτερη θέση έπονται οι μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές και ακολουθούν οι φυσικές καταστροφές, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι οικονομικές απάτες.

Σημαντική αύξηση εμφάνισε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία, δεχόμενη ώθηση από την ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,1% αυξάνοντας περαιτέρω τις προσδοκίες επιτάχυνσης της βρετανικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο του 2016.

Με «discount» ακόμη και της τάξης του 30% - 40% αναμένεται να τιμολογηθούν οι νέες μετοχές της UniCredit, στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ανώνυμη πηγή, η οποία έχει γνώση των εξελίξεων,  ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, ότι η τιμολόγηση των νέων μετοχών εξετάζεται στα 1,2 - 1,3 ευρώ/μετοχή.

Διεύρυνση εμφάνισε τον Νοέμβριο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, το οποίο αυξήθηκε σε 2,26 δισ. δολάρια έναντι 2,24 δισ. δολαρίων τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν έλλειμμα 2,5 δισ. δολαρίων. Τον Οκτώβριο, το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί σε 1,7 δισ. δολάρια. Σε επίπεδο 12μήνου (Δεκέμβριος 2015 - Νοέμβριος 2016), το ισοζύγιο ήταν ελλειμματικό κατά 33,65 δισ. δολάρια. Από την αρχή του έτους (Ιανουάριος - Νοέμβριος) τέλος, το έλλειμμα ανήλθε σε 28,6 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα